Κόκκινος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο Νοέμβριος για τις εισηγμένες πληροφορικής, καθώς μέσα στον μήνα έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις, οι οποίες τις κρατούν πολύ μακριά από τα υψηλά έτους.

Το γενικότερο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα φαίνεται να έχει επηρεάσει και τις εταιρείες πληροφορικής, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι ότι «αιωρείται» μια ανησυχία αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

1

Πρόσφατα, ο Σταύρος Ασθενίδης, CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο αυτών των έργων, είχε πει σε συνάντηση με δημοσιογράφους ότι το ενδεχόμενο καθυστερήσεων είναι ορατό, ενώ τουλάχιστον 10 έργα αναμένεται να μείνουν εκτός.

Παράλληλα, ο ίδιος είχε τονίσει ότι οι περισσότερες εταιρείες μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο με το πώς θα «φουσκώσουν» το ανεκτέλεστό τους και λιγότερο ασχολούνται με την πραγματική ολοκλήρωση των έργων. Νοοτροπία που αν δεν αλλάξει, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στα χρόνια που έρχονται.

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς υποθέσεις σε έργα που τρέχουν, όπως εκείνο της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, όπου οι ανάδοχες εταιρείες έχουν προσφύγει στην  αναθέτουσα αρχή, διαμαρτυρόμενες για αιφνιδιαστικές αλλαγές στους όρους. Με το Κτηματολόγιο όμως να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή και να αντιστρέφει τις κατηγορίες λέγοντας ότι οι ανάδοχες εταιρίες δεν τήρησαν τους όρους που έχουν υπογράψει.

Όπως και να έχει, το κλίμα αυτό εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει τις εισηγμένες, οι μετοχές των οποίων βαίνουν προς τα κάτω, παρά τα πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν και τις εξαγορές που προχωρούν.

Οι «κόκκινες» μετοχές

Μεγάλο πλήγμα το τελευταίο δίμηνο έχει δεχτεί η Performance, η οποία είναι 2 ευρώ κάτω από τα υψηλά που έγραψε στις 30 Ιουλίου.

Η μετοχή της Performance αν και είχε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), ωστόσο δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να μαζέψει τις απώλειες της  Δευτέρα και της Τρίτης (-2,15% και -8,6%).

Συνολικά μέσα από τις αρχές Οκτωβρίου, η μετοχή, με κλείσιμο Παρασκευής στα 5,38 ευρώ,  έχει χάσει 18,48% ενώ από τα υψηλά 52 εβδομάδων που έγραψε στις 30 Ιουλίου, έχει χάσει 25,69%.

Λίγο χαμηλότερα έχει κινηθεί και η Q&R μέσα στον μήνα, οποία με κλείσιμο στα 1,02 ευρώ την Παρασκευή, έχει χάσει από αρχές Οκτωβρίου περί τα 13,56%.

Η Quest από την άλλη, είναι από τις λίγες που την έχει «γλυτώσει», καθώς τα deal για πώληση της ACS και εξαγοράς του 70% της Μπενρουμπή την οδήγησαν σε ανοδικό έδαφος.

Συγκεκριμένα η Quest, με κλείσιμο την Παρασκευή στα 5,56, από αρχές Οκτωβρίου έχει κάνει ένα μικρό ράλι 6,1%, ωστόσο τον μήνα Νοέμβριο έχει καταγράψει μια μικρή πτώση.

Σερί πτωτικών συνεδριάσεων έκανε και η Profile τον Νοέμβριο, που την οδήγησαν στα 5,13 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), όντας μακριά από τα υψηλά μήνα που έπιασε στις 29 Οκτωβρίου στα 5,37 ευρώ.

Και η Ideal παραμένει μακριά από τα υψηλά μήνα, καθώς με κλείσιμο τη Παρασκευή στα 5,67 ευρώ έχει χάσει 7,23%.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες εταιρείες «μοιράστηκαν» έργα δημοσίου €4,3 δισ. στην πληροφορική

Δάφνης (Cosmos): Τζίρος €75 εκατ. το 2024, κοιτάζει το ΧΑ – Τι γίνεται με τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου

Εκτίναξη στο ανεκτέλεστο των εταιρειών πληροφορικής – Ποιοι μοιράζονται την «πίτα»