Με τις συνεδρίες κάθε ενδιαφερόμενου με την επιτροπή του διαγωνισμού συνεχίζεται την εβδομάδα που διανύουμε η διαγωνιστική διαδικασία για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο.
Οι 8 εταιρείες Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom και Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα, θα συζητήσουν με την επιτροπή η κάθε μια ξεχωριστά, μέσω τηλεδιάσκεψης (αποφασίστηκε ότι βολεύει όλες τις πλευρές) προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό τεύχος της προκήρυξης του μεγάλου έργου.
Για αυτήν την εβδομάδα έχουν κληθεί οι πρώτοι 4 ενδιαφερόμενοι (Τέρνα Ενεργειακή, Wind, ΟΤΕ και Ιντρακάτ) και την μεθεπόμενη οι υπόλοιποι. Ο καθένας, το αργότερο 4 μέρες από την συνεδρία του, θα καταθέσει και γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις του.
Το UFBB, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.
Εφόσον και οι 9 υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά βάσει των όρων του διαγωνισμού οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η εκτίμηση είναι ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το 2021, ενώ έχει εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Οι ανάδοχοι θα σχεδιάσουν και κατασκευάσουν τη δικτυακή υποδομή, θα εγκαταστήσουν και παραμετροποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα διαχειριστούν, επιβλέψουν και διασφαλίσουν την ποιότητα της κατασκευής. Επίσης, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου να διασφαλίζουν την καλή λειτουργία, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη για το σύνολο του εγκατεστημένου δικτύου, εξοπλισμού και συστημάτων.
Κύριος του έργου είναι το ελληνικό δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού δημοσίου.