ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και η αποχώρηση της Total Energies, που ανακοινώθηκε χθες επισήμως, από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις έρευνες Νότια της Κρήτης δεν ήταν και… κεραυνός εν αιθρία, καθώς η αλλαγή στρατηγικής του γαλλικού ομίλου σε σχέση με την έρευνα υδρογονανθράκων ήταν σε γνώση της ελληνικής πλευράς και της ΕΔΕΥ, τάραξε τα νερά.
Κι αυτό γιατί ο τρόπος που έγινε θεωρήθηκε απότομος καθώς δεν αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί η πρόθεσή της, με μια ψυχρή ανακοίνωση, τόσο άμεσα, καθώς η ΕΔΕΥ ανέμενε ότι θα γινόταν πιο ομαλά, τηρώντας τις διαδικασίες και λίγους μήνες αργότερα. Ο χρονισμός της ανακοίνωσης, κατά πληροφορίες, ενόχλησε την ελληνική πλευρά καθώς ήρθε σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση, έχει αποφασίσει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την έρευνα υδρογονανθράκων.
Πλέον κλειδί στην επιτυχία της πρόθεσής της είναι η ανεύρεση νέου επενδυτή που θα αναλάβει το μερίδιο της Total Energies στις έρευνες Νοτίου της Κρήτης, αν και κατά πληροφορίες, αν και κρίσιμο μεσοπρόθεσμα δεν είναι κάτι που επείγει αφού δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε αυτή τη φάση των ερευνών, αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει τα σεισμικά.
Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από την TotalEnergies (40%), στην κοινοπραξία που έχουν παραχωρηθεί οι άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης για τα δύο μπλοκ Νότια της Κρήτης, συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%). Για να συνεχιστούν οι έρευνες, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το υψηλό κόστος τους μόνες τους οι άλλες δύο εταιρείες, είναι απαραίτητο μέσα στους επόμενους μήνες, να βρεθεί νέος επενδυτής, που είτε θα αναλάβει το σύνολο του μεριδίου της αποχωρούσας TotalEnergies είτε μέρος αυτού, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ των ExxonMobil και ΕΛΠΕ.
Την περίοδο αυτή, κατά πληροφορίες, η ΕΔΕΥ είναι σε συνεχείς επαφές, με δυνητικά ενδιαφερόμενους διεθνείς ομίλους προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους να εισέλθουν στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδας.
Σημειώνεται, ότι από την πλευρά των ΕΛΠΕ έχει δηλωθεί η πρόθεση να συνεχιστεί η έρευνα στο εν λόγω κοίτασμα, αρκεί βέβαια να υπάρξει ισχυρή ομάδα επενδυτών.
Η αποχώρηση της Total Energies
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks).
Η TotalEnergies EP Greece, όπως ανακοίνωσε, ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.
Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Πηγές της αγοράς συνδέουν την αποχώρηση του γαλλικού ομίλου με αλλαγή της στρατηγικής του εν όψει των νέων δεδομένων που επικρατούν στην αγορά ενέργειας.
Σε κρίσιμο σημείο το κυβερνητικό σχέδιο
Η αποχώρηση της TotalEnergies σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει την έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δραστηριότητα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου, θέτει σε κρίσιμο σημείο την προσπάθεια αυτή. Γιατί μπορεί η έρευνα κοιτασμάτων να δηλώθηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα εθνικής σημασίας καθώς μπορεί να ενισχύσει την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να κερδηθεί από την αρχή.
Στο πλαίσιο την προσπάθεια της ΕΔΕΥ να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων διεθνών επενδυτών, πρέπει να ενισχυθεί με άμεσες ενέργειες, όπως με την επιτάχυνση των διαδικασιών στα ήδη αδειοδοτημένα οικόπεδα για να αποδειχθεί η πολιτική βούληση και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.
Όπως εξάλλου είχε τονιστεί πρόσφατα από το ΙΕΝΕ, για να αξιοποιηθεί το γενικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα:
Η Πολιτεία να επιδείξει σαφή διαχρονική και κατά το δυνατό διακομματική βούληση για τη στήριξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, χωρίς να τίθενται όροι για την οικονομική εκμετάλλευσή τους.
- Να υπάρξει ενθάρρυνση των παραχωρησιούχων εταιρειών ώστε να επισπεύσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και να υποβάλουν αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα με ξεκάθαρους στόχους για ερευνητικές γεωτρήσεις.
- Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση ερευνών και ιδιαίτερα στην έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
- Να προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός νέων περιοχών που έχουν τεχνικό ενδιαφέρον, π.χ. Θερμαϊκός κόλπος, περιοχή Νέστου – Στρυμώνα, καθώς και διαγωνισμός open door για τις επιστραφείσες περιοχές.
- Να υπάρξει συνεχής προσπάθεια για προσέλκυση μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, αποδοχή των αιτήσεων ενδιαφέροντος που θα υποβληθούν και άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- Να ληφθεί υπόψη το δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις συζητήσεις καθορισμού ΑΟΖ (π.χ. πρώτο βήμα πιθανή κατακύρωση περιοχής 1 στα σύνορα με Αλβανία στα ΕΛΠΕ – εν δυνάμει ενδιαφέρον για περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου – Κύπρου – Κρήτης).
- Να προβάλλεται διεθνώς με διαρκή και συστηματικό τρόπο το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας μέσα από οργανωμένες καμπάνιες της ΕΔΕΥ.
- Να δημιουργηθεί ένα εθνικό ενεργειακό και γεωπολιτικό 10ετές πλάνο, με ειδική εστίαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα