ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία το τριήμερο που μας πέρασε.
Στο αεροπλάνο με προορισμό την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «μπήκαν» αντιπροσωπείες μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με έμφαση στην ενέργεια, την ναυτιλία και την τεχνολογία όπως της ΔΕΗ, της Mytilineos, της Hellenic Energy, της Space Hellas κ.α.
Ωστόσο στην Ιαπωνία ταξίδεψαν και άνθρωποι εταιρειών οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, που όμως έχουν χρόνια στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο και είναι πρωτοπόρες στον κλάδο τους. Αυτό δείχνει την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να «ανοίξει τα φτερά» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας «πάτημα» σε εταιρείες που ξέρουν την δουλειά, να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την ιαπωνική αγορά και να έχουν «μερίδιο» από τις μελλοντικές επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Hemexpo
Η HEMEXPO, πρόεδρος της οποίας είναι η Πειραιώτισσα Ελένη Πολυχρονοπούλου, εκπροσωπεί τους Έλληνες ειδικούς της ναυτιλιακής τεχνολογίας παγκοσμίως από το 2014.
Η HEMEXPO συγκεντρώνει ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν και εξάγουν μια ολοκληρωμένη γκάμα ναυτιλιακού εξοπλισμού και τεχνικών υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή, μετατροπή, συντήρηση και αναβάθμιση πλοίων και άλλων ναυτιλιακών κατασκευών.
Οι εταιρείες της ΗΕΜΕΧΡΟ διαθέτουν ολοκληρωμένη βιομηχανική γραμμή παραγωγής προϊόντων στην Ελλάδα και παράγουν πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Δραστηριοποιούνται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα κατασκευών ναυτιλιακού εξοπλισμού, που αφορούν, την προστασία του περιβάλλοντος, συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πλοίων, συστήματα μετρήσεων, επικοινωνίες, εσωτερικούς εξοπλισμούς, συστήματα ασφάλειας και αυτοματισμού και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου βρίσκεται στη θέση της προέδρου από το 2014. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σπουδές στη Χημεία και έχει εμπειρία άνω των 15 ετών σε τεχνολογίες και υπηρεσίες που αφορούν τη προστασία του περιβάλλοντος. Είναι επίσης εκτελεστική αντιπρόεδρος της Erma First ενώ είναι επίσης μέλος της Επιτροπής για το Περιβάλλον στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), μέλος της WISTA HELLAS (Women’s International Shipping and Trading Association) καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΙΜΟ στην επιτροπή της MEPC.
ERMA FIRST S.A.
Η ERMA FIRST S.A. ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με ισχυρό υπόβαθρο και στέρεες γνώσεις στην τεχνολογία επεξεργασίας αποβλήτων και νερού για θαλάσσιες εφαρμογές.
Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι ο Κωνσταντίνος Σταμπεδάκης, την οποία και διατηρεί από το 2009 και εκτελεστική αντιπρόεδρος είναι η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου.
Καθοδηγούμενη από τις ανάγκες των πλοιοκτητών και την αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, η Erma First άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει καινοτόμα BWTS (Ballast Water Management Convention). Έχοντας δοκιμαστεί με επιτυχία σε μερικές από τις πιο αυστηρές εγκαταστάσεις δοκιμών, τα συστήματα ERMA FIRST είναι πιστοποιημένα και έχουν βραβευτεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2022 η Erma κυκλοφόρησε το BLUE CONNECT, το οποίο διευκολύνει απρόσκοπτα τη σύνδεση ενός σκάφους με το ηλεκτρικό δίκτυο ενός λιμανιού προκειμένου να τροφοδοτήσει τα συστήματα και τον εξοπλισμό του σκάφους κατά την κατασκευή του.
Σήμερα, η ERMA FIRST κατέχει ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά BWTS. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έχει εργαστεί με επιτυχία σε πολυάριθμα έργα σε ναυπηγεία στην Κίνα, την Κορέα, την Ιαπωνία καθώς και σε άλλες περιοχές. Η ERMA FIRST έχει θέσει σε λειτουργία συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Η ομάδα ERMA FIRST Commissioning δραστηριοποιείται επίσης σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.
Raymetrics
Η Raymetrics μια εταιρεία που κατασκευάζει ατμοσφαιρικά LIDAR (LIght Detection And Ranging)) με περισσότερα από 20 χρόνια στον κλάδο και με πωλήσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία παράγει backscatter και Raman LIDARs για ατμοσφαιρικές εφαρμογές, καλά εξαρτήματα LIDAR όπως τα τηλεσκόπια των ΗΠΑ που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για LIDARs.
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που εξέδωσε το 2021, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 4,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα 185.000 ευρώ.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Νίκος Κοντός, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν ως Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Μυτιληναίος.
Η τεχνική LIDAR (LIght Detection And Ranging) βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ.
Η ατμόσφαιρα αποτελούμενη από άτομα, μόρια, αιωρούμενα σωματίδια (αερολύματα), κλπ. προκαλεί εξασθένηση της διερχόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Η σκεδαζόμενη ακτινοβολία συλλέγεται από ένα οπτικό τηλεσκόπιο και οδηγείται στο σύστημα λήψης και καταγραφής των σημάτων LIDAR. Η τεχνική LIDAR, αναλύοντας τα οπισθοσκεδαζόμενα σήματα που προέρχονται από την αλληλεπίδραση των συστατικών της ατμόσφαιρας με την ακτινοβολία λέιζερ, είναι ικανή να καθορίσει την κατακόρυφη κατανομή των κυριότερων ρύπων και συστατικών της ατμόσφαιρας.
Hellenic Biocluster
Το Hellenic BioCluster (HBio), είναι το πρώτο cluster βιοεπιστημών στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τους ηγέτες καινοτομίας της Ελλάδας στους τομείς της Φαρμακευτικής, της Βιοτεχνολογίας, της Διαγνωστικής, των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και των Εξειδικευμένων Υπηρεσιών.
Ιδρύθηκε το 2006 από μια αρχική ομάδα 8 εταιρειών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, τον βραχίονα μεταφοράς τεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το Hellenic BioCluster έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Lavipharm, η BiomTech και η Biovista αλλά και με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρόεδρος είναι η κ. Ιωάννα Κούκλη, η οποία έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία. Επίσης, έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ) για δύο συνεχόμενες θητείες.
Prisma Electronics
H Prisma Electronics ιδρύθηκε το 1991 από τα αδέρφια Γιορδαμλή και παρέχει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής ενώ πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Γιώργος Γιορδαμλής.
Μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης η Prisma Electronics ΑΒΕΕ σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών.
Η εταιρία με έδρα την Β. Ελλάδα εξυπηρετεί ένα μεγάλο εύρος πελατών σε πληθώρα τομέων όπως ο αγροτικός, τα μουσεία, η ναυτιλία, οι επίγειες μεταφορές, η άμυνα καθώς και η αεροδιαστημική.
Η Prisma διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής και κεντρικά της γραφεία στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Αθήνα στεγάζονται τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης και Πωλήσεων.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί