ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Mediobanca υπέβαλε αιφνιδιαστική προσφορά ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,2 δισ. δολαρίων) για την εξαγορά της Banca Generali SpA, της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας που ελέγχεται από την ιταλική ασφαλιστική Assicurazioni Generali SpA.
Πρόκειται για την επόμενη εξέλιξη ενός κύματος πιθανών συμφωνιών που σαρώνει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ιταλίας. Η ίδια η Mediobanca αποτελεί στόχο εξαγοράς, καθώς έχει δεχθεί προσφορά από την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, την οποία έχει απορρίψει, και η πρόταση απόκτησης της Banca Generali είναι πιθανότατα μια αμυντική κίνηση.
Η Mediobanca είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της μητρικής της Banca Generali και σκοπεύει να πληρώσει για την εξαγορά ανταλλάσσοντας τις μετοχές της Assicurazioni Generali, ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίς τη Δευτέρα. Η ασφαλιστική εταιρεία Generali κατέχει το 50,17% του βραχίονα διαχείρισης περιουσίας της, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Mediobanca, Alberto Nagel, έχει προηγουμένως αντιμετωπίσει επικρίσεις από διάφορους μεγάλους μετόχους για την επένδυση της Generali. Ωστόσο, μέσω της συμμετοχή της σε αυτήν, η Mediobanca έχει καταστεί βασικός παίκτης στη σειρά αλληλένδετων συμφωνιών που εκτυλίσσονται στην Ιταλία από πέρυσι.
Η προσφορά για την Banca Generali δίνει στους μετόχους μια περαιτέρω επιλογή για ανάπτυξη εκτός από τη συμφωνία με την Monte Paschi, στην οποία αντιτίθεται η τράπεζα.
Η συμφωνία με την Banca Generali θα «ανανεώσει την υφιστάμενη εταιρική σχέση» της ασφαλιστικής εταιρείας και της τραπεζικής θυγατρικής της, ανέφερε η Mediobanca στην ανακοίνωσή της. Η μητρική θα «επωφεληθεί από τις βιομηχανικές συμφωνίες με τον όμιλο Mediobanca, ο οποίος, μέσω της δύναμης της τοποθέτησης και του brand του, θα είναι προετοιμασμένος για ανάπτυξη» στη διαχείριση πλούτου.
Η σχέση ανταλλαγής για τις μετοχές της τράπεζας Generali έχει οριστεί σε 1,70 μετοχές της Assicurazioni Generali, εκτός μερίσματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mediobanca τη Δευτέρα.
Η Mediobanca θα συγκαλέσει συνέλευση των μετόχων στις 16 Ιουνίου για να λάβει την έγκριση των επενδυτών για την προσφορά.
Ο Nagel έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Mediobanca ήταν έτοιμη να εξετάσει ευκαιρίες εξαγοράς στον τομέα της διαχείρισης πλούτου για να επιταχύνει την ανάπτυξη – και σε περίπτωση μιας συμφωνίας μετασχηματισμού θα ήταν έτοιμος να πουλήσει το μερίδιο της τράπεζας στη Generali.
Διαβάστε επίσης:
Κλειστά ακίνητα: Πόσο επηρέασαν τη στεγαστική κρίση
ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για όγδοη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Ποιο είναι το κρίσιμο όριο
Ελληνικές τράπεζες: Οι αναβαθμίσεις «οχυρώνουν» και ενισχύουν τη ρευστότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
