Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Kering: Βαρίδι η Gucci για τα κέρδη του ομίλου – Θα υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016

François-Henri Pinault, επικεφαλής του ομίλου πολυτελών ειδών Kering

François-Henri Pinault, επικεφαλής του ομίλου πολυτελών ειδών Kering

Η Kering SA προειδοποίησε ότι τα ετήσια κέρδη της θα υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθώς η πτώση της κινεζικής ζήτησης για αγαθά πολυτελείας εμποδίζει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης εταιρείας του γαλλικού ομίλου μόδας, Gucci.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα της Kering θα μπορούσαν να κυμανθούν φέτος περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολάρια), δήλωσε η εταιρεία. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών και λιγότερο από τα 2,82 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι συγκρίσιμες πωλήσεις της Gucci, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του ομίλου, υποχώρησαν κατά 25% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι μετοχές της Kering αυξήθηκαν έως και 1,3% στο Παρίσι νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Παρόλα αυτά, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος και βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για την Kering να επαναφέρει τη ναυαρχίδα της σε τροχιά ανόδου εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας, ιδίως στην Κίνα.

Η Gucci θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Kering, Armelle Poulou, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Τόνισε ότι οι ανησυχίες στην Κίνα γύρω από την ανεργία των νέων και η ύφεση των ακινήτων επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εκεί.

Η Poulou δήλωσε ότι η Kering είναι ευχαριστημένη με τη νέα αισθητική που υιοθέτησε η Gucci υπό τον Sabato de Sarno, τον δημιουργικό διευθυντή που προσέλαβε στις αρχές του 2023.

Ο σχεδιαστής έφερε ένα πιο μινιμαλιστικό στυλ στη μάρκα που παλαιότερα ήταν γνωστή για το φανταχτερό στυλ της υπό τον προκάτοχό του Alessandro Michele, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία πριν από δύο χρόνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο όμιλος μόδας προσέλαβε ένα πρώην στέλεχος της Louis Vuitton, τον Stefano Cantino, ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Gucci από την 1η Ιανουαρίου. Ο Cantino εντάχθηκε στην Gucci τον Μάιο ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Η ανάκαμψη της Gucci αποδεικνύεται πιο επώδυνη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τον αναλυτή της TD Cowen, Oliver Chen.

Η Kering θα μπορούσε να χάσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της, εάν τα νέα προϊόντα δεν προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πλούσιων καταναλωτών, είπε.

Διαβάστε επίσης:

Στο κυνήγι της φθηνής πολυτέλειας: Η γκρίζα αγορά που πουλάει μισοτιμής Prada και Burberry

Kering: Νέος CEO της Gucci o Στέφανο Καντίνο

Μήπως οι τσάντες Dior και Gucci έγιναν πολύ ακριβές ακόμα και για τους super rich;