ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μαλοφέεβ, 47 ετών, είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, ή OFAC, τον Δεκέμβριο του 2014 μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το FBI είπε ότι ο Κονσταντίν Μαλοφέεβ έπαιξε «καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014» και «περιέγραψε πρόσφατα τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ως ιερό πόλεμο».
Ο Ρώσος εκτιμάται ότι βρίσκεται στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, αναφέρει το CNBC.
«Αυτές είναι οι πρώτες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον Ρώσου ολιγάρχη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Μαλοφέεβ, «φέρεται ότι τις παραβίασε κατάφωρα και επανειλημμένα ενώ προσπαθούσε να ιδρύσει εταιρείες μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», είπε η Μονακό, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης θα βοηθούσαν στη διάδοση παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου.
«Ο Μαλοφέεβ παραβίασε περαιτέρω τις κυρώσεις των ΗΠΑ με ένα σχέδιο μεταβίβασης μετοχών που κατείχε σε τράπεζα του Τέξας σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη του, το 2015», είπε, επισημαίνοντας ότι οι αρχές των ΗΠΑ κατάσχεσαν αυτήν την πολλών εκατομμυρίων δολαρίων επένδυση.
Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, αναφέρει το CNBC.
Το κατηγορητήριο
Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε σήμερα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Μαλοφέεβ, 47 ετών, από τη Ρωσία, κατηγορείται για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού πολίτη, του Τζακ Χάνικ, να εργαστεί μαζί του στη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα και να επιχειρήσει να αποκτήσει τηλεοπτικό δίκτυο στη Βουλγαρία. Όπως λέγεται, ο Μαλοφέεβ συνωμότησε επίσης με τον Χάνικ και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ο Μαλοφέεβ σε μια τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για την επένδυση του Μαλοφέεβ στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέεβ παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία».
Επίσης, «όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Μαλοφέεβ προσέλαβε έναν Αμερικανό υπήκοο Τζακ Χάνικ το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης που δημιουργούσε ο Μαλοφέεβ. Ο Ρώσος διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Χάνικ σχετικά με τον μισθό του, την πληρωμή για τη στέγαση του στη Μόσχα και τη ρωσική εργασιακή βίζα του Χάνικ και ο Μαλοφέεβ τον πλήρωσε μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Χάνικ συνελήφθη από το FBI, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.
Σε άλλο σημείο της αναφοράς του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σημειώνει πως «αφού η OFAC όρισε τον Μαλοφέεβ ως SDN τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μαλοφέεβ συνέχισε να απασχολεί τον Χάνικ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Ο Μαλοφέεβ έστειλε επίσης τον Αμερικανό να εργαστεί σε ένα project για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και να συμμετέχει στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέεβ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε απευθείας στον Ρώσο μεγιστάνα για τη δουλειά του.
Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέεβ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια «ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέεβ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να κρύψει τον ρόλο του Μαλοφέεβ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Ρώσου, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέεβ».
«Ο Μαλοφέεβ χρησιμοποίησε επίσης τον Χάνικ για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας στον Έλληνα συνεργάτη του κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.
Το 2014, ο Μαλοφέεβ χρησιμοποίησε μια εταιρεία κέλυφος για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, άρχισε να σχεδιάζει να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της εταιρείας κέλυφος στον Έλληνα συνεργάτη του, μέσω μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο ή περίπου τον Μάιο του 2015, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέεβ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που υποτίθεται ότι θα μεταβιβάσει την εταιρεία-κέλυφος στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ.
Τον Ιούνιο του 2015 ο Μαλοφέεβ έβαλε στον Χάνικ να μεταφέρει φυσικά αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέεβ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Συνεργάτη. Ο Μαλοφέεβ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η ημερομηνία άλλαξε με δόλο σε Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέεβ δήλωσε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέεβ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας κέλυφος εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».
Διαβάστε ακόμη: