Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιάννης Κούστας: Κέρδη για την Danaos και εξασφαλισμένα έσοδα 3,2 δισ. δολάρια

Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής

Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής

Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Corporation, του Γιάννη Κούστα, η οποία υλοποιεί ένα πρόγραμμα ναυπήγησης είκοσι πλοίων, έχει εξασφαλίσει έσοδα για τα επόμενα χρόνια ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων χύδην ξηρού φορτίου ανέφερε κέρδη 141 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα 147 εκατομμύρια δολάρια που είχε πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024, η Danaos είχε κατά μέσο όρο 68,7 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7,6 πλοία χύδην ξηρού φορτίου Capesize σε σύγκριση με 68,0 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κανένα πλοίο χύδην ξηρού φορτίου κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Η χρήση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για τους τρεις μήνες που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 ήταν 97,4% σε σύγκριση με 98,7% για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 132,3 εκατομμύρια δολάρια, ή 6,78 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με 143,4 εκατομμύρια δολάρια ή 7,14 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα του τμήματος πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανήλθαν σε 127,1 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με 144,1 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα του τμήματος πλοίων χύδην ξηρού φορτίου ανήλθε σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με κανένα για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Η μείωση 11,1 εκατομμυρίων δολαρίων στα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023 αποδίδεται κυρίως σε αύξηση κατά 19,9 εκατομμυρίων δολαρίων στα συνολικά λειτουργικά έξοδα, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από αύξηση 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων λειτουργικά έσοδα, αύξηση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων στα ληφθέντα μερίσματα, μείωση 0,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις ζημίες ιδίων κεφαλαίων από επενδύσεις και μείωση 0,3 εκατομμυρίων δολαρίων στα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos, Dr. Γιάννης Κούστας, σχολίασε:

«Οι τελευταίοι μήνες επέφεραν συνεχή αναταραχή στην αγορά, καθώς οι συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμειναν επικίνδυνες και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι διελεύσεις των καναλιών του Παναμά, ωστόσο, επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα, εξαλείφοντας αυτήν την πηγή διαταραχών προς το παρόν. Οι συνθήκες της αγοράς οδήγησαν τις εταιρείες τακτικών γραμμών να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Η επικείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία έδωσε περαιτέρω κίνητρα στις εταιρείες τακτικών γραμμών να εξασφαλίσουν τη σύγχρονη χωρητικότητα για μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις χωρίς να αναλαμβάνουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον εξασφαλίσαμε επεκτάσεις ναύλωσης για ορισμένα από τα υπάρχοντα πλοία μας και περαιτέρω επεκτείναμε το πρόγραμμα νεότευκτων ναυπηγήσεων σε συνολικά 20 πλοία, τρία από τα οποία παραδόθηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Έχουμε εξασφαλίσει πολυετείς ναυλώσεις με μέση διάρκεια ναύλωσης περίπου 4,5 ετών, για όλα τα νεότευκτα πλοία μας και είμαστε σε πολύ καλή θέση για το μέλλον. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά συμβατικά λειτουργικά έσοδα μετρητών της εταιρείας είναι 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμβατική κάλυψη ναύλωσης για τον στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένων των νεότευκτων, είναι επί του παρόντος στο 99% για το 2024 και 80% για το 2025, παρέχοντάς μας εξαιρετική ορατότητα εσόδων.

Όσον αφορά τις δραστηριότητές μας στον τομέα ξηρού χύδην φορτίου, πρόσφατα παραλάβαμε και 10 πλοία capesize. Ετοιμάζουμε τις δραστηριότητές μας για να διασφαλίσουμε την ενσωμάτωση στον στόλο μας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης κατασκευής προτού συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες για την περαιτέρω εμβέλειά μας σε αυτόν τον τομέα.

Τα έσοδά μας από τον τομέα ξηρού χύδην όγκου αυξάνονται σταθερά και προσβλέπουμε σε περαιτέρω διαφοροποίηση των εσόδων μας και δημιουργία ανοδικών μέσω της έκθεσης στην αγορά spot που προσφέρει ο κλάδος.

Παρά τις πρόσφατες δραστηριότητες ανάπτυξης, ανανέωσης και διαφοροποίησης του στόλου μας, ο ισολογισμός μας παραμένει πολύ ισχυρός, με χαμηλή καθαρή θέση χρέους.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε την αυξημένη απόδοση των περιουσιακών μας στοιχείων και να προσφέρουμε κορυφαίες αποδόσεις στους μετόχους μας μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Στις θέσεις τους Fidelity, Goldman Sachs, Helikon – Το στοίχημα επιστροφής πάνω από τις 1352 μονάδες και το μήνυμα του selloff

Digital Realty Hellas: Αύξηση τζίρου το 2023 – Γιατί μειώθηκαν EBITDA και καθαρά κέρδη

Οι αγορές προετοιμάζονται γι’ ακόμη μία τεχνολογική φούσκα; Διαφορές και ομοιότητες του ΑΙ με την dot-com