Όρκο σιωπής φαίνεται ότι έχουν πάρει οι 58 εργαζόμενοι της αλευροβιομηχανίας του Κερατσινίου Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος…

Όρκο σιωπής φαίνεται ότι έχουν πάρει οι 58 εργαζόμενοι της αλευροβιομηχανίας του Κερατσινίου Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος.

Εις εξ αυτών είδε το δράμα του οκτάχρονου κοριτσιού που το κορμάκι του σφηνώθηκε στη βαριά ατσαλένια πόρτα της αλευροβιομηχανίας, κάνοντας πως δεν έβλεπε ή πραγματικά έβλεπε, αλλά «τι να πει στο αφεντικό τώρα»; Το αποτέλεσμα;

Το 8χρονο παιδί έχασε τη ζωή του, τη στιγμή του παιχνιδιού. Ποιο παιδί δεν έχει μπαινοβγεί σε ανοιγοκλειόμενες αυτόματες θύρες;

Είναι σαν να του λες να μη βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Αίσθηση που η 8χρονη Όλγα δεν θα ζήσει ποτέ…

Το πρώτο σχόλιο που κάνει στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση εξαμήνου η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος είναι για τις άψογες σχέσεις που έχει με το προσωπικό.

«Οι σχέσεις της εταιρείας με το προσωπικό της είναι άριστες και δεν παρουσιάζονται εργασιακά προβλήματα», διαβάζει κανείς σχετικά στον σχολιασμό των οικονομικών καταστάσεων. «Συνέπεια των σχέσεων αυτών», γράφει, «είναι η έλλειψη δικαστικών υποθέσεων που να αφορούν εργασιακά θέματα».

Το ιστορικό μιας τραγωδίας

Ας θυμηθούμε τα γεγονότα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star που συνοδεύεται από βίντεο, η μικρή Όλγα το μοιραίο απόγευμα στεκόταν μπροστά στην πόρτα την ώρα που εκείνη έκλεινε. Στο βίντεο φαίνεται να βάζει το χεράκι της πιστεύοντας ότι λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Είδε ότι η πόρτα δε σταματά.

Έκανε ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια έφυγε προς τα εμπρός. Όμως δεν πρόλαβε και η πόρτα την σφήνωσε. Η εικόνα είναι σκληρή και αφαιρέθηκε από το βίντεο.

Το κοριτσάκι επί 20 λεπτά πάλευε να πάρει ανάσα, όμως δεν την έβλεπε κανείς και έσβηνε σιγά σιγά αβοήθητη.

Περίπου 20 λεπτά μετά, ένας υπάλληλος πέρασε από δίπλα της. Γύρισε το κεφάλι του και συνέχισε να περπατά σαν να μην ψυχορραγούσε δίπλα του ένα μικρό παιδί.

Σχεδόν ένα λεπτό αργότερα, ο υπάλληλος επέστρεψε και, αντί να κάνει την αυτονόητη κίνηση και να βοηθήσει το παιδάκι, κατευθύνθηκε στην αποθήκη.

Στο βίντεο φαίνεται να μιλά στο κινητό, να περνά πάλι μπροστά από το άτυχο κοριτσάκι και να αδιαφορεί για δεύτερη φορά. Το κοίταξε, έκλεισε το κινητό και συνέχισε να μη δίνει σημασία.

Την Όλγα πλησίασε για πρώτη φορά άνθρωπος στις 17:54. Αντί να δει όμως αν το παιδί είναι ζωντανό, κράτησε απόσταση. Η Όλγα μπορεί εκείνη τη στιγμή να ζούσε, αλλά εκείνος απομακρύνθηκε σαν να πρόκειται για ένα άψυχο αντικείμενο.

Πέρασαν 24 λεπτά από την ώρα που σφηνώθηκε το παιδί και κανείς, ενώ την είχαν δει, δεν είχε πλησιάσει για να δει αν χρειάζεται τις πρώτες βοήθειες.

Το ρεσιτάλ απανθρωπιάς συνεχίζεται…

Στις 17:55:02 ένας υπάλληλος ξαναπέρασε δίπλα από το κοριτσάκι, το κοίταξε αλλά και πάλι δεν πλησίασε.

Στις 17:57:13 η πόρτα τελικά άνοιξε και το κορμάκι του παιδιού έπεσε στο έδαφος. Αντί να τρέξουν να δουν πως είναι και να τη βοηθήσουν, πέρασε ένα λεπτό μέχρι να πλησιάσουν δύο εργαζόμενοι. Ο βηματισμός τους, αργός, στέκονταν από πάνω της με ένα φακό σαν να κοιτούν κάτι αξιοπερίεργο και στη συνέχεια έκαναν μερικά βήματα πίσω. Μίλησαν μεταξύ τους και έφυγαν. Η οκτάχρονη έμεινε στο έδαφος αβοήθητη.

