ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η πανδημία επηρέασε την ελληνική οικονομία αλλά δεν έπληξε τα θεμέλιά της”, είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο δευτερογενής τομέας έδειξε αντοχή και δύναμη και ότι δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας μια νέα εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος και τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας και τον κόσμο της Κοινωνίας των πολιτών. “Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως συμμετοχή της βιομηχανία στο ΑΕΠ”, τονίζοντας τον στόχο για συμμετοχή της βιομηχανίας στο 15% μέχρι το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και το ρόλο της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας που θα συντάξει ένα προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τη βιομηχανία.
Όπως είπε “για την κυβέρνηση τόνισε η αναγέννηση της βιομηχανίας, αρχίζει από τη θεσμική της αναδιάρθρωση. Η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας αναλαμβάνει το συντονισμό με τη συμμετοχή πέντε αρμοδίων υπουργών αλλά και των Προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Είναι το Όργανο που θα συντάξει ένα προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Μιλώντας για το ρόλο της κυβέρνησης στην πανδημία σημείωσε, “η κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και κρίσιμων κρατικών δομών ενώ διπλασιάστηκαν έκτακτα οι ΜΕΘ και το κράτος έγινε εργοδότης και του ιδιωτικού τομέα αφού μισθοδότησε και κάλυψε ασφαλιστικά δικαιώματα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της χώρας, ενώ συμμετείχε και στο κόστος των ενοικίων”.
Σε εξέλιξη, είπε, είναι και τα τρία σχέδια ενίσχυσης ρευστότητας, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ 2, το Ειδικό Ταμείο Κρατικής Εγγύησης. Επίσης για την στήριξη των θέσεων εργασίας, ξεκίνησε το πρόγραμμα Συνεργασία, “ώστε ακόμη και αν χαθούν κάποιες ώρες δουλειάς να μην χαθούν οι ίδιες οι δουλειές”, τόνισε.
Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες για την εφοδιαστική μας ασφάλεια καθώς και ότι η μεταποίηση και η παραγωγή παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για κάθε οικονομίας, είπε.
Ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη χάρη στις ρυθμίσεις- Έρχονται και νέες ρυθμίσεις
Η εμπειρία του κορονοϊού όπως είπε ήταν πρωτόγνωρη και οι συνέπειές της όμως δεν είναι συμμετρικές. Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα χτυπήθηκαν αλλά όχι καίρια. “Ίσως είπε επειδή η ελληνική οικονομία έχει περάσει πολλές δοκιμασίες, έχει αποκτήσει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Η βιομηχανία μας προσαρμόστηκε άμεσα και δεν επηρεάστηκε η προμήθεια των πρώτων υλών και η παραγωγική διαδικασία. Η ελληνική βιομηχανία και άντεξε και καινοτόμησε, σημείωσε και οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν επιτυχίες που πιστώνοντας στην επινοητικότητα και τη σωστή κρίση των επιχειρηματιών και τη σωστή κρίση των εργαζόμενων, τόνισε. Υπήρξαν απώλειες αλλά μικρότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Το Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1.9% όταν παντού στην Ευρώπη είχε μείωση και τον Απρίλιο μειώθηκε 9% όταν στην Ευρώπη οι μειώσεις ήταν 17-21%. Ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη. Οι εξαγωγές είχαν αύξηση 1,1% στο πρώτο τετράμηνο με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή”.
‘Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση, δεν θα ήταν εφικτός αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά”, τόνισε.Οι ρυθμίσεις που είχα εξαγγείλει και σήμερα έχουν γίνει πράξη έχουν κάνει την χώρα έτοιμη να προχωρήσει στην ανάκαμψη και να παραχθεί νέος πλούτος. Τέτοιες παρεμβάσεις ήταν μείωση του συντελεστή φόρου και η μείωση φόρου στα μερίσματα, το ειδικό καθεστώς για αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ο νόμος “Επενδύω στην Ελλάδα”, η λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, οι επενδύσεις σε δίκτυα 5G και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η στρατηγικές απολιγνιτοποίησης και ηλεκτροκίνησης. Εξήγγειλε πολύ μεγαλύτερη μείωση προκαταβολής φόρου και νέο ειδικό καθεστώς για επενδυτές ακινήτων με μικρότερο πλούτο.
Ενίσχυση της βιομηχανίας
Αναφερόμενος στο Ζολώτα που από το 1926 έγραφε για τη μετάβαση της Ελλάδας, από μια αγροτική χώρα σε μια βιομηχανική, σημείωσε ότι “το πρόταγμα της εκβιομηχάνισης για την Ελλάδα του 1926 έχει μετατραπεί σήμερα σε επιταγή για τη φιλόδοξη Ελλάδα του 2020, όπως και για όλη την Ευρώπη που ξεκίνησε ως Ένωση για τη βιομηχανία. Η νέα Βιομηχανική Στρατηγική που εκπονήθηκε πριν την πανδημία μιλούσε για ανάκτηση της αυτονομίας και το ίδιο είναι και το πρόταγμα για την Ελλάδα” τόνισε.
Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως συμμετοχή της βιομηχανία στο ΑΕΠ. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 12% του ΑΕΠ στην τετραετία και στο 15% στο 2030. Και η συμμετοχή των εξαγωγών από 37% του ΑΕΠ πρέπει να φτάσουν στο 48% του ΑΕΠ όπως στις χώρες της Ευρωζώνης και τις άμεσες επενδύσεις να τις διπλασιάσουμε από το 1,8% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Πρέπει να γίνει μετάβαση από μια κλειστή σε μια ανοιχτή εξωστρεφή οικονομία.
“Το δίλημμα περί πρωτείων ενός τομέα έναντι κάποιου άλλου είναι στατικό και ξεπερασμένο σημείωσε, γιατί όλοι οι τομείς διατρέχονται από την τεχνολογία και πλέον έχουν γίνει πιο σύνθετοι και αλληλοσυμπληρώνονται. Όλες οι δράσεις συναντιούνται στην πράσινη ανάπτυξη και χρειάζονται καθαρή και πιο φθηνή ενέργεια , άρα συναντιούνται και αλληλουποστηρίζονται”.
Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας για την Αναγέννηση της βιομηχανίας
Για την κυβέρνηση τόνισε η αναγέννηση της βιομηχανίας, αρχίζει από τη θεσμική της αναδιάρθρωση. Η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας αναλαμβάνει το συντονισμό με τη συμμετοχή πέντε αρμοδίων υπουργών αλλά και των Προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Είναι το Όργανο που θα συντάξει ένα προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε πρόσφορο ελληνικό και διεθνές χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το -πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε, στην ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της ελληνικής βιομηχανίας κρίσιμο ρόλο θα έχουν κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, κεφάλαια από το ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. “Χρέος όλων των κοινωνικών εταιρειών είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών για ένα ριζικό μετασχηματισμό της ελληνική οικονομίας” είπε.
Στα μέτρα που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας ανέφερε “θα αυξηθεί 100% ο συντελεστής υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας, θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα, θα συνταχθεί σχέδιο για τους ορυκτούς πλούτου, και θα επικαιροποιηθεί το χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία. Επίσης υπάρχει σχέδιο που θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας που θα συνδέει επαγγελματικά λύκεια, ΙΕΚ και ιδιωτικές σχολές.
Έκλεισε με αναφορά στον Καραγάτση, που είχε πει στον Μεσοπόλεμο “Η βιομηχανία είναι λειτούργημα κοινωνική σκοπιμότητας κερδοφόρο αλλά όχι κερδοσκοπικό”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συλλήψεις για τις διαδηλώσεις υπέρ των δυο κούρδων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία
- Τραμπ: Η σύζυγος συμβούλου του μέλος της επιτροπής DOGE του πολυδισεκατομμυριούχου Μασκ
- Εμπορικά καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο παραμονή Χριστουγέννων
- Ευρωζώνη: Οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2025