ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δέσμευση της Google να συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στο «Google Public Sector Summit»
Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος Υποδομών της Google, Sachin Gupta, ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να διαθέσει τον απαραίτητο προϋπολογισμό για την προώθηση της επένδυσης ενός νέου υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα, που θα ενισχύσει την ψηφιακή υποδομή της χώρας μας και θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας cloud.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε ακόμη περισσότερους τομείς της δημόσιας διοίκησης και να συνεργαστεί στενά με την Google Cloud για την υλοποίηση εφαρμογών στους τομείς της αστυνομικής έρευνας, της δημόσιας υγείας, της υποστήριξης των ΑμεΑ και της εξυπηρέτησης των πολιτών.
«Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε βασικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα θα επιταχύνει δραστικά τους χρόνους απόκρισης προς τον πολίτη, θα μειώσει σημαντικά τα κόστη και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας, καθώς θα περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Κυρανάκης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε κλειστή συνάντηση υπουργών από οκτώ κράτη, στην οποία ο CEO της Google Cloud, Thomas Kurian, παρουσίασε καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για κρίσιμους τομείς δημόσιας πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν σε πραγματικό χρόνο οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, την υποβοήθηση Ατόμων με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ), καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων.
Η παρουσίαση επεκτάθηκε επιπλέον στη τεχνολογία private cloud που σχετίζεται με την ασφάλεια κρίσιμων κρατικών υποδομών, προσφέροντας ανώτερο επίπεδο προστασίας για ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η πιθανή επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία
Κατά τη διάρκεια του «Google Public Sector Summit», έγινε εκτενής αναφορά στις επιπτώσεις της ευρείας εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η έκθεση κατέδειξε ότι η πιθανή επιρροή της ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αγγίξει το 6% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας έως το 2030, συγκρίνοντας την επίδραση αυτή με άλλες χώρες.
Σχετικά με την εικόνα που αφορά ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου το 61% των θέσεων εργασίας της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 125 εκατομμύρια θέσεις, είναι πιθανό να υποστηριχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, με παραδείγματα όπως οι δάσκαλοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι και διευθυντές.
Περίπου το 32%, που αντιστοιχεί σε 65 εκατομμύρια θέσεις, έχουν χαμηλή έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι υπάλληλοι εστίασης, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και προσωπικό φροντίδας (ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες).
Τέλος, το 7% των θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις, αντιμετωπίζουν υψηλή έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι επιμελητές κειμένων, υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης και οι εργαζόμενοι σε κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.
Διαβάστε επίσης:
Nestle: Μειώνει τις προβλέψεις για πωλήσεις και κέρδη – Οι κινήσεις του νέου CEO
Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 1,39 εκατ. δολαρίων για το πλοίο Selina
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση