ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το σχέδιο περαιτέρω μείωσης των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και LNG στην Ευρώπη συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, στο πλαίσιο της εξέτασης των προοπτικών ασφάλειας εφοδιασμού, όπως κάνει πάντα στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενόψει του χειμώνα.
Το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία σχολιάζοντας το θέμα, σημείωσε ότι “πρόκειται για την αναθεώρηση του Κανονισμού και της Οδηγίας για το φυσικό αέριο που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και δίνει τη δυνατότητα και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη εφόσον το αποφασίσουν να μειώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Όποιο θέλει μπορεί να το αποφασίσει υπό προϋποθέσεις να το κάνει, δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε υπάρχει κάποιος στόχος”.
Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την ειδική κατάσταση των ρωσικών εισαγωγών LNG ανέφερε με το τέλος του Συμβουλίου η Επίτροπος Ενέργειας Καντρι Σίμσον.
“Χαίρομαι που το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν τώρα στη δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο σχετικά με τις τεχνικές προτάσεις της Επιτροπής να υπάρχουν διατάξεις που θα επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος να περιορίζει το αέριο αγωγού και τις εισαγωγές αερίου LNG στα δικά του δίκτυα, σύμφωνα με τους λόγους ασφάλειας του εφοδιασμού. Αυτός είναι ένας αναλογικός και στοχευμένος τρόπος αντιμετώπισης των ρωσικών εισαγωγών LNG. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη να το παρουσιάσουν τα σχέδιά τους”. Είπε επίσης, ότι εκτιμά ότι οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για το 2023 θα είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατανεμημένες περίπου ισομερώς μεταξύ LNG και φυσικού αερίου αγωγών. Αυτό είναι το ήμισυ των όγκων που εισήγαγε η ΕΕ πέρυσι, περίπου 80 bcm ρωσικού φυσικού αερίου συνολικά.
Σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού εν όψει του χειμώνα, σημείωσε, ότι “η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλά για αυτό το σημείο του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου και σημειώνουμε επίσης πρόοδο στη διαφοροποίηση από τις ρωσικές εισαγωγές.
Οι κίνδυνοι
Η Επίτροπος Ενέργειας επεσήμανε ότι ενώ η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς είναι υγιής, η νέα γεωπολιτική κατάσταση παρουσιάζει διάφορους κινδύνους και για αυτό και τα μέτρα ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων που θεσπίστηκαν πέρυσι παρατείνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε πριν από τρεις εβδομάδες την επέκταση τριών κανονισμών έκτακτης ανάγκης: Κανονισμός Αλληλεγγύης, Κανονισμός που επιτρέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς.
“Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην άμβλυνση των υψηλών τιμών και της αστάθειας στις αγορές. Αποδίδουν και είναι λογικό να τα κρατήσουμε στη θέση τους για έναν ακόμη χρόνο.Χαίρομαι που οι Υπουργοί ενέκριναν σήμερα την παράταση αυτών των κανονισμών κατά ένα επιπλέον έτος”, σημείωσε.
Επιτάχυνση των ΑΠΕ
Τόνισε ότι ένα σημαντικό επίτευγμα φέτος ήταν η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών να επιταχύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτή η επιτάχυνση συμβαίνει –και η Ευρώπη θα φτάσει σε περισσότερα από 69 GW νέας γενιάς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο είναι ένα ακόμη ρεκόρ για την Ευρώπη.
Για να διατηρηθεί όμως αυτή η δυναμική στο μέλλον, τόνισε ότι χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες μορφές υποστήριξης για τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως το σχέδιο δράσης για τα δίκτυα και το πακέτο αιολικής ενέργειας.
Αναφέρθηκε στην υπογραφή του Wind Charter, που ακολουθεί το Wind Power με συνυπογράφοντες κράτη μέλη και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας και στην εκκίνηση του Energy Efficiency Financing Coalition, για τη στήριξη επενδύσεων και χρηματοδότησης ενεργειακά αποδοτικών πολιτικών και μέτρων.
Τόνισε ότι οι διασυνδέσεις και η διασυνοριακή συνεργασία είναι καίριας σημασίας στην Ευρώπη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, και για τη γρήγορη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.
Τέλος, είπε ότι για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτόν τον χειμώνα, μαζί με την Ενεργειακή Κοινότητα , δημιουργήθηκε ένα Ταμείο που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλαδικές: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής
- Nissan Motor: Εκτόξευση της μετοχής κατά 23,7% – Η πιθανή συγχώνευση με την Honda αλλάζει τα δεδομένα
- Στο στόχαστρο Βουρλιώτη τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων
- Credit Agricole: Νέος CEO ο τραπεζικός βετεράνος Olivier Gavalda