ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετρά πάνω από έναν αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αγορά. Από τη σύστασή της την 1 Απριλίου 1915 μέχρι σήμερα η ιστορία κονσερβοποιία Κύκνος παραμένει μια ισχυρή δύναμη στην αγορά, κόντρα στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών.
Η «Ελληνική Εταιρία Κονσερβών Ανώνυμος Εταιρία» όπως είναι η επίσημη ονομασία της, αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έβαλε σε κονσέρβα τον τοματοπελτέ.
Εξακολουθεί να αναπτύσσεται συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία. Το εμβληματικό χαρακτηριστικό κόκκινο κουτί κονσέρβας με τον λευκό κύκνο διατηρεί ακόμη τη θέση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ στη διάρκεια των δεκαετιών η εταιρεία πρωτοπορώντας έφερε στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα τομάτας σε χάρτινη συσκευασία και αργότερα σε τριγωνική ενώ είναι η βιομηχανία που γνώρισε στους Ελληνες καταναλωτές την κέτσαπ.
Πρόσφατα μπήκε σε δύο νέες κατηγορίες λανσάροντας στην αγορά μαγιονέζα και μουστάρδα ενώ στους στόχους της είναι η εξέλιξη σε μια εταιρεία τροφίμων. Κύρια εστίαση παραμένει η ανάπτυξη των τοματικών προϊόντων με έμφαση στην ενίσχυση της θέσης της στην εγχώρια αγορά και στις διεθνείς αγορές ενώ παράλληλα θα προστίθενται νέες προϊοντικές σειρές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Αύξηση τζίρου, πίεση στην κερδοφορία
Μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος της «Κύκνος» στην οικονομική χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 , καθώς έφτασε στα 29,86 εκατ. ευρώ έναντι 25,51 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,04%. Ωστόσο το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των πρώτων υλών γενικότερα του λειτουργικού κόστους είναι εμφανές στη μικτή κερδοφορία που διαμορφώθηκε στα 5.57 εκατ. ευρώ έναντι 5,87 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 5,13%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στο ποσό των 1,53 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού του 1,86 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Μεγάλη πτώση (-64,88%) σημειώθηκε στα κέρδη προ φόρων της εταιρείας, τα οποία ανήλθαν σε 189.493 έναντι του ποσού 539.622 της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας.
Εκτίναξη των εξαγωγών
Την ώρα που οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10% η δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, όπου διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 15 χώρες, εκτινάχθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση, φθάνοντας στα 3,4 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020/2021) και δείχνοντας τη δυναμική της εταιρείας στην εξωστρέφεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνεται ποσό 1 εκατ. ευρώ από πώληση ακινήτου έναντι του ποσού 319.500 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Το αποτέλεσμα της κλειόμενης ετήσιας χρήσης 2022 παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους 189.493 ευρώ έναντι 431.707 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Οι γραμμές άμυνας
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως όλες οι βιομηχανίες, βρέθηκε και η «Κύκνος». Εκτίναξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των πληθωριστικών πιέσεων στις πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας και στην ενέργεια σε ένταξη που ήταν αδύνατο να προβλεφθεί. Ειδικά για την εταιρεία, όπως αναφέρει η διοίκησή της στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι μεταβολές σε ηλεκτρική ενέργεια, μαζούτ, και Α και Β ύλες ήταν δυσθεώρητες με ποσοστά που έφθασαν υψηλά διψήφια νούμερα. Η επίδραση αυτή έφερε μεγάλες πιέσεις στο κόστος, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα. Η εταιρεία απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των πρώτων πληθωριστικών πιέσεων ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης σε περιορισμένες ανατιμήσεις των προϊόντων της. Παράλληλα, προσβλέποντας στην αύξηση των επιτοκίων η διοίκηση προχώρησε στην σύναψη συμβολαίου αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου με αποτέλεσμα να μεταβάλει το προφίλ χρηματοδότησης της εταιρίας από κυμαινόμενο σε σταθερό για μεγάλο μέρος του τραπεζικού της δανεισμού για την επόμενη πενταετία, προστατεύοντας την εταιρία από τη διακύμανση των επιτοκίων και εξασφαλίζοντας σταθερό κόστος χρηματοδοτήσεως ανεξαρτήτως των επιτοκιακών συνθηκών. Τέλος, μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με τους πελάτες της εταιρίας, η μέση περίοδος είσπραξης των εμπορικών απαιτήσεων μειώθηκε κατά 35 ημέρες, όπως προκύπτουν κι από τα στοιχεία του ισολογισμού.
Διαβάστε επίσης
Jumbo: Γιατί ο Απόστολος Βακάκης κάνει παρέμβαση για τις τιμές
Exxon: Αύξηση 52% στον μισθό του CEO, μετά τα κέρδη-ρεκόρ του 2022
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ: Σε επιφυλακή για αποφυγή μπλακ άουτ την Κυριακή του Πάσχα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπάιντεν: Σήμερα τα όπλα στην Γάζα σίγησαν
- Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις και δεκάδες συλλήψεις για την παράταση της κράτησης του έκπτωτου προέδρου
- Θεσπρωτία: Σεισμός 3,3 Ρίχτερ ΝΑ του Τσαμαντά
- UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές