• Business

    Kepler Cheuvreux για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ αυξάνει την αξία στα 38 ευρώ

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Kepler Cheuvreux ενσωματώνει στις εκτιμήσεις της την προσδοκώμενη αύξηση αξίας στον όμιλο Τιτάν από την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ. «Προηγουμένως αποτιμήσαμε την Titan Cement χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία προεξόφλησης (DCF) και τον δείκτη P/E.

    Τώρα χρησιμοποιούμε τη μέθοδο DCF και το άθροισμα των μερών, το οποίο απομονώνει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, για να αντικατοπτρίσουμε την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της Titan America.

    Αποτιμούμε τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας έναν δείκτη EV/EBITDA στις 10 φορές (έναντι 5,8 φορές για τον υπόλοιπο όμιλο). Αυξάνουμε επίσης οριακά τα φετινά περιθώρια κέρδους του ομίλου για να αντικατοπτρίσουμε το ανθεκτικό περιβάλλον τιμολόγησης.

    Επιβεβαιώνεται η σύσταση αγοράς με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 38 ευρώ από 32 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου άνω του 30%», εξηγεί η Kepler Cheuvreux.

    Η Titan Cement στοχεύει στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 15% με 25% των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ. Αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025.

    «Αποτιμούμε τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ σε επιχειρηματική αξία 3,1 δισ. ευρώ ή 10 φορές τα φετινά EBITDA (έναντι 14 φορών για τους ‘παίκτες’ με έδρα τις ΗΠΑ).

    Παρόλο που αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της μετοχής της Titan Cement, σίγουρα θα μειώσει την ήδη φτωχή συναλλακτική δραστηριότητα στη βελγική εισηγμένη.

    Αυξάνουμε οριακά τα περιθώρια κέρδους μας για το φετινό οικονομικό έτος για να λάβουμε υπόψη το ανθεκτικό περιβάλλον στις τιμές, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», συνεχίζει ο οίκος.

    «Το μοντέλο μας είναι σύμφωνο με τo consensus για φέτος. Ωστόσο, είμαστε χαμηλότερα για το επόμενο έτος και το 2026, καθώς αναμένουμε ομαλοποίηση της ανάπτυξης (σε περίπου 2% ετησίως), ενώ το consensus εξακολουθεί να αναμένει διατηρήσιμη ανάπτυξη (δηλ. 6% για το οικονομικό έτος 2025 και 5% για το οικονομικό έτος 2026).

    Ο όμιλος Τιτάν έχει ένα σχετικά ασφαλές προφίλ κινδύνου (σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του), χάρη στη χαμηλή έκθεσή του σε αναδυόμενες χώρες και τη σταθερή μετοχική του βάση. Βραχυπρόθεσμα, οι πωλήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από τη θετική δυναμική στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ενώ η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη υποστηρίζεται από χώρες με δυναμική δημογραφική τάση όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.

    Η κερδοφορία του ομίλου θα βελτιωθεί χάρη στην ψηφιοποίηση και τη μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Ο όμιλος σχεδιάζει να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα στην παραγωγή κατά 35% έως το 2030, συμμορφούμενος έτσι με τον στόχο που έχει τεθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

    Καταλύτες για τη μετοχή θα είναι το τεράστιο επενδυτικό σχέδιο υποδομών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση και η βελτίωση του ενεργειακού μείγματος, η οποία αναμένεται να ενισχύσει το περιθώριο EBITDA και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

    Οι κίνδυνοι για την αξιολόγησή μας είναι η ισχυρή αντιστροφή των μακροοικονομικών συνθηκών που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης τσιμέντου, περαιτέρω επιπλοκές σε πολιτικά ασταθείς χώρες (π.χ. Αίγυπτος ή Τουρκία) ή πιο περιοριστικές περιβαλλοντικές πολιτικές και νόμοι», καταλήγει η γαλλική επενδυτική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τιτάν: Τα μεγάλα «πακέτα» πώλησης και τα 1,16 δις του μετοχικού πλούτου των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου

    Euroxx Χρηματιστηριακή για Titan: Κορυφαία επιλογή από Ελλάδα – Αύξηση τιμής στόχου στα 45 ευρώ

    NBG Securities για Τιτάν: Ευνοϊκές οι θεμελιώδεις προοπτικές και ο διεθνής προσανατολισμός αποδίδει



    ΣΧΟΛΙΑ