ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο όμιλος Zhongzhi Enterprise της Κίνας, κορυφαίος διαχειριστής πλούτου στη χώρα, αποκάλυψε στους επενδυτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως σε μεγάλο είναι πλέον «σοβαρά αφερέγγυος», με υποχρεώσεις έως και 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία, η οποία έχει αρκετά μεγάλη έκθεση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές της με επιστολή που ανέφερε ότι είχε συνολικές υποχρεώσεις περίπου 420 δισεκατομμυρίων γιουάν (58 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 460 δισεκατομμύρια γιουάν (64 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η είδηση αναζωπύρωσε τις ανησυχίες πως η κρίση χρέους ακινήτων της χώρας επεκτείνεται πλέον και στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η αστυνομία στο Πεκίνο ανέφερε το Σάββατο σε δήλωση στο WeChat ότι έλαβε «ποινικά υποχρεωτικά μέτρα» εναντίον «πολλών υπόπτων», προσδιορίζοντας έναν από αυτούς με το επώνυμο «Xie». Προέτρεψε μάλιστα τους επενδυτές να αναφέρουν περιπτώσεις ή να παράσχουν στοιχεία στις Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής καταγγελιών στο διαδίκτυο. Ο Xie Zhikun, ο ιδρυτής του ομίλου, πέθανε το 2021, αλλά αρκετοί από τους συγγενείς του είναι επί του παρόντος στελέχη της εταιρείας.
Η νομική ορολογία που χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή της κατάστασης από τις Αρχές ήταν παρόμοια με αυτή στην περίπτωση του δισεκατομμυριούχου προέδρου του China Evergrande Group, Hui Ka Yan. Η Evergrande είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο ότι ο Hui ήταν ύποπτος για «διάπραξη εγκλημάτων».
Ο διαχειριστής περιουσίας είπε ότι η ρευστότητα έχει στερέψει και το ανακτήσιμο ποσό από τις εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να είναι χαμηλό.
Η εταιρεία είπε ότι ο θάνατος του ιδρυτή της Xie και η επακόλουθη αποχώρηση ανώτατων στελεχών είχαν οδηγήσει σε αποτυχία της εσωτερικής διοίκησης. Οι προηγούμενες προσπάθειες για μια «αυτοδιάσωση» δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.
Η Zhongzhi προκάλεσε ανησυχία για πρώτη φορά τον Αύγουστο, αφού μια από τις θυγατρικές της εταιρείες απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμές σε πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης.
Οι οικονομικές δυσκολίες του ομίλου προστίθενται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κινεζική κυβέρνηση, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με μια κρίση στην αγορά ακινήτων και μια σχετικά αδύναμη ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Μπλίνκεν: Επιστρέφει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των χωρών του NATO
Βορίδης για υπόθεση Μπελέρη: «Η Αλβανία παραβιάζει τις αντιλήψεις που έχουμε για το κράτος δικαίου»
Ισραήλ: Η αντιπροσωπεία του Κατάρ ζήτησε παράταση της εκεχειρίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη