Tο ό,τι οι Έλληνες καταναλωτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ισπανική μόδα είναι γνωστό.

Η διείσδυση ισχυρών brands, όπως αυτά του ισπανικού ομίλου Inditex Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, αλλά και άλλα όπως τα Mango είναι αδιαμφισβήτητη.

1

Καταδεικνύεται άλλωστε και από τις οικονομικές επιδόσεις της Inditex στην Ελλάδα όπου οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 730 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η Ισπανία να είναι κυρίαρχη στην αγορά του fast fashion στην Ελλάδα, όμως στη χώρα του Zara και η ελληνική μόδα είναι «ορατή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του DataComex που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μαδρίτης, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 το ισοζύγιο της Ισπανίας με τη χώρα μας όσον αφορά τα προϊόντα ένδυσης και  υποδημάτων είναι ιδιαίτερα αρνητικό, αφού η χώρα μας αποτελεί σημαντικότατο αποδέκτη προϊόντων της ισπανικής βιομηχανίας μόδας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι  η αξία των ελληνικών εξαγωγών των εν λόγω ειδών προς Ισπανία είναι αμελητέα.

Μικρό το μερίδιο αλλά  η τάση ενισχύεται

Στο δεκάμηνο του 2024 οι ελληνικές εξαγωγές ειδών μόδας στην αγορά της Ιβηρικής διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκατ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές στην Ελλάδα έφτασαν στα 419,6 εκατ. ευρώ. Μπορεί η διαφορά να είναι χαοτική ωστόσο με βάση τα στατιστικά στοιχεία που περιγράφονται στην έκθεση του γραφείου ΟΕΥ στη Μαδρίτη οι ελληνικές εξαγωγές ειδών μόδας στη χώρα της Ιβηρικής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα ποσά που εξάγονται είναι αξιοσημείωτα και κατά τα τελευταία έτη, παρά την κρίση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2020, όταν οι ελληνικές εξαγωγές όχι μόνον δεν μειώθηκαν αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατά 48,2% έναντι του 2019 σύμφωνα με τα επίσημα ισπανικά στοιχεία, ανερχόμενες σε 7,79 εκατ. ευρώ έναντι 5,26 εκατ. ευρώ το 2019. Παρά την κρίση που φάνηκε να συνεχίζει να διανύει ο τομέας στην Ισπανία, το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν νέο μικρό άλμα στα 7,88 εκατ. ευρώ (+1,1% σε ετήσια βάση), ενώ το 2022 κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν στα 26,06 εκατ. ευρώ (+230,6% έναντι του 2021) και το 2023 ανήλθαν στο πρωτόγνωρο επίπεδο των 31,15 εκατ. ευρώ (αύξηση 19,5 % έναντι του 2022). Το δεκάμηνο 2024, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων μόδας προς Ισπανία ανήλθαν στο επίπεδο των 8,2 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές κατηγορίες των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία είναι τα πλεκτά ενδύματα (2,98 εκατ. ευρώ και 36,3% του συνόλου του δεκαμήνου 2024) και τα υποδήματα (3,1 εκατ. ευρώ και 38,4% του συνόλου).  «Εκτιμάται ότι η ελληνική βιομηχανία μόδας έχει ξεκινήσει να καθιερώνεται στην ισπανική αγορά, αυξάνοντας το -μικρό- μερίδιό της παρά τη γενικότερη αρνητική τάση της εδώ αγοράς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τι εισάγουμε από την ισπανική βιομηχανία μόδας

Αναλύοντας τα είδη μόδας που εισάγονται στην Ελλάδα από την Ισπανία, για το δεκάμηνο του 2024 η μεγάλη πλειονότητα αυτών αφορά τις ενδύματα πλεκτά και μη, 84,6% του συνόλου των εισαγωγών (38,7% και 45,9 % αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ελληνικές εισαγωγές προϊόντων μόδας από Ισπανία μειώθηκαν αισθητά κατά 33,1% το 2020 και κατά 18,2% το 2021 έναντι των επιπέδων του 2019, ενώ το 2022 σημειώθηκε εκτίναξη των ισπανικών εξαγωγών προς Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 434,48 εκατ. ευρώ, με αύξηση της τάξεως του 37,2% σε σύγκριση με το 2021. Το 2023 οι ελληνικές εισαγωγές προϊόντων μόδας από Ισπανία ανήλθαν στο επίπεδο των 476,17 εκατ. ευρώ (αύξηση 9,6 % έναντι του 2022).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές εξαγωγές μόδας στην Ισπανία σημειώνουν σταθερά αξιόλογη άνοδο τα τελευταία έτη, με ορισμένες διακυμάνσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μακροχρόνια παρουσία στην ισπανική αγορά, διαθέτουν την απαραίτητη γνώση ενώ η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ισπανική αγορά διαθέτει καλοκαιρινά ρούχα και αξεσουάρ ένδυσης, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε Ισπανούς και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τους πολυάριθμους θερινούς προορισμούς της χώρας, ηπειρωτικούς ή νησιωτικούς.

Διαβάστε επίσης

ΒIC ΒΙΟΛΕΞ: Ρεκόρ στις πωλήσεις εξωτερικού για τα made in Greece ξυραφάκια- Ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ

Ideal: Το σχέδιο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την Μπάρμπα Στάθης

Ηλίας Κρασσάς: Σε… γλυκά κέρδη προσβλέπουν φέτος τα ζαχαροπλαστεία Fresh