ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διαγωνισμοί για την απόδοση των πρώτων συχνοτήτων (3,5 GHz, 2,1 GHz και 1,5 GHz) για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G προγραμματίζονται για το τέλος του 2020 με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να μιλά για «καινοτόμο» διαδικασία.
Όπως εκτιμάται δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα μόνον η εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού τιμήματος, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα στους διαγωνισμούς για την απονομή των συχνοτήτων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η συγκεκριμένη αγορά και να γίνει το αναγκαίο άλμα στην τεχνολογία.
Σε μια πρώτη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πολιτική του ηγεσία πρόσθεσε σχετικά ότι «η στρατηγική για το 5G δεν θα είναι τυπική, δεν θα επιλεγούν παραδοσιακοί δρόμοι» ενώ εξετάζεται η δυνατότητα δράσεων για την υποστήριξη υπηρεσιών 5G, προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα 2, που επίσης αφορά το 5G (απόδοση συχνοτήτων στα 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση) θα γίνει στα μέσα του 2021. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναγκαία συνεννόηση με ΕΡΤ και Digea, ενώ μόλις αποδοθεί το φάσμα θα γίνει και η μετάβαση της τηλεόρασης στην τεχνολογία DVB- T2 (Digital Video Broadcasting 2nd Generation Terrestrial).
Για το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για το έργο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές που δεν υφίσταται εμπορικό ενδιαφέρον, το UFBB (εκδήλωση ενδιαφέροντος 22 Οκτωβρίου) ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως έχει αλλάξει το κλίμα και πάροχοι και επενδυτές που δεν είχαν ασχοληθεί έως πρόσφατα τώρα το εξετάζουν.
Όσο αφορά τους μικροδορυφόρους εξετάζονται όλες οι πτυχές του έργου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το υπουργείο θα δώσει τις προδιαγραφές και ο διαγωνισμός θα γίνει από τον ESA (Ευρωπαϊκός Δορυφορικός Οργανισμός). Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ένας από τους λόγους της κατάργησης του ΕΛΔΟ και της δημιουργίας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος ήταