ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των HELLENiQ Energy, Intrakat, Πειραιώς, Profile, Apple, Amazon, Palantir
Πριν λίγες εβδομάδες, ο Κόλιν Χουάνγκ, ο ιδρυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας.
Η αυτοκρατορία που έχει χτίσει με όχημα την εισηγμένη PDD Holdings δεν αποδείχθηκε με πολύ ισχυρά θεμέλια, καθώς του πήρε μόλις 18 ημέρες να χάσει την πρωτιά. Η πορεία του πάει χέρι-χέρι με την αστάθεια που χαρακτηρίζει και την επιχείρησή του.
Από 1ος στην τέταρτη θέση
Μία ημερήσια πτώση στην μετοχή της PDD Holdings, καθώς οι πωλήσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές, έριξαν την προσωπική περιουσία του Χουάνγκ κατά 14,1 δισ. δολάρια, στα 35, 2 δισ. δολάρια στην 45η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων όλου του κόσμου βάσει του Bloomberg Billionaires Index.
Σε μία περίοδο που η Temu μάχεται σκληρά να πάρει μερίδιο από τον εγχώριο ανταγωνιστή της, Shein, αλλά και από τον αμερικανό Amazon, η δραματική πτώση των μετοχών της τη Δευτέρα αλλά και η δυσπιστία που ακολούθησε την Τρίτη, δεν είναι αισιόδοξο σημάδι.
Άλλωστε στην Κίνα επικρατεί τα τελευταία χρόνια ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγιστάνων που δραστηριοποιούνται σε εμπόριο και τεχνολογία, με πολλούς να προσπαθούν να επεκταθούν πέραν των περιοριστικών κινεζικών συνόρων και κυρίως μακριά από την προβληματική κινεζική οικονομία.
Ο Χουάνγκ, ο οποίος στις 8 Αυγούστου κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, στις 26 Αυγούστου έχασε την πρωτιά από τον Ζονγκ Σανσάν, τον κινέζο μεγιστάνα του εμφιαλωμένου νερού, κατρακυλώντας στην τέταρτη θέση.
Ο Χουάνγκ ίδρυσε την PDD το 2015. Νωρίτερα είχε ασχοληθεί με επιχειρήσεις τζόγου και ηλεκτρονικού εμπορίου, είχα όμως κι ένα εντυπωσιακό βιογραφικό ως πρώην μηχανικός της Google.
Δεν άργησε να ανέβει γρήγορα στις τάξεις των πλουσίων, αγγίζοντας το peak στην προσωπική του περιουσία το 2021 με 71,5 δισ. δολάρια.
Οι προκλήσεις
Η Κίνα βέβαια είναι μια χώρα που «δυσκολεύει αρκετά τους μεγιστάνες της, ενώ μετά το lockdown του Covid αδυνατεί να ανακτήσει την αναπτυξιακή της πορεία με την οικονομία της να κλονίζεται και τους νέους της να είναι άνεργοι.
Ο Χουάνγκ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της PDD το 2020 και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος το 2021, καθώς το Πεκίνο άρχισε να ασκεί σκληρή κριτική στους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας.
Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια άκρως επιθετική εκστρατεία εξάπλωσης της πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές εις βάρους του κέρδους της εταιρείας. Τα φθηνά προϊόντα της Temu δεν άργησαν να «κερδίσουν» τους πελάτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την εφαρμογή Temu να έχει τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ χάρη στο εντυπωσιακό ντεμπούτο της το 2022. Άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Shein aαλλά και την Amazon, όμως παρά τις προσπάθειές της δεν κατάφερε να ξεφύγει από ενοχλητικές φήμες για απάτες, εκμετάλλευση των εμπόρων της και άλλα θέματα.
Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τις διεθνείς πιέσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια πρόταση για να κλείσει ένα παραθυράκι για τη φορολόγηση των εισαγωγών φθηνών αγαθών που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, ενώ οι λομπίστες των ΗΠΑ πιέζουν για ένα όριο 10 δολαρίων για αποστολές χωρίς δασμούς, από 800 δολάρια που είναι σήμερα.
Γιατί απογοήτευσε τους επενδυτές
Η διαδικτυακή πλατφόρμα που «σάρωσε» τους προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε έσοδα 97,1 δισ. γουάν (13,6 δισ. δολάρια) το τρίμηνο του Ιουνίου, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 100 δισ. γουάν.
Αυτό ήταν μόνο η αρχή σε μία σειρά από άσχημα νέα που άκουσαν οι επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση των κερδών, ο διευθύνων σύμβουλος Σεν Λέι ανέφερε τουλάχιστον οκτώ φορές ότι τα έσοδα και τα κέρδη πρέπει «αναπόφευκτα» να μειωθούν καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
«Βλέπουμε πολλές νέες προκλήσεις μπροστά μας, από τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική ζήτηση, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις αβεβαιότητες στο παγκόσμιο περιβάλλον», δήλωσε ο Σεν, ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της PDD, στους αναλυτές.
Ο διευθύνων σύμβουλος και τα στελέχη του, φρόντισαν να τονίσουν ότι παραμένουν βέβαιοι για την κινεζική κατανάλωση μακροπρόθεσμα. Αλλά η ζημιά είχε γίνει. Οι μετοχές της PDD σημείωσαν βουτιά κατά 29%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 55 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας.
Διαβάστε επίσης:
Κlarna: Eκτόξευση κερδών εν μέσω της προετοιμασίας για εισαγωγή στο χρηματιστήριο
Goldman Sachs, Μorgan Stanley: Μειώνουν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί