• Business

    Κίνα: Πρόστιμο 984 εκατ. δολάρια στην Ant Group του Τζακ Μα

    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba

    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba πηγή: Bloomberg


    Πρόστιμο 7,12 δισ. γούαν (984 εκατομμύρια δολάρια) επέβαλαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στην Ant Group, του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα,  σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα στην Ant Group και στις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης παράνομων εσόδων, για παραβιάσεις νόμων και κανονισμών σε τομείς όπως η οικονομική προστασία των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις πληρωμών και διακανονισμού και η υποχρέωση καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.

    Η Ant Group από την πλευρά τις ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε τις απαραίτητες «διόρθωσεις» που ζήτησαν οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.

    Πέρα από την Ant, επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα σε μια πλατφόρμα πληρωμών της ανταγωνιστικής της Alibaba, Tencent Holdings Ltd., καθώς και στις PICC Property & Casualty Co., της Postal Savings Bank of China Co. και της Ping An Bank Co., έπειτα από προβλήματα που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες επιθεωρήσεις επιβολής του νόμου.

    Τα περισσότερα από τα βασικά προβλήματα σε επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής πλατφόρμας όπως η Ant Group και η Tencent έχουν διορθωθεί, ανέφερε η δήλωση.

    Δεν είναι σαφές γιατί η Tencent έλαβε επίσης πρόστιμο. Τα στελέχη του φορέα WeChat έχουν τονίσει επανειλημμένα από το 2022 ότι οι χρηματοοικονομικές τους επιχειρήσεις συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία και ότι βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με το Πεκίνο, αναφέρει το Bloomberg.

    Η αξία της Ant έχει διαβρωθεί από τις μέρες που προετοιμαζόταν για τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο το 2020, ενώ η θυγατρική της Alibaba βρίσκεται στη διαδικασία διάσπασης σε έξι κύριες επιχειρήσεις, από υπηρεσίες cloud έως παράδοση γευμάτων και logistics.

    Πάντως, οι μετοχές της Alibaba σημείωσαν άνοδο 3,4% στο Χονγκ Κονγκ αφού το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο την Παρασκευή. «Στην αγορά αρέσει γιατί ο έλεγχος φαίνεται πιθανό να έχει τελειώσει και το πρόστιμο, αν και μεγάλο σε απόλυτες τιμές, είναι πολύ διαχειρίσιμο για μια τόσο μεγάλη εταιρεία», δήλωσε ο Vey-Sern Ling, διευθύνων σύμβουλος της Union Bancaire Privee, μετά την έκθεση του Reuters.

    Το πρόστιμο είναι μικρότερο από τα κέρδη των 9,6 δισεκατομμυρίων γουάν που δημιούργησε η Ant Group το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

    Ο συνιδρυτής του Ant, Τζακ Μα, επέστρεψε στην Κίνα στις αρχές Μαρτίου μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ταξιδιού στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έπεισε τον Μα να επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα ως μια κίνηση για να επιδείξει την υποστήριξη των αρχών προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες, ανέφερε το Bloomberg News . Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Μα να παραχωρήσει τον έλεγχο της Ant τον Ιανουάριο, κατέχοντας περίπου 6,2% δικαιώματα ψήφου μετά την αλλαγή.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Ιούνιο – Σταθερή η αύξηση στους μισθούς

    Τσώνης (ΟΛΠ): Πολυδιάστατες και πολύπλοκες οι προκλήσεις της λιμενικής βιομηχανίας

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Η Capital Ship Management παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο M/T «Akrisios»



    ΣΧΟΛΙΑ