ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως 15 προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, με την Κυβέρνηση να ανεβάζει ταχύτητες μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει οι Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και συγκεκριμένα να καταφέρει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5 %.
«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζει στην έκθεσή της πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας». Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις πριν από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τότε θα πρέπει μια σειρά από Κοινοβούλια να ψηφίσουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις, για να εγκρίνουν την εκταμίευση των περίπου 700 εκατ. που αναλογούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχoυν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών (ANFA’s και SMP’s).
Ένα απ’ τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 6 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM, για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές με την προϋπόθεση ότι θα τις μηδένιζε ως το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο με την καθυστέρηση της τελευταίας δόσης αυτό δεν έγινε και η Κυβέρνηση τρέχει να τις ρυθμίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γκρίνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει επίσης και για τις δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά θέματα που αφορούν το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη, τις διαδικασίες αδειοδότησης, τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο και τον διορισμό γραμματέων.
Δυσαρέσκεια δείχνουν στις Βρυξέλλες και για τα στοιχεία των προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς οι τεχνοκράτες φαίνονται δυσαρεστημένοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος «έσπασε» το Ενιαίο Μισθολόγιο δίνοντας αυξήσεις σε νεοπροσλαμβανόμενους στο ΥΠΟΙΚ έτσι ώστε να εξισωθούν μισθολογικά με τους παλαιότερους.
«Το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και είναι πρόκληση-κλειδί για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να αποφύγει την επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές, των υπέρμετρων προσλήψεων», σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Μάλιστα εκτιμά ότι οι προσλήψεις στη διάρκεια του 2018 θα «σπάσουν» τον κανόνα, λόγω του ότι οι αποχωρήσεις είναι λιγότερες από αυτές που είχε εκτιμηθεί. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από το 2019 και μετά ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων θα χαλαρώσει από 1:3, η Κομισιόν καλεί την Αθήνα να επαναφέρει τις ισορροπίες και να εστιάσει τις προσλήψεις σε τομείς προτεραιότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάει πίσω το Ελληνικό: Τέλη του 2019 λέει ο Προϋπολογισμός-Τι λέει η Κομισιόν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης της αυταπάτης και του τυχοδιωκτισμού το σχέδιο προϋπολογισμού
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προϋπολογισμός 2019: Αυξάνουν φόρους και κόβουν παροχές 800 εκατ. για να μην κόψουν τις συντάξεις!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Ετοιμάζει εφαρμογή με κατάλογο καταφυγίων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
- Μέση Ανατολή: Μπάιντεν και Μακρόν θα ανακοινώσουν από κοινού αύριο κατάπαυση πυρός 60 ημερών στον Λίβανο
- Ευρώπη Ηoldings: Από 2 Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Σκέρτσος: Το Σάββατο παραδίδεται το Μετρό Θεσσαλονίκης στους πολίτες