Στις 18:05 πέρασε από δίπλα της ένα αυτοκίνητο, το οποίο, αντί να την μεταφέρει στο νοσοκομείο, έφυγε σαν να μην υπάρχει. Αμέσως μετά συμβαίνει κάτι απίστευτο: οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αποχωρούν από τον χώρο κατόπιν εντολής, όπως εκ των υστέρων προέκυψε από τις καταθέσεις.

Την ίδια στιγμή, πλησίασε τη μικρή ένας υπάλληλος. Τη σκούντησε με το πόδι του. Μιλούσε στο κινητό και φαίνεται σαν να περιγράφει σε κάποιον το θέαμα που έχει μπροστά του.

Στις 18:31 μπήκε στον χώρο του εργοστασίου ένα φορτηγό. Το παιδί ήταν από την πλευρά του οδηγού. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν είδε το παιδί ή όχι, όμως μπήκε και πάρκαρε.

Στις 18:34 η πόρτα έκλεισε ξανά με την μικρή Όλγα να σφηνώνεται εκ νέου. Κανένας όμως δεν έτρεξε προς το μέρος της.

Η εταιρεία δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο χώρο του εργοστασίου της.

Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος (αριστερά). Επικεφαλής της εταιρείας Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος

 

Ο Κρητικός «άγιος» της Αμφιάλης

Λίγο βορειότερα στην ευρύτερη περιοχή του Κερατσινίου όπου βρίσκονται και οι κυλινδρόμυλοι, στην Αμφιάλη, βρίσκεται μία ψαροταβέρνα, γνωστή με το όνομα «Κρητικός».

Είναι η ταβέρνα εκείνη που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από τη συνεισφορά της κόρης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προετοιμασία μερίδων φαγητού από τον ιδιοκτήτη της για τους απόρους της περιοχής και του Πειραιά.

Πάνω από 70 μερίδες φαγητό κάθε μέρα ετοιμάζει με τη μητέρα του ο Δημήτρης, ο ιδιοκτήτης, τις οποίες μοιράζει ο ίδιος μετά το κλείσιμο του μαγαζιού κάθε βράδυ.

Σε μία τέτοια περιοχή, είναι να απορεί κανείς με τις αντιφάσεις της ζωής και τα παράλληλα σύμπαντα.

Προφανώς και δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τον Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο της αλευροβιομηχανίας που έρχεται από το μακρινό 1938, με τον Λούλη που ανέστησε το γιοφύρι της Άρτας και φημίζεται για το φιλανθρωπικό του έργο στον Βόλο. Ούτε με τους πατρινούς μύλους Κεπενού, που μέσα στα Χριστούγεννα μοιράζουν πλουσιοπάροχο μέρισμα τους μετόχους τους.

Τον κ. Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο που δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει, έστω, μία συγκαταβατική ανακοίνωση για το αδικοχαμένο κοριτσάκι, μπορείς ίσως να τον συγκρίνεις με τον ασυνείδητο οδηγό που παρατάει το θύμα του αιμόφυρτο στην άσφαλτο.

Σίγουρα, όμως, με κανέναν από τους συναδέλφους του αλευροβιομήχανους και σίγουρα όχι με τον γείτονά του, Δημήτρη, που ούτε καν ένα σακί αλεύρι δεν του έχει προσφέρει για να ζυμώνει ψωμί να το διανέμει στους άπορους του Πειραιά.

Αλήθεια με τι ασχολείται ο κ. Σαραντόπουλος; Με τη μετοχή; Στην κύρια αγορά κάνει πράξεις μία φορά τον μήνα.

Ο μήνας άλλαξε και η μετοχή έχει να κάνει πράξη από τις… 12 Νοεμβρίου.

Με τα αποτελέσματα;

Ενώ οι άλλες αλευροβιομηχανίες, παρά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών εμφανίζουν κέρδη και αύξηση τζίρου, στην Κ. Σαραντόπουλος διαβάζουμε ότι στο 6μηνο ο κύκλος εργασιών μειώθηκε πάνω από 20% και τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημιές 260 χιλιάδων ευρώ.

Στο δε 9μηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 11.961.671,87 ευρώ και σε 4.171.400,06 ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο, έναντι 15.107.137,53 ευρώ και 5.329.573,27 ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης (2020), παρουσιάζοντας μείωση κατά 20,82% και 21,73% αντίστοιχα.

Κρίμα, γιατί έρχονται Χριστούγεννα… Ακόμα και ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, τέτοια εποχή είχε βάλει μυαλό…