Περί τα 6 δισ. ευρώ από τα 32 συνολικά του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την συνδεσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την αγορά, σε καιρό πανδημίας, να προσπαθεί να θέσει τις δυνάμεις της σε θέση μάχης.

Το στοίχημα είναι τα έργα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους φορείς του, με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να πρέπει να συντονίσει πλήθος από έργα για το σύνολο σχεδόν του δημοσίου τομέα.

Σε εξέλιξη είναι στο μεταξύ οι διαδικασίες για μια σειρά από έργα. Μέχρι το τέλος του έτους η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) σχεδιάζει να προκηρύξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν:

–       Τον Εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) και Αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έργο προϋπολογισμού 8,057 εκατ. ευρώ.

–       Υπηρεσίες διαχείρισης και υποστήριξης του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) με προϋπολογισμό 786.560 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για HRMS που θα αφορά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, προϋπολογισμού 9,393 εκατ. ευρώ (έχουν κατατεθεί οι προσφορές) για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τα έργα πληροφορικής που κόντεψαν να «στοιχειώσουν» αφού συζητιόταν επί χρόνια.

–       Το Δίκτυο Ασφαλούς Πρόσβασης Επιχειρησιακών Μέσων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Εσωτερικό Δίκτυο του Φορέα (ΜΙΤΟΣ) και Αναβάθμιση Δικτυακής Υποδομής του ΥΝΑΝΠ με προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ.

–       Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, Ψηφιοποίηση Αρχείου και Ενοποιημένες Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, 3,083 εκατ. ευρώ.

–       Επέκταση – Αναβάθμιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), 5,489 εκατ. ευρώ.

–       Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών έργων ΣΔΙΤ – Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ). Πρόκειται για 3 έργα με προϋπολογισμό περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

–       Ψηφιοποίηση Αρχείου Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προϋπολογισμός 10,8 εκατ. ευρώ.

–       Διαλειτουργικότητα E-Gov, Web Services Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, προϋπολογισμός 27,9 εκατ. ευρώ.

–       Δράσεις Ενίσχυσης των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες, Μαύρο Χρήμα, με προϋπολογισμός 395.000 ευρώ.

Από την ΚτΠ έχουν προκηρυχθεί και αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για:

–       Έργο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης: «Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης – Digital Media Center». Η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών είναι  08/01/2021 και ο προϋπολογισμός (χωρίς ΦΠΑ) 4,977 εκατ. ευρώ.

–       Έργο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης». Οι προσφορές θα κατατεθούν 13/01/2021 και ο προϋπολογισμός του είναι 9,683 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση μετεωρολογικών δεδομένων.

Παράλληλα το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού για τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο με τίτλο

«Υπηρεσίες Ψηφιοποίησης για το Εθνικό Κτηματολόγιο». Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 249,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων που τηρούσαν τα 390 υποθηκοφυλάκεια στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται περίπου σε 600.000.000.

Τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού διατρέχουν το σύνολο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 32 δις. ευρώ, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έργα ψηφιοποίησης συμπεριλαμβάνονται και στους τέσσερις άξονες του σχεδίου ξεπερνώντας σε προϋπολογισμό τα 6 δις. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τα 2,1 δισ. ευρώ του Άξονα Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Μεταξύ άλλων τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση είναι έργα συνδεσιμότητας:

Δίκτυο οπτικών ινών: Προ-εγκατάσταση δομημένων καλωδιώσεων σε κτίρια προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber to the home).

«Διάδρομοι» 5G: Ένα συνεργατικό δίκτυο διασυνοριακών «διαδρόμων» μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη δοκιμή, περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας 5G.

Κατασκευή μικρο – δορυφόρων για την κάλυψη των αναγκών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πλήθος από έργα ψηφιοποίησης: 

Ψηφιακός και διοικητικός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Μιας Στάσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Σχέσεων με Πελάτες (CRM) για τον Δημόσιο Τομέα.

Νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων ΚΕΠ – Plus.

Ηλεκτρονική Υγεία (Ψηφιακά Αρχεία Υγείας Ασθενών, Πρόγραμμα Θεραπείας Καρκίνου/Ηλεκτρονικής Υγείας, Τηλεϊατρική, Διαχείριση υλικού & εφοδιασμός Νοσοκομείου).

Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (Ψηφιοποίηση κρίσιμων αρχείων του κράτους, διαλειτουργικότητα όλων των υποσυστημάτων – Διαχείριση Ψηφιακής Δίκης).

