ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Όταν ένας οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σε δημοσιογράφους το 2011 ότι περίμενε η Ελλάδα να αντλήσει ως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, η τοπική κατακραυγή ήταν τόσο ισχυρή που οι ελεγκτές των προγραμμάτων ποτέ δεν πραγματοποίησαν άλλη συνέντευξη Τύπου στη χώρα.
Τώρα, με την Ελλάδα να έχει βγει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμά της, το να μιλά κανείς για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί πια ταμπού, και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή άλλοτε για την απροθυμία της να απομακρύνει κρατικά περιουσιακά στοιχεία από τον έλεγχο του Δημοσίου, τώρα ενδιαφέρεται για την “επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων”, δήλωσε στις 10 Αυγούστου ο Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος της Enterprise Greece.
Αν και η προθυμία να συνεχιστούν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ενθαρρυντική, το παρελθόν της κυβέρνησης ίσως να δίνει στους επενδυτές λόγους να είναι επιφυλακτικοί. Η Ελλάδα δεν πλησίασε ποτέ στον στόχο των 50 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις 38 πωλήσεις από το 2011 ως το 2017 ανήλθαν μόλις στα 4,7 δισ. ευρώ σε ρευστό, συν επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ σε συνολικές δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμα χειρότερα, κάποια από τα πρότζεκτ που παραμένουν σε εκκρεμότητα θεωρούνται “πολύ δύσκολα”. Και πάλι, με βάση τις χαμηλότερες προσδοκίες, η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει κάποια επιτυχία στις αποκρατικοποιήσεις φέτος και η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018 με κάποια μεγάλα πρότζεκτ να δείχνουν σημάδια ότι πλησιάζουν στην ολοκλήρωση.
Πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις
ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου συμφώνησε να πουλήσει το 66% του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου στην κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxys έναντι 535 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή έφερε 252,3 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για το μερίδιο 31% που κατείχε, και τα υπόλοιπα πήγαν στην Ελληνικά Πετρέλαια, που είχε 34%. Η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ μετά τον τερματισμό ενός προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του μεριδίου στη Socar από το Αζερμπαϊτζάν.
Η Ελλάδα στις 23 Μαρτίου μετέφερε ένα μερίδιο 67% στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε μία κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment Ltd και Terminal Link SAS, αποκομίζοντας 231,9 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα επτά χρόνια και αναμενόμενα έσοδα παραχώρησης άνω των 170 εκατ. ευρώ.
ΟΤΕ: Η Deutsche Telekom τον Μάιο ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός μεριδίου 5% στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, πληρώνοντας 284,1 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες ή σε εξέλιξη
Η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα 2,74 δισ. ευρώ για το 2018 από αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Ελληνικά Πετρέλαια: Η Ελλάδα έχει επιλέξει στη βραχεία λίστα την Glencore Energy U.K. και τη Vitol Holding BV για την απόκτηση μεριδίου 50,1% στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας. Η πώληση, που θεωρείται εμβληματική αποκρατικοποίηση, αποτελείται από ένα μερίδιο 30,1% από το συνολικό 45,5% της Paneuropean Oil & Industrial Holdings και 20% από το 35,47% του ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελλάδα εκτιμά ότι από την πώληση θα αντλήσει 500 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι τα τέλη του 2018.
ΔΕΠΑ: Μετά από ένα αρχικό πλάνο πώλησης του μεριδίου της (65%) στον πάροχο φυσικού αερίου της χώρας, η Ελλάδα συμφώνησε τώρα με τους πιστωτές της να σπάσει την εταιρεία στα δύο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 5 Ιουνίου: Η ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποτελείται από το δίκτυο φυσικού αερίου και τα διεθνή πρότζεκτ της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επενδύσεων σε αγωγούς, και θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Η δεύτερη εταιρεία θα σχηματίσει το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ και το Δημόσιο θα διατηρήσει το 15%. Η διαδικασία διαχωρισμού της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και προγραμματίζεται προς ολοκλήρωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
ΔΕΗ: Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές ότι ο κυρίαρχος πάροχος ενέργειας, στον οποίο έχει μερίδιο 51%, θα πουλήσει εργοστάσια που ισοδυναμούν με το 40% της παραγωγής από λιγνίτη της εταιρείας. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου ότι έξι όμιλοι, μεταξύ των οποίων μία κοινοπραξία της Beijing Guohua Elec. Power Co και της ελληνικής Damco Energy SA, προκρίθηκαν για να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά. Το ΤΑΙΠΕΔ διακρατεί μερίδιο 17% στη ΔΕΗ.
Ελληνικό: Μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη Lamda Development SA απέκτησε τα δικαιώματα να μετατρέψει το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, διπλάσιο σε μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης, σε ένα πολυτελές παράλιο resort το 2014, έναντι 915 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις στο χώρο θα φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με την τελική συμφωνία να υπογράφεται τον Ιούλιο του 2016. Η κατασκευή του πρότζεκτ, που έχει ταλαιπωρηθεί από πολλές καθυστερήσεις, θα ξεκινήσει μόλις η Ελλάδα προκηρύξει διαγωνισμό για καζίνο στο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΝΦΙΑ 2018: Ποιοί θα «αναστενάξουν» μπαίνοντας στο taxisnet-Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γερμανικός Τύπος για το διάγγελμα Τσίπρα: Ο «πολυμήχανος» Αλέξης ως νέος Οδυσσέας της Ελλάδας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Τα μνημόνια «έκαψαν» 52,7 δισ. στο χρηματιστήριο και αφάνισαν 256.847 «κωδικούς» Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση δυο σημαντικών στεγαστικών προγραμμάτων
- Eυρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα – Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση πωλήσεων
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI
- Εταιρικός στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων