ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Κινεζικό «δάκτυλο» πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott «βλέπουν» οι New York Times, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Υπάρχουν υποψίες ότι οι χάκερ λειτουργούσαν για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Times.
Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι το δημοσίευμα των Times για την παραβίαση των πληροφοριακών συστημάτων της αλυσίδας Marriott έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, καθώς ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποιου είδους εμπορική συμφωνία, ενώ η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού της Huawei στον Καναδά περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Marriott International ανακοίνωσε προ ημερών ότι παραβιάστηκε βάση δεδομένων η οποία περιείχε στοιχεία που αφορούσαν κρατήσεις επισκεπτών σε ξενοδοχεία της εταιρείας με το σήμα Starwood Hotel, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα περίπου 500 εκατ. επισκεπτών.
Όπως αποκάλυψε η εταιρεία, ο έλεγχος που πραγματοποίησε έδειξε ότι άγνωστος είχε αντιγράψει και κρυπτογραφήσει πληροφορίες από τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, αλλά και ότι οι χάκερ είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο δίκτυο της Starwood από το 2014!
Όπως μετέδωσε το CNBC, η Marriott παραδέχθηκε πως για περίπου 327 εκατ. επισκέπτες αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει στοιχεία όπως το όνομα, η διεύθυνση αλληλογραφίας, ο αριθμός τηλεφώνου, το email, ο αριθμός διαβατηρίου, η ημερομηνία γέννησής τους, αλλά και άλλα προσωπικά δεδομένα, όπως ο αριθμός της τραπεζικής τους κάρτας και η ημερομηνία λήξης της, αν και οι αριθμοί αυτοί ήταν κρυπτογραφημένοι, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η εταιρεία, για την αποκρυπτογράφηση των αριθμών των τραπεζικών καρτών χρειάζονται δύο στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν έχουν κλαπεί επίσης.
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η έκταση του προβλήματος διαπιστώθηκε στις 19 Νοεμβρίου και ενημερώθηκαν αμέσως οι αρμόδιες Αρχές. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ οι όποιες ανακοινώσεις σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου συμβάντος θα γίνουν εν ευθέτω χρόνο.
Ωστόσο, υπάρχει ήδη σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα (info.starwoodhotels.com) με οδηγίες και ερωταπαντήσεις σχετικά με την υπόθεση, την οποία μπορούν να συμβουλευτούν οι πελάτες της εταιρείας.
Άγνωστο ποια ξενοδοχεία έχουν επηρεαστεί
Το mononews.gr επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με την κ. Χριστίνα Παπαθανασίου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων για τη Starwood Hotels & Resorts στην Ελλάδα, η οποία επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το μέγεθος της επίθεσης που δέχθηκαν τα συστήματα της εταιρείας Marriott είναι τόσο μεγάλο που την κατατάσσει ιστορικά στη δεύτερη θέση μετά από την επίθεση που έγινε στη Yahoo, το 2013, όταν και κλάπηκαν τα δεδομένα 3 δισ. χρηστών.
Σημειώνεται ότι η Marriott εξαγόρασε τα Starwood το 2016.