Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (Inspiring Earth) στο Mononews: Θα επενδύσω στην εμπορία ψαριών – Το next big thing είναι η άμυνα

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Inspiring Earth

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Inspiring Earth

Νέα σχέδια εισόδου στην εμπορία ψαριών, έχει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Inspiring Earth, ενώ βλέπει και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο fintech ( μέσω της OKTO), την επιμόρφωση στελεχών και στην κυβερνοασφάλεια για τον τομέα της άμυνας.

Το  Fund Inspiring Earth προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε  ένα  νέο επενδυτικό σχήμα με την SMERemediumCap με στόχο τη δημιουργία νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου. Η Inspiring Earth επενδύει πλειοψηφικά στο αρχικό στάδιο των start-ups και αναζητά ευκαιρίες με βάση τις εξελίξεις και τις ανάγκες στην αγορά, με κετνρικό άξονα να επενδύει στο αρχικό στάδιο, να ελέγχει πλειοψηφικά  τις εταιρείες στις οποίες επενδύει,  που κοινό χαρατηριστικό τους έχουν ότι παράγουν κάτι στην Ελλάδα που μπορεί να απευθυνθεί στο εξωτερικό.

Ο  Κ. Αντωνόπουλος ο οποίος διετέλεσε επί 22 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Intralot, από το 2014, αξιοποιεί τη μεγάλη του επιχειρηματική εμπειρία και τη διοικητική του ικανότητα επενδύοντας σε startups και εξασφαλίζοντας αποδόσεις από την ανάπτυξή τους.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο  mononews.gr,   αποκαλύπτει  το μυστικό  της επιτυχίας της Inspiring Earth, πώς βοήθησε η πολύχρονη εμπειρία του στην Ιντραλότ να φτιάξει ένα… όμιλο με τζίρο 300 εκ. ευρώ και τα επόμενα σχέδιά του. “Η δουλειά μου είναι να διαλέγω ιδέες και ανθρώπους” τονίζει και μας εξηγεί σε ποιοι τομείς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πώς επιλέγετε επενδύσεις για το Inspiring Earth και πότε αποεπενδύετε;

 Το Inspiring Earth συνδυάζει δύο μοντέλα. Ένα μοντέλο private equity με ένα μοντέλο venture capital. Δηλαδή από τη μια προϋπόθεση είναι να ελέγχω όλες τις εταιρείες στις οποίες επενδύω, να ελέγχω το management. To family office επενδύει κεφάλαια μόνο του ή με άλλους, αλλά το management το έχω εγώ. Οι άλλοι επενδυτές που μπαίνουν στις εταιρείες είναι passive.

΄Ομως ενώ είμαι private equity, δεν διαλέγω μεγάλες εταιρείες, αλλά επενδύω σε start-ups  οπότε το Inspiring Earth είναι και venture capital.

Τα startups  έχουν τρία στάδια: startup, early stage και growth. Το κάθε fund έχει ένα μοντέλο με βάση τις επιλογές του και το Inspiring Earth μπαίνει στο πρώτο στάδιο, startup,  πλειοψηφικά. Στήνω  όλες τις λειτουργίες, εμπορικά, δίκτυα, πελάτες και στο early stage, αποεπεπενδύω και τα έσοδα επιστρέφουν στο fund. Άλλα fund μπαίνουν στο early stage κλπ. Το Inspiring Earth ανήκει στο family office της οικογένειάς μου, και μάνατζερς είμαι εγώ και ο γιος μου Φίλιππος Αντωνόπουλος.

 Συνολικά στα 10 χρόνια έχουμε επενδύσει 15 εκ. ευρώ. Ξεκινήσαμε με την Vermantia, από την οποία αποεπενδύσαμε με ένα πολύ καλό exit. Τη Vermantia την ξεκίνησε ο γιος μου Φίλιππος και όταν έγινε η συμφωνία πώλησης  το 2022 στο Arena Racing Company (“ARC”),  που ανήκει στους Reuben Brothers, είχε δραστηριότητα σε 31 χώρες και συμφωνίες με 20 εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. Ήταν ένα πολύ καλό exit.

Πώς βοήθησε η εμπειρία σας στην Ιντραλότ τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Inspiring Earth;

Πολύ. Πρώτον στο κεντρικό δόγμα, “προϊόντα που παράγονται από ανθρώπους στην Ελλάδα και εξάγονται στο εξωτερικό”. Και δεύτερον, στον τρόπο να το κάνω, στο management που φέρνει την ανάπτυξη. Από την Ιντραλότ απέκτησα ένα μεγάλο προσόν.

Γνωρίζω τους κατάλληλους ανθρώπους σε 100 χώρες στον κόσμο, ένα δίκτυο από σοβαρούς ανθρώπους που τους ξέρω από τα τυχερά παιχνίδια και αποτελούν εχέγγυο για τα βήματα που θέλω να κάνω για να μεγαλώσουν οι άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα, αν θέλω να πουλήσω λάδι στη Βραζιλία, σε ένα μεγάλο έμπορο που δε με γνωρίζει, έχω τους ανθρώπους που θα επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία μας, επιταχύνοντας τις συμφωνίες. Αυτό είναι το δικό μου asset, γιατί το 80% μιας συμφωνίας είναι η εμπιστοσύνη.

Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στον αγροδιατροφικό τομέα;

Όταν μεγαλώνουμε, επιστρέφουμε στη γη. Όλα ξεκίνησαν από το κτήμα που έφτιαξα που με επέστρεψε στην επαρχία και τους ανθρώπους της. Η δουλειά μου είναι να διαλέγω ιδέες και ανθρώπους. Και πρώτα ανθρώπους γιατί τις δουλειές δεν τις κάνουν τα ρομπότ.

Και ταιριάζει με το «δόγμα» που βασίζω τις επιλογές μου, το οποίο έμαθα στην Ιντραλότ. Επενδύω σε προϊόντα και ανθρώπους στην Ελλάδα που μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας; Σε πιοιους τομείς δραστηριότητας θεωρείτε ότι έχουν ευκαιρία ανάπτυξης; Σας ενδιαφέρουν τομείς όπως η  ενέργεια ή η άμυνα;

Άμεσα, στόχος μου τώρα είναι να επενδύσω στην εμπορία ψαριών. Είναι μια πρόταση που μου ήρθε και βλέπω ότι έχει δυνατότητες ανάπτυξης και μπορώ να τη βοηθήσω να μεγαλώσει.  Έχω βρει τους ανθρώπους και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση για να μπούμε και στην εμπορία ψαριών.

Άλλος τομέας που με ενδιαφέρει είναι το training, η επιμόρφωση. Την ταχύτητα με την οποία κινείται η οικονομία δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν τα Πανεπιστήμια. Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιες ανάγκες για συνεχή εκπαίδευση των στελεχών τους, και υπάρχει μεγάλη ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης. Εκτιμώ ότι ο τομέας αυτός έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Το next big thing είναι η άμυνα. Η ενέργεια γίνεται commodity και τα περιθώρια μειώνονται. Η άμυνα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Σήμερα ο τζίρος της άμυνας είναι 3 τρις από τα οποία το 1 τρις το κάνουν οι ΗΠΑ. Από τα οποία τα 250 δις. είναι από την Ευρώπη και θεωρώ ότι θα πάει στο 1 τρις.

Εμείς έχουμε την CYBERFLIP στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η οποία θα επεκταθεί και στην άμυνα.

Πόσο μεγάλες είναι σήμερα οι εταιρείες που έχετε επενδύσει, θα προχωρήσετε σε επόμενο exit;

Φέτος το σύνολο των εταιρειών του Inspiring Earth θα κάνουν ένα τζίρο στα 300 εκ. ευρώ. Οι 15 εταιρείες του fund είναι κυρίως εταιρείες τεχνολογίας από όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και στον αγροδιατροφικό τομέα από τις οποίες προέρχεται το μικρότερο μέρος των εσόδων μας. Στην τεχνολογία περιλαμβάνονται οι εταιρείες fintech, gamification, gaming, cybersecurity τομέας που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Σημαντική ανάπτυξη έχει μπροστά της και η Okto καθώς θα αναπτυχθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η Okto είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που εξειδικεύεται στις συναλλαγές για gaming, έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν το gaming που είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται με το μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 

 Inspiring Earth   

Ο όμιλος Inspiring Earth   απαρτίζεται από 15 εταιρείες με αντικείμενα σε πέντε τομείς: Fintech, gaming, λύσεις πληροφορικής, gamification  και αγροδιατροφή.

Okto: Πρόκειται για πλατφόρμα ηλεκτρονικού πορτοφολιού που εστιάζει στις ψηφιακές πληρωμές στον φυσικό κόσμο σε ολόκληρο τον ΕΟΧ, με καθιερωμένη παρουσία σε 10 χώρες και προσεγγίζει πελάτες μέσω 150.000 συνδεδεμένων τερματικών αυτοεξυπηρέτησης ή παιχνιδιών. Επέκταση σε πρόσθετες αγορές και ανάληψη μετρητών μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού:

Woli: προπληρωμένη κάρτα και η τραπεζική εφαρμογή για παιδιά και εφήβους, που υποστηρίζεται από πολλές δυνατότητες οικονομικής εκπαίδευσης. Ο Woli διδάσκει καλές συνήθειες για τα χρήματα με διασκεδαστικό και ασφαλή τρόπο

Οtro: Ιδρυμα Πληρωμών με άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, ικανό να «διαβατήριο» και να δραστηριοποιείται στον ΕΟΧ.

Plum: Ταχέως αναπτυσσόμενο fintech personal Finance με έδρα το Λονδίνο, με δραστηριότητες σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. (επένδυση πριν τη σπορά)

CYBERFLIP: Εταιρεία Κυβερνοασφάλειας που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, εισάγοντας φρέσκια ηγεσία σκέψης. Η CYBERFLIP προσφέρει ειδικές για τον κλάδο και πελατοκεντρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ακολουθώντας μια αντίστροφη προσέγγιση από την ανάκτηση προς τα πίσω στην προστασία και εισάγοντας μια ποσοτικοποιημένη προσέγγιση στην αξιολόγηση κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Vermantia: Ηγέτης στις λύσεις περιεχομένου όλων των καναλιών για λοταρίες, τυχερά παιχνίδια και φορείς στοιχημάτων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, εξυπηρετώντας 22 παρόχους διεθνώς. Το πλειοψηφικό μερίδιο αποκτήθηκε από την Ruben Brothers Group, έναν παγκόσμιο όμιλο ακινήτων και αγώνων.

Aresway: Ιταλικός πάροχος συστημάτων και παιχνιδιών καζίνο, που προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες RGS (απομακρυσμένος διακομιστής παιχνιδιών) και συστήματα διαχείρισης για συνδεδεμένες παιχνιδομηχανές.

Netlink : Παράγει καινοτόμα συστήματα πληροφορικής και ηλεκτρονικών συστημάτων, διαχειριζόμενος επίσης ένα ευρύ δίκτυο 5000 συνεργατών-εμπόρων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας διάφορες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις πληρωμών. Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και το 2011 έγινε μέλος των “Strongest Companies in Greece”.

Lazyland: Ηγετική εταιρεία στα κοινωνικά παιχνίδια σε κινητό & Facebook. Διαχειριστής του μεγαλύτερου δικτύου κοινωνικών παιχνιδιών στην Ελλάδα, “Zoo.gr”

Pegneon: Μια πρωτοποριακή μάρκα που ειδικεύεται στο gamification. Οι σχολικές συνεδρίες, οι εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι συνεντεύξεις εργαζομένων και σχεδόν όλα τα είδη περιεχομένου μπορούν να μετατραπούν σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία «παιχνιδιού» που αναβαθμίζει την καμπύλη μάθησης, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και μειώνει δραματικά τους απαιτούμενους πόρους.

 Olympian Green: εξάγει υψηλής ποιότητας επώνυμα   Πελοποννησιακά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα σε 18 χώρες, ενώ τα προϊόντα της έχουν λάβει περισσότερα από 60 διεθνή βραβεία ποιότητας.

Κ&Κ Green Farms: Μια εταιρεία που εστιάζει στις υδροπονικές καλλιέργειες, παρέχοντας εξαιρετικά προϊόντα φρούτων μέσω καινοτόμων γεωργικών επιστημονικών διαδικασιών. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει καλλιέργειες φράουλας σε 100.000 τμ σε θερμοκήπια στην Ηλεία Πελοποννήσου. Πιστοποιημένο με GAP (Good Agricultural Practices).re-branding καταξιωμένων και πολυβραβευμένων Π.Δ.Ο. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΣΗΤΙΑΣ σε αγορές B2B και B2C, με εκτεταμένες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και αποθήκευση 4.000 ΜΤ σε άζωτο. Είναι πλήρως πιστοποιημένο για όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Cannilia S.A.: Είναι μια startup εταιρεία που ασχολείται με την υδροπονική καλλιέργεια φυσικών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η εταιρεία σκοπεύει να καλλιεργήσει κάθετα και να παράγει βοτανικά εκχυλίσματα και ενεργά φαρμακευτικά συστατικά για καλλυντικά, διατροφικά προϊόντα και φάρμακα.

AGROwth: Fund με κεφάλαια  €30 εκ. ευρώ (υπό ίδρυση), εγκεκριμένο για συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της παραγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Luisa Estate: Ένα VVIP ευχάριστο καταφύγιο με αντίστοιχες εσωτερικές υπηρεσίες 5 αστέρων, σε μια μαγευτική τοποθεσία με ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, που παράγει πολυτελή delicatessen και αυστηρά βιολογικά προϊόντα (φυσικό κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, τσίπουρο, μαρμελάδα φράουλα). Οι επισκέπτες του καταλύματος μπορούν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι διαδικασίες παραγωγής, να κάνουν συνεδρίες γευσιγνωσίας κρασιού και να απολαύσουν τις καλύτερες τοποθεσίες που προσφέρονται στην Πελοπόννησο, Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η Τράπεζα Αττικής, ο Κασσελάκης και τα 4 (ύπουλα) σενάρια – Άρθρο παρέμβαση