ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έπειτα από την ανακοίνωση της δημιουργίας επενδυτικού κεφαλαίου που θα έχει στόχο να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε χθες γνωστό ότι μελετά και την εκπόνηση προγράμματος ενίσχυσης της ζήτησης για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας.
Ο σχεδιασμός αυτός έγινε γνωστός από την σύντομη παρέμβαση που έκαναν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης χθες κατά την παρουσίαση της έρευνας της Accenture Research υπό τον τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G».
Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Έχουμε δώσει δείγμα γραφής για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε όσο αφορά τη ζήτηση (σημ: αναφέρεται στην ύπαρξη του κουπονιού ενίσχυσης της ζήτησης για υπέρ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο με δικαιούχους νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Αν και είναι πρωθύστερο να το συζητάμε έχουμε συγκεκριμένα επεξεργασμένα σχέδια και για τη ζήτηση για το 5G και μάλιστα εντός του πλαισίου των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της ΕΕ με δεδομένο ότι, όπως έχει προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλο μέρος τους πρέπει να διοχετευτεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό.»
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου το 5G έχει «στρατηγική διάσταση» με τον διαγωνισμό για τις άδειες να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χωρίς να υφίσταται η εισπρακτική λογική των προηγούμενων δημοπρασιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας «δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο φιλοεπενδυτικό τίμημα για τις συχνότητες».
Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις στελεχών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Ο Νίκος Μπάμπαλης, Chief BusinessDevelopment Officer της Wind είπε πως θα έπρεπε, προκειμένου να αναπτυχθούν γρήγορα τα νέα δίκτυα, να μην υπάρχει καθόλου προκαταβολή στο τίμημα για τις συχνότητες και οι δόσεις να κατανεμηθούν σε όλα τα χρόνια που θα ισχύουν ο άδειες (15ετία).
Βάσει της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για τις συχνότητες η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) προτείνει οι πάροχοι να καταβάλλουν το εκπλειστηρίασμα (βάσει της τιμής εκκίνησης 367,3 εκατ. ευρώ) ως εξής: Στο σύνολό του εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές, ή το 30% τοις μετρητοίς και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 10η Ιανουαρίου 2024. Με άλλα λόγια τους για όσους προτιμήσουν τις δόσεις τους παρέχεται και περίοδος 3 ετών χωρίς καταβολή δόσης.
Ως προς το πότε θα δούμε εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G o Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Technology & Operations Officer του ομίλου ΟΤΕ και ο κ. Μπάμπαλης είπαν εντός του 2021, ενώ ο Λάμπρος Ίσχος Chief Technology & Information Officer της Vodafone Ελλάδος σημείωσε: «Το 5G είναι μία διαφορετικού τύπου άσκηση σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύων που κάναμε έως σήμερα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων, το 5G θα ακολουθήσει τη ζήτηση, καθώς η ανάπτυξή του θα στοιχηθεί πίσω από τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την οικονομία της γνώσης. Η Vodafone ήδη προχωρά σε επενδύσεις στο κινητό της δίκτυο, έχοντας προωθήσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησης του 5G. Ο δικός μας εμπορικός σχεδιασμός θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.»
Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μεταξύ τα όσα περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης, παρουσιάζοντας την έρευνα, αναφορικά με την ανάπτυξη του 5G στον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως είπε μέσω αντίστοιχων ερευνών που έχει εκπονήσει η Accenture σε παγκόσμια κλίμακα, έχει ποσοτικοποιήσει τον οικονομικό αντίκτυπο του 5G τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ όσο και απασχόλησης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο για τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έως το 2025, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 500 δις δολ. λόγω 5G, καθώς και ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, συνολικά, στα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα διευρυνθεί κατά 288 δις δολ. μέχρι το 2028, συμβάλλοντας στη δημιουργία 1,8 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο εργάζονται ήδη για να αναπτύξουν γρήγορα το 5G. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ηγούνται στην εμπορική διάθεσή του, βλέπουμε τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη να ακολουθούν γρήγορα στην «κούρσα για το 5G». Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, 27 κράτη της ΕΕ είχαν ολοκληρώσει τις δημόσιες διαβουλεύσεις για το φάσμα, σε 15 κράτη μέλη έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία δημοπρασία φάσματος, ενώ σε 9 επιπλέον κράτη προγραμματίζεται τουλάχιστον μία δημοπρασία φάσματος εντός του 2020, παρόλο που η πρόσφατη συγκυρία ενδέχεται να καθυστερήσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
Σχετικά με την εμπορική διάθεση του 5G στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το 2019 αρκετοί πάροχοι ετοίμασαν και τον εμπορικό σχεδιασμό τους, καθώς τα πρώτα συμβατά 5G smartphones ήταν ήδη διαθέσιμα, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G. Η εμπορική διάθεση πάντως αφορά μικρές μεμονωμένες περιοχές (κυρίως «hot spots») και υπηρεσίες γρήγορου ίντερνετ (enhanced mobile BB eMBB), με την ΕΕ να εκτιμά ότι μέχρι το 2025 οι συνδέσεις 5G θα φτάσουν στο 15% των συνολικών συνδέσεων, το 90% εκ των οποίων θα αφορά και πάλι το eMBB.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος