• Business

    «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Τι αλλάζει και ποιες είναι οι νέες επιδοτήσεις για αυτοκίνητα και μηχανές

    Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) - Χριστίνα Αλεξοπούλου ( Υφυπουργός Μεταφορών)

    Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) – Χριστίνα Αλεξοπούλου ( Υφυπουργός Μεταφορών)


    Με επιδότηση που θα ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσπαθεί να προωθήσει και να πείσει τους Έλληνες οδηγούς να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, καθώς παρουσιάστηκε στο υπουργείο υποδομών και μεταφορών ο τρίτος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

    Το εν λόγω πρόγραμμα έχει πλήθος αλλαγών, οι οποίες έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της υποβολής της αίτησης και τη δέσμευση του ποσού στους ιδιώτες και τα νομικά πρόσωπα που θα προχωρήσουν πραγματικά στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

    Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ και το 70% (20 εκατ. ευρώ) αφορά σε νομικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 30% σε ιδιώτες. Επίσης, επιδοτείται και η τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.  Το τελευταίο μάλιστα είναι ένα απαραίτητο μέτρο, καθώς παρά το γεγονός ότι προωθείται η ηλεκτροκίνηση, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αριθμός των φορτιστών στο δίκτυο είναι αρκετά χαμηλό αφού ανέρχεται στις 6.000. Πρόσθεσε, δε, στο περιθώριο της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι και οι Δήμοι πρέπει να δείξουν πιο έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

    Oι επιδοτήσεις ανά κατηγορία

    Ο νέος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά θα αφορά κατά 90% ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανές, ενώ το υπόλοιπο 10% θα έχει να κάνει με ηλεκτρικά ποδήλατα.

    Σχετικά με το ποσό της επιδότησης αυτό ξεκινά από τα 9.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 11.000 για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον οι αιτούμενοι αποσύρουν αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί πριν από το 2010. Επιπλέον, δίνεται επιδότηση 1000 ευρώ για νέους έως 29 ετών, ΑΜΕΑ, και ανά εξαρτώμενο τέκνο για τις πολύτεκνες οικογένειες με όριο τα 4000 ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα νομικών προσώπων μπορεί να φτάσει έως τα 8.000 € για τα πρώτα είκοσι αυτοκίνητα και τα 6.000 € από το 21ο αυτοκίνητο και πάνω, δεδομένου ότι θα αποσυρθούν αυτοκίνητα προ του 2010. Το ποσό της επιδότησης αυξάνεται κατά 4.000 € αν έχουν νησιωτική έδρα, ενώ η επιδότηση για τους φορτιστές ανέρχεται στα 400 €.

    Σχετικά με τις μηχανές η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 € για οχήματα L1e-L4e και L5e-L7e, με τους νέους έως 29 ετών να δικαιούνται επιπλέον 1000 € για L6e-L7e και την επιδότηση για απόσυρση να διαμορφώνεται στα 400. Όσον αφορά τις οικογένειες με τουλάχιστον τρία τέκνα παρέχεται επιπλέον 500 €. Επίσης επιδοτείται και η αγορά επιπλέον μπαταρίας με 300€ για εφόσον αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος, ενώ υπάρχει πρόνοια και για τα ηλεκτρικά αμαξίδια ΑΜΕΑ καθώς εντάσσονται στην κατηγορία L1.

    Η επιδότηση για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει η ίδια με το Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ και φτάνει έως και τα 800 €, και δίνονται επιπλέον 500€ για οικογένειες με τρία τέκνα και ξεχωριστά για ΑΜΕΑ.

    Οι προθεσμίες για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 και οι αλλαγές

    Για το νέο κύκλο του προγράμματος επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα έχει οριστεί ως ημερομηνία επιλέξιμης δαπάνης η 1η Μαΐου του 2024 και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου του 2025. Σχετικά με τις εκκρεμούσες αιτήσεις του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, πηγές του υπουργείου Yποδομών ανέφεραν ότι αυτές ανέρχονται στις 8.000.

    Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής της αίτησης, καθώς καταργούνται επιμέρους στάδια της διαδικασίας και έχει  ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας για Κινούμαι Ηλεκτρικά 3.

    Πλέον θα γίνεται ένα μόνο αίτημα από τον πολίτη ή την επιχείρηση αφού έχει αγοραστεί το όχημα και θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά απόδειξη ή τιμολόγιο αγοράς μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, το οποίο είχε να κάνει με το γεγονός ότι η πλατφόρμα δέσμευε το ποσό για κάθε αίτηση, ακόμα και αν δεν είχε γίνει η εξαγορά του οχήματος από τον δικαιούχο.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δικαιούχοι που είχαν αγοράσει ηλεκτρικό όχημα να μη μπορούν να λάβουν την επιδότηση. Για αυτό το λόγο το υπουργείο Yποδομών προχώρησε στην ΚΥΑ του περασμένου Νοεμβρίου με την οποία τέθηκε προθεσμία 45 ημερών για παραγγελία με προκαταβολή.

    Εν ολίγοις το νέο πρόγραμμα θα ακολουθεί τη μέθοδο του first in –  first out με τους δικαιούχους να αποκτούν ψηφιακό αριθμό αίτησης και θα γνωρίζουν αυτόματα το ύψος της επιδότησης ανάλογα των προϋποθέσεων που καλύπτουν.

    Σχετικά με τα ύψη των επιδοτήσεων αυτές αυξάνονται κατά τουλάχιστον 12,5% όσον αφορά τους ιδιώτες σε σχέση με το κινούμαι Ηλεκτρικά 2, ενώ για τα νομικά πρόσωπα μειώνεται κατά 25%, αλλά ο νέος κύκλος αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται σε νησιά.

    Διαβάστε επίσης

    «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Οι επιδοτήσεις για αγορά Ι.Χ., οι όροι και οι δικαιούχοι – Ολο το ΦΕΚ

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Τιμολόγια που αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την 1η Μαΐου

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Η σύννομη οδήγηση είναι και οικολογική

     



    ΣΧΟΛΙΑ