ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε σήμερα ότι ορισμένες ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν «προβλήματα» στις πληρωμές προς τις αντίστοιχες κινεζικές, αφού μία από τις κύριες κινεζικές τράπεζες για τους Ρώσους εισαγωγείς μπλόκαρε τις πληρωμές τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.
Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και το μπαράζ των δυτικών κυρώσεων που υιοθετήθηκαν ως αντίποινα.
Και η Μόσχα, η οποία θέλει να «αποδολαριοποιήσει» την οικονομία της για να μειώσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε εθνικά νομίσματα τους τελευταίους μήνες.
Το μερίδιο του κινεζικού γιουάν στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε από 0,4% πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 34,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Vedomosti, μία από τις κύριες τράπεζες της Κίνας για τους Ρώσους εισαγωγείς, η Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, μπλόκαρε πρόσφατα όλες τις πληρωμές προς τη Ρωσία, χωρίς να δώσει επίσημη εξήγηση σε αυτό το στάδιο.
Η κινεζική τράπεζα ενημέρωσε τους πελάτες της ότι αναστέλλει τις συναλλαγές με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, γράφει η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη τρεις επιχειρηματίες, εμπορικές ενώσεις και χρηματοπιστωτικού συμβούλους.
Επιπλέον, η αναστολή των συναλλαγών δεν εξαρτάται από το σύστημα πληρωμών, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι συναλλαγές έχουν διακοπεί τόσο στην περίπτωση του SWIFT, του ρωσικού SPFS όσο και του κινεζικού CIPS. Όπως εξήγησε ένας από τους συνομιλητές της εφημερίδας, ακόμη και αν η κίνηση των χρημάτων μέσω των εθνικών συστημάτων δεν είναι ορατή στους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους, όλα αποτυπώνονται στις εκθέσεις που μπορεί να ζητήσουν οι δυτικοί αντισυμβαλλόμενοι από την τράπεζα.
Άλλες τράπεζες έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους κανόνες τους, προφανώς υπό την πίεση των δευτερογενών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ενόψει των εορτασμών του νέου έτους στην Κίνα, που σηματοδοτούν την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
«Η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό το ζήτημα (…) Είμαστε σε στενό διάλογο με τους Κινέζους φίλους μας και, φυσικά, θα επιλύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Αρκετές ρωσικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποσυνδέθηκαν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το 2022, καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων από τη Ρωσία σε άλλες χώρες.
Επιπλέον, το Πεκίνο εισάγει μαζικά φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τον γείτονά του – «σχεδόν το 50%» του ρωσικού αργού, σύμφωνα με το Κρεμλίνο – ενώ η Μόσχα, από την πλευρά της, ανακτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί από δυτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, το 2023 οι δύο χώρες αντάλλαξαν αγαθά αξίας λίγο πάνω από 220 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση άνω του 25% σε ετήσια βάση και ένα ρεκόρ για το διμερές εμπόριο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Νέα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Στεφανοβίκειο, Καρδίτσα και Κάστρο Βοιωτίας
Alpha Trust Ανδρομέδα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις
- Χρηματιστήριο: 1+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέχρι τον Μάρτιο