ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο κύκλο συγκρούσεων με τις τράπεζες και τη HIG Capital ανοίγει ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης, καθώς ο ξενοδόχος από την Κω σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει αποζημιώσεις που δικαιούταν λόγω πανδημίας και πάγωσαν μετά τις ενέργειες των πιστωτών.
Συγκεκριμένα, ο εφτάψυχος ξενοδόχος επανέρχεται, αναφέροντας πως η εξαίρεση της εταιρείας από τις κρατικές ενισχύσεις για την πανδημία οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειακές συμβάσεις είχαν καταγγελθεί. «Ωστόσο η εταιρεία προσέφυγε για τη δικαίωσή της το 2020 και 2021 και με διαφορετικές αποφάσεις κρίθηκε τελεσίδικα ότι οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων από τις Eurobank και Πειραιώς ήταν καταχρηστικές ως αντίθετες στην καλή πίστη που θα έπρεπε να διέπει τις αντίστοιχου τύπου συναλλαγές και σχέσεις.
»Συνέπεια αυτής της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών ήταν, για τα έτη 2018 έως σήμερα, αφενός η συσσώρευση πραγματοποιημένων ζημιών και αφετέρου οι ζημίες για διαφυγόντα έσοδα, αν η εταιρεία λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες, όπως και ο υπόλοιπος κλάδος», αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2021 οι οποίες αναρτήθηκαν πρόσφατα, επομένως εκπρόθεσμα.
Η διοίκηση της εταιρείας επιφυλάσσεται να διεκδικήσεις τις νόμιμες αποζημιώσεις που της οφείλονται από την ανωτέρω συμπεριφορά πιστωτών της. Αναφέρει συγκεκριμένα πως θα αξιοποιήσει νομικά μέσα για να αποζημιωθεί για το σύνολο της ζημιάς από τις τράπεζες και τη HIG Capital.
Υπενθυμίζεται ότι τo 2022 η HIG Capital τα δάνεια της εταιρείας, τα οποία είχαν ονομαστική αξία 140 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά τη διαμάχη με τις τράπεζες, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν, μέχρι σήμερα, δικαιώσει τον ξενοδόχο. Το 2017 εξέπνευσε το standstill aggrement που είχε υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του συνόλου των πιστωτριών τραπεζών. Το 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελίες του συνόλου των δανείων και στη έκδοση διαταγών πληρωμής.
Τι λέει για τη συνεργασία με τη HIG Capital, που «έπεσε στο κενό»…
Την ίδια ώρα, η πλευρά Κυπριώτη δίνει τη δική της εκδοχή για το ναυάγιο της συνεργασίας με το αμερικανικό fund. Κατά τον ίδιο, «το 2022 εμφανίστηκε η Tempus Holding 97 Sarl (θυγατρική της HIG Capital) ως κατά δήλωσή της νέος ιδιοκτήτης των τραπεζικών δανείων της εταιρείας». Όπως ισχυρίζεται, η διοίκηση «καλόπιστα και στο πλαίσιο της σταθερής επιθυμίας της να αποπληρώσεις τις πραγματικές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, υπό την επιφύλαξη της νομιμότητας της μεταβίβασης των δανειακών της συμβάσεων στη HIG Capital», υπέβαλε άμεσα σχέδιο βιώσιμης αποπληρωμής των πραγματικών της υποχρεώσεων με στρατηγικό εταίρο διαχειρίστρια εταιρεία του ομίλου Hyatt, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη HIG Capital.
Ακολούθως, μετά τη μίσθωση των ξενοδοχείων υπεβλήθη, με την ίδια επιφύλαξη, νέο σχέδιο ρύθμισης με στρατηγικό εταίρο τη Hotel Brain, με πρόταση εκχώρησης των μισθωμάτων και αναστολής οποιασδήποτε αμοιβής των μετόχων μέχρι την πλήρη εξόφληση της πραγματικής οφειλής της εταιρείας προς τις τράπεζες. Ούτε αυτό το σχέδιο έγινε δεκτό από το fund, επισημαίνει η διοίκηση της ξενοδοχειακής. Θέση για το ζήτημα πήρε πρόσφατα η αδελφή του Κωνσταντίνου Κυπριώτη, Μιράντα (που έχει μεταβιβάσει το 45% που κατείχε στη HIG Capital), σύμφωνα με την οποία δεν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία με τη Hotel Brain. Το ίδιο έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν η HIG Capital, την οποία ο Κ. Κυπριώτης αρνείται να εγγράψει στο μετοχολόγιο.
