Η Νίσυρος θα ενταχθεί στα  Greco Islands ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη των Διαλόγων της Νισύρου.

1

Οι «Διαλόγοι της Νισύρου» αποτελούν μία δεξαμενή σκέψης για την ανάδειξη των Μικρών Νησιών και της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περιοχή βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτισμικής αλληλοκατανόησης και συνεργασίας.
Οι φετινοί Διάλογοι της Νισύρου, ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται την Κυριακή με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων  και Δημάρχων άλλων νησιών. Διοργανώνονται από το «Ιδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» ΑΜΚΕ, που  το 2021,  αποτελεί ένα διεθνές κέντρο ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου.

Όπως επίσης είπε ο κ. Μητσοτάκης, χθες, το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις 3,8 δισ. ευρώ στην οκταετία, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, την αποθήκευση και την εγκατάσταση φορτιστών. Η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών,  υπεγράφη στα τέλη Μαΐου σε συνέχεια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στο 9ο «Our Ocean Conference».

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, σημείωσε ότι το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα ενισχυθεί από προγράμματα που θα χρηματοδοτούν ταυτόχρονα την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική προσαρμογή με στόχο τα νησιά να προχωρήσουν ταυτόχρονα στην ενεργειακή τους μετάβαση και να προστατεύονται από την κλιματική προσαρμογή.

Νησιωτικότητα και ενεργειακή μετάβαση

Ο Πρωθυπουργός  τόνισε ότι κυβερνητική πολιτική είναι η νησιωτικότητα να συνδυάζεται με δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε, εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία με την Κομισιόν για την ίδρυση Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, με επενδύσεις 3,8 δισ. σε βάθος οκταετίας.

Εξίσου σημαντική σημείωσε είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, βγάζοντας από την ενεργειακή απομόνωση δεκαέξι νησιά. Θύμισε ότι κατά τη διεθνή διάσκεψη Our Ocean Conference , η Ελλάδα ανέλαβε 21 δεσμεύσεις από τη θωράκιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ως τη βιώσιμη αλιεία και τη γαλάζια οικονομία, αλλά και τη δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Επίσης, σημείωσε ότι ήδη 238 ακτές έχουν ενταχθεί στις Απάτητες Παραλίες (απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές). Επίσης, σημείωσε ότι δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, σε μια προσπάθεια να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, καθώς και ότι συγκροτείται ο Κόκκινος κατάλογος, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ελληνική βιοποικιλότητα, όπου πλέον έχουν καταγραφεί 11.000 ζώα και φυτά μοναδικής οικολογικής αξίας.

Γιατί μπαίνει η Νίσυρος στα Gr-eco islands

H ένταξη της Νισύρου στα Gr-eco islands είναι το αποτέλεσμα συστηματικών δράσεων του Δημάρχου Νισύρου Dr Χριστοφή Κορωναίου που έχει εδώ και λίγα χρόνια ετοιμάσει τη μελέτη με τις παρεμβάσεις που χρειάζεται το νησί  για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση. Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν στο mononews.gr στόχος του είναι η ένταξη της Νισύρου στα Greco Islands με στόχο να γίνει πράσινο νησί και να καλύπτει αυτόνομα τις ενεργειακές του ανάγκες, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.

Με την ένταξή της η Νίσυρος έχει αιτηθεί  χρηματοδότηση 10 εκ. ευρώ για να προωθήσει το σχέδιο για την ενεργειακή της μετάβαση.

Ο Δήμος διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, για να γίνει η Νίσυρος πράσινο νησί και σταδιακά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι από το καλώδιο που έρχεται από την Κω και της δίνει ρεύμα από μονάδα παραγωγής ενέργειας από μαζούτ.  Επίσης, το σχέδιο προβλέπει να αξιοποιηθούν τα γεωθερμικά κοιτάσματα χαμηλής ενθαλπίας και διαθέτει και μελέτη για την παραγωγή πόσιμου νερού από αφαλάτωση με θερμότητα από το γεωθερμικό πεδίο. Επίσης,  ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τις ανάγκες του Δήμου.

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

Τα έσοδα στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα προέλθουν από τις  δημοπρασίες 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αλλά και από άλλες πηγές εσόδων, όπως διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.. Ήδη από το Ταμείο Απανθρακοποίησης έχουν δεσμευθεί 500 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό δίκτυο. ο προϋπολογισμός της οποίας  ανέρχεται σε 2,048 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, 3,8 δισ. θα δοθούν στα νησιά στην οκταετία, δηλαδή 470 εκ. το χρόνο.

Ο δρόμος για τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου άνοιξε το 2021, με την υποβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήματος στην Κομισιόν, για την ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης για τη χώρα μας, σχετικά με την εκχώρηση εσόδων από τον εκπλειστηριασμό έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για επενδύσεις απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών.

Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες, και το υπουργείο δημιούργησε στη συνέχεια Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με επικεφαλής τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας Κώστα Ανδριοσόπουλο, και αντικείμενο τόσο την επιλογή, την αξιολόγηση και τον συντονισμό των δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όσο και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα των δράσεων και με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.