• Business

    Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: Αναμένει ζημιές ρεκόρ 143 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας


    Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν θα λάβει πληρωμή από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για το 2022, καθώς η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα εμφανίσει τις μεγαλύτερες απώλειες στην 116χρονη ιστορία της.

    Η SNB αναμένει ετήσια ζημιά περίπου 132 δισεκατομμυρίων φράγκων (143 δισεκατομμύρια δολάρια), πάνω από πέντε φορές το προηγούμενο ρεκόρ, ανέφερε τη Δευτέρα στα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, τα 131 δισεκατομμύρια φράγκα, προέρχονται από την κατάρρευση των αποτιμήσεων των τεράστιων διαθεσίμων της σε ξένα νομίσματα, που προέκυψαν από τις αγορές δεκαετιών για την αποδυνάμωση του φράγκου.

    Η αποτίμηση των θέσεων της σε ελβετικά φράγκα μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. φράγκα, ενώ αντίθετα η SNB κέρδισε περίπου 400 εκατομμύρια φράγκα από τα αποθέματά της σε χρυσό.

    SNB Reports Highest Loss in History
    Η SNB αναμένει τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της

    Είναι μόλις η δεύτερη φορά από την ίδρυση της SNB το 1906, που θα αναγκαστεί να μην προχωρήσει στην ετήσια πληρωμή της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στα ελβετικά καντόνια, αναγκάζοντας πολλές από τις 26 διοικητικές περιφέρειες να προσαρμόσουν τα σχέδια δαπανών τους. Για το 2021, το ίδρυμα είχε πληρώσει 6 δισεκατομμύρια φράγκα.

    Οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα λάβουν μέρισμα ούτε για το 2022. Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η SNB είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με περίπου τις μισές μετοχές να κατέχονται από ιδρύματα του δημόσιου τομέα και τις υπόλοιπες από εταιρείες και ιδιώτες.

    Τα κέρδη από τις δραστηριότητες της SNB δεν επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 6 Μαρτίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελβετικό φράγκο: Νέο χτύπημα για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75



    ΣΧΟΛΙΑ