…& για τη Hotel Brain
Θυμίζουμε πως ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης με τη Hotel Brain, την οποία στις καταστάσεις που υπογράφει χαρακτηρίζει «εγνωσμένου κύρους και φερέγγυο μισθωτή – αληθή γνώστη του κλάδου, με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο track record, τόσο ως ξενοδόχος, όσο και ως αξιόπιστος μισθωτής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό επαληθεύουν και τα πρώτα στοιχεία των πωλήσεων των ξενοδοχείων.
«Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι τουριστικοί πράκτορες και πελάτες, όσο και οι προμηθευτές, εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς στηρίζουν έμπρακτα την εν λόγω συνεργασία. Ειδικά για τους αληθείς πιστωτές μας, η ενοικίαση των ξενοδοχείων και η λειτουργία αυτών με βάση τις προδιαγραφές και τις αυξημένες δυνατότητες του στρατηγικού συνεργάτη, διασφαλίζει εκτός από τις υψηλές διαθέσιμες ταμειακές ροές προς αποπληρωμές και τη μεγέθυνση της αξίας των ξενοδοχείων και των εξασφαλίσεών τους.
»Τα ακίνητα αυτά υψηλότατης εμπορικής αξίας παραμένουν στην αδιαφιλονίκητη ιδιοκτησία της εταιρείας και αναμένεται να βελτιώνεται συνεχώς τόσο στο πλαίσιο της βελτίωσης του παραγόμενου εισοδήματος που θα επιφέρουν, όσο και στο πλαίσιο των τεχνικών βελτιώσεων σε αυτά», αναφέρει η διοίκηση. Χάρη στη λειτουργία των ξενοδοχείων το 2022, η εταιρεία πέτυχε μεικτό λειτουργικό κέρδος 4 εκατ. ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από δάνεια, ύψους 80 εκατομμυρίων.
Μία ακόμα κίνηση της εταιρείας ήταν να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με σκοπό τη διμερή μακροπρόθεσμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς δημόσιο και ΕΦΚΑ, οι οποίες «σημειωτέον ότι κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά». Πάντως, η εγκριτική απόφαση φέρεται να εκκρεμεί.
Κυπριώτης κατά πάντων
Κάνει επίσης λόγο για την «αρνητική εξέλιξη, τα κατευθυνόμενα αρνητικά δημοσιεύματα που έχουν στόχο να κλονίσουν την αξιοπιστία». Φαίνεται, μάλιστα, ότι η διοίκηση και η Hotel Brain ποσοτικοποιούν τις ζημιές από «μη αληθή δημοσιεύματα» και θα αξιώσουν την αποζημίωσή τους.
Η συζήτηση της αίτησης εξυγίανσης που κατέθεσε η HIG Capital θα συζητηθεί στις 4 Απριλίου. Η πλευρά Κυπριώτη εκτιμά ότι η δικαστική αυτή διένεξη θα καταλήξει στη δικαίωσή της, έπειτα από διαβούλευση με τους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους της. Πάντως, οι ορκωτοί ελεγκτές που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις, χτυπούν καμπανάκι, τονίζοντας πως «δημιουργείται σημαντική αβεβαιότητα αν η αρχή συνέχισης της δραστηριότητας είναι ενδεδειγμένη».
Αναφέρουν επίσης ότι δεν έλαβαν επιβεβαιωτικές αποστολές για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα βιβλία της εταιρείας, ανέρχονταν στο τέλος του 2021 σε 111 εκατ. ευρώ από Eurobank, Πειραιώς και Attica Bank. Το λειτουργικό αποτέλεσμα για το 2021 «μη περιλαμβανομένων των δαπανών που δημιουργούνται εξαιτίας της αντιδικίας με τις τράπεζες» ανέρχεται σε ζημιά 2,7 εκατ. από 7,2 εκατ., μειωμένες κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών