Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Κlarna: Eκτόξευση κερδών εν μέσω της προετοιμασίας για εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna φωτογραφία: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna φωτογραφία: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Η Klarna Bank ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 27% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενισχύοντας τα προσαρμοσμένα κέρδη, καθώς η fintech συνεχίζει τις προετοιμασίες για μία από τις πιο αναμενόμενες δημόσιες εγγραφές.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας με έδρα τη Στοκχόλμη, αυξήθηκαν σε 673 εκατ. κορώνες (66 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Την ίδια περίοδο πέρυσι εμφάνισε προσαρμοσμένες ζημίες 456 εκατ. κορώνες.

Η ώθηση στα αποτελέσματα αποδίδεται σε κάποιο βαθμό και στο γεγονός ότι η Klarna διατήρησε περιορισμένες τις λειτουργικές δαπάνες, καθώς συνέχισε να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία εκτελεί πλέον τη δουλειά 700 υπαλλήλων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sebastian Siemiatkowski σε ανακοίνωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι επενδυτές παρακολουθούν όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της Klarna καθώς συνεχίζει να θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το επόμενο έτος, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην επιλογή της Goldman Sachs Group για να ηγηθεί της δημόσιας προσφοράς, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν όψει της δημόσιας εγγραφής, η Klarna έχει πραγματοποιήσει πρώιμες συνομιλίες με επενδυτές για την πώληση υφιστάμενων μετοχών. Η δευτερογενής πώληση μετοχών θα μπορούσε να βοηθήσει τη Klarna να βελτιώσει την αποτίμησή της ενόψει της δημόσιας εγγραφής.

Ενώ μια αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν αυξημένη σε σχέση με την αποτίμηση των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχε η εταιρεία σε έναν γύρο χρηματοδότησης το 2022, απέχει πολύ από την αποτίμηση των 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε από τους επενδυτές το 2021, πριν η αύξηση των επιτοκίων προκαλέσει φόβους ότι οι καταναλωτές δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η εταιρεία έχει έκτοτε επαναπροσδιορίσει τα σχέδια της ενόψει της προγραμματισμένης δημόσιας εγγραφής, αποχωρώντας από κάποιες επιχειρήσεις και επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τους τελευταίους μήνες, η Klarna έκλεισε μια συμφωνία για την πώληση της επιχείρησης πληρωμών Checkout έναντι περίπου 520 εκατ. δολαρίων, ενώ εξαγόρασε επίσης την Laybuy, έναν πάροχο υπηρεσιών buy-now, pay-later στη Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε ακόμη:

Mark Zuckerberg: Οι ΗΠΑ «πίεσαν» το Facebook να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid-19

Temu: Εξανεμίστηκαν 55 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας – Το μήνυμα για την κινεζική οικονομία

Ανατροπή στην πώληση της Paramount: Η Skydance του Ellison νέος ιδιοκτήτης – Απέσυρε την προσφορά των 6 δισ. δολ. ο Edgar Bronfman