ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την είσοδο νέου μετόχου στην μέχρι πρότινος οικογενειακή επιχείρηση, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, είχε ως αποτέλεσμα η διαμάχη του ξενοδόχου Κωνσταντίνου Κυπριώτη με τις τράπεζες, την οποία «διαδέχεται» η κόντρα με την αμερικανική HIG Capital.
Αναμένοντας την εκδίκαση της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης και επικουρικά της αίτησης πτώχευσης, που ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για τη μεταβίβαση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στο fund. Η αίτηση κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κω και ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, ύστερα από αίτημα του ξενοδόχου, που έγινε δεκτό.
Ρόλο στην επόμενη μέρα της ξενοδοχειακής εταιρείας, που ελέγχει τα πεντάστερα Panorama Hotels & Suites και Maris Suites και τα τετράστερα Aqualand Hotel, Hippocrates Hotel και Village Resort, συνολικής δυναμικότητας 1.522 δωματίων, θα παίξει η HIG όχι μόνο ως ο μεγαλύτερος πλέον, πιστωτής της Γ. Κυπριώτης και Υιοί, αλλά και ως βασικός μέτοχος, καθώς εξαγόρασε το 45% που κατείχε προηγουμένως η αδελφή του Κωνσταντίνου Κυπριώτη, Μιράντα, με το υπόλοιπο 55% να ελέγχεται από τον ξενοδόχο. Σε αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης – από τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη στη HIG, με τις ευλογίες των τραπεζών –, το fund έχει ήδη «προσφύγει στο άρθρο 64 για την αναδιάρθρωση της εταιρείας», ενώ με δικαστικά μέσα διεκδικεί τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στο ποσοστό μειοψηφίας. Αυτό, καθώς ο έτερος ιδιοκτήτης δεν έχει προχωρήσει στην εγγραφή των μέτοχων στο μετοχολόγιο.
Μετά την υπαναχώρηση της Μιράντας Κυπριώτη από την εταιρεία, ο μόνος Κυπριώτης στο νέο διοικητικό συμβούλιο – με θητεία που λήγει το 2028 – είναι ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό ύψος των οφειλών της εταιρείας ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ. Η HIG ολοκλήρωσε το 2022 την εξαγορά των δανείων της Γ. Κυπριώτης από τρεις τράπεζες, τις Eurobank, Πειραιώς και Αττικής, ονομαστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους υπερβαίνουν τα 166 εκατομμύρια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ποσό που έχει εξοφληθεί δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό
Η εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή άνοιξη αποτελεί την ύστατη προσπάθεια των τραπεζών, αφού έχουν αποτύχει να θέσουν την εταιρεία υπό ειδική διαχείριση, με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το 2019 έως σήμερα να δικαιώνουν στο σύνολό τους τον ξενοδόχο.
Η αρχή της διαμάχης τοποθετείται στον Μάρτιο του 2016, όταν εξέπνευσε το standstill aggrement που είχε υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του συνόλου των πιστωτριών τραπεζών, δυνάμει του οποίου, καθοριζόταν το πλαίσιο της μελλοντικής ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων.
Σημειωτέον ότι στους όρους της ρύθμισης συμπεριλαμβανόταν η απαγόρευση των επενδύσεων, της αναβάθμισης των ξενοδοχείων συμπεριλαμβανομένης. Το 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελίες του συνόλου των δανείων και εν συνεχεία στην έκδοση διαταγών πληρωμής.
Πειραιώς και Eurobank κατέθεσαν αίτηση για τη θέση του ξενοδοχειακού ομίλου σε καθεστώς έκτακτης ειδικής διαχείρισης, με το Πρωτοδικείο να την απορρίπτει ως αβάσιμη, όπως και τις εφέσεις τις οποίες κατέθεσαν στη συνέχεια οι τράπεζες. Τη σκυτάλη πήρε η Intrum, μαζί τη Eurobank, κοινοποιώντας ως επισπεύδουσες στην εταιρεία έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας, δυνάμει διαταγής πληρωμής 18,7 εκατομμυρίων. Και σε αυτή την περίπτωση το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω έκανε δεκτή την ανακοπή της Κυπριώτης, ακυρώνοντας τον πλειστηριασμό και σε δεύτερο βαθμό. Τέλος, το 2021 ακυρώθηκαν τελεσίδικα οι διαταγές πληρωμής των Πειραιώς και Eurobank, με τις τράπεζες να μεταβιβάζουν τα δάνεια στη HIG Capital.
To τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης παίχτηκε με τη συμφωνία του Κωνσταντίνου Κυπριώτη με τη Hotel Brain, στην οποία εκμισθώνει τις πέντε μονάδες, deal δυνάμει του οποίου εξοφλείται το χρέος των 3,1 εκατ. ευρώ της εταιρείας στο ΔΟΥ Ρόδου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης, τονίζει πως διαρκούσης της δικαστικής αυτής διένεξης η διοίκηση της εταιρείας “κατάφερε να διατηρήσει ενεργή και λειτουργούσα την εταιρεία, να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού της Κω”, ενώ επισημαίνει πως δεν έλαβε τις κρατικές ενισχύσεις που δικαιούνταν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν καιρώ πανδημίας “και παρόλα αυτά ανταπεξήλθε στις οικονομικές δυσκολίες που βίωσε το σύνολο του τουριστικού κλάδου την περίοδο 2020-2021”.
Από την πλευρά του σημειώνει πως επεδίωξε τη συνεννόηση με τη HIG Capital, εισάγοντας πολλαπλές προτάσεις με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των ξενοδοχείων, προσπάθειες που κατά τον ίδιο έπεσαν στο κενό. Δε διστάζει μάλιστα να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση του “καιροσκοπικού” fund ως νέο πιστωτή της ξενοδοχειακής.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Hotel Brain, τη χαρακτηρίζει ως μόνη αξιόπιστη λύση, την οποία εφάρμοσε “με γνώμονα, αφενός τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας, τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (περίπου 800) και τη δίκαιη ικανοποίηση όλων των πιστωτών και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξη της”.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη, το deal με τη Hotel Brain, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 95 ξενοδοχείων, θα επιφέρει σημαντικού ύψους ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανές να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα, δηλαδή το χειρότερο σενάριο θα αποδώσει στην ξενοδοχειακή υψηλότερες ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές από ό,τι είχε οποιοδήποτε έτος την τελευταία 10ετία.
Κρίνει επίσης, βέβαια την επίτευξη υψηλότερου του ελαχίστου εισοδήματος, καθώς η Hotel Brain “απολαμβάνει πιστώσεων που του επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση υψηλότερων τιμών διάθεσης κλινών χωρίς ανάγκη προκαταβολών”.
Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις της HIG
Ο Κώας ξενοδόχος αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην οποία η HIG Capital τα «βρήκε σκούρα», επιχειρώντας να επεκταθεί στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσω εξαγοράς single ticket NPLs. Είχε προηγηθεί η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων της πρώην Aldemar Ρόδου της οικογένειας Αγγελόπουλου.
Η HIG επένδυσε 100 εκατ. ευρώ και για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων κι έπειτα προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings, ξενοδοχειακή εταιρεία του Γιώργου Δημητρίου με τέσσερις μονάδες στην Κέρκυρα.
Ύστερα από πρόταση του ίδιου του επιχειρηματία, η HIG προχώρησε στην εξαγορά των παλαιών μετόχων, μία επένδυση συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Τα έξι – προσεχώς επτά – θέρετρα που ελέγχει η αμερικανική επενδυτική στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν υπό την ομπρέλα της Ella Resorts, που αναλαμβάνει ρόλο operator στη Μεσόγειο για λογαριασμό της Hig Capital.
Διαβάστε επίσης:
Μεγαλομέτοχος στον όμιλο Κυπριώτη η HIG Capital – Χτίζει ενεργητικό 1,5 δισ.
Κλειδώνει η εξαγορά της Ορφεύς Βεϊνόγλου από τη HIG