Εκπαίδευση (Οπτικές Ίνες για το Σχολείο, Ψηφιακές Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Οργανισμών, Ψηφιακές Υπηρεσίες για τα Σχολεία (Myschool, e-me, e-Parents).

Ψηφιοποίηση φυσικών αρχείων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης (NARIC).

Ανάπτυξη, Καινοτομία (Υπηρεσίες Μίας Στάσης για όλες τις νομικές μορφές επιχειρηματικότητας).

Ενέργεια και Περιβάλλον (Δυναμικό σύστημα τιμολόγησης ενέργειας, Ψηφιακή βοήθεια για εξοικονόμηση ενέργειας ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων).

Ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ (Ανάπτυξη νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος φορολογίας, Υλοποίηση Πλαισίου Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδιασμού (MASP) για τελωνειακές διαδικασίες).

Εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση (Ψηφιακή χορήγηση συντάξεων (πλατφόρμα ATLAS), Ψηφιακή καταγραφή του Χρόνου Εργασίας, Επέκταση του διαγνωστικού μηχανισμού των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΟΠΕΚΑ, Λίστες Ενιαίου Κωδικού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αναμόρφωση Ενιαίας Ροής για τα Δεδομένα Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Αγροτική ανάπτυξη (Ανάπτυξη πλατφόρμας για την ανιχνευσιμότητα των αγροτικών προϊόντων, ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα (ευφυής καλλιέργεια).

Έξυπνες πόλεις και ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων.

Δημόσια διοίκηση και υπηρεσίες που προσφέρονται σε επιχειρήσεις και πολίτες (Ψηφιακός μετασχηματισμός και διοικητική μεταρρύθμιση περιφερειακών και τοπικών κυβερνητικών φορέων, απομακρυσμένη (τηλε) εργασία στον δημόσιο τομέα)

Πολιτισμός και Τουρισμός (Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα για Μουσεία και Τουρισμό)

Ψηφιακά Μητρώα (Αθλητικά Μητρώα, Μητρώο Επιχειρήσεων-Δεύτερη Φάση, Τουριστικό Μητρώο e-MHTE).

Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.

Ψηφιακός Μετρητής: Ανάπτυξη ψηφιακού διαδικτυακού εργαλείου για την αξιολόγηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το εργαλείο θα παρέχει ένα δομημένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ψηφιακής ωριμότητας μιας εταιρείας και θα εντοπίζει πιθανούς τομείς προόδου.

Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας: Ψηφιακή Καινοτομία του Δημόσιου Τομέα, μέσω της υποστήριξης πρωτοβουλιών «Ανοικτής Καινοτομίας» που συνδέουν δημόσιες επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις, νεοσύστατες επιχειρήσεις και τον ερευνητικό / ακαδημαϊκό χώρο με σκοπό να αναπτύξουν ψηφιακές καινοτομίες.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης και παρακολούθησης του δικτύου Ψηφιακών Κέντρων Καινοτομίας.

Προώθηση νοοτροπίας Ψηφιακής Καινοτομίας σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και το ευρύ κοινό, καθώς και προώθηση και επιτάχυνση της δημιουργίας του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας και της διασύνδεσής του με το παγκόσμιο.

Ψηφιακές εφαρμογές για τη βελτίωση της Επιχειρηματικότητας, των Υποδομών και του Περιβάλλοντος: Μέτρηση και παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων.

Ηλεκτρονικά διόδια και συστήματα παρακολούθησης οχημάτων. Αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακής υποδομής ΟΣΕ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων παρόχων υπηρεσιών.

Έργα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων:

Ψηφιακά συστήματα και εργαλεία, εργαστηριακός εξοπλισμός για μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και μονάδες του ΟΑΕΔ και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης μέσω ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου και εργαλείων, ψηφιακού εξοπλισμού και επαγγελματικής εξέλιξης εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στην υποχρεωτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ψηφιακές δεξιότητες στην τριτοβάθμια και στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Ψηφιακές δεξιότητες στο Δημόσιο Τομέα.

Ψηφιακή ιθαγένεια, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Ψηφιακές δεξιότητες για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ψηφιακές δεξιότητες ατόμων που εργάζονται σε φορείς κοινής ωφελείας.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκαλυπτήρια για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Πώς θα μοιραστούν τα €32 δισ.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον και Διπλή Ανάπλαση οι πρώτες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιτροπή Πισσαρίδη: Οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που θα απογειώσουν την οικονομία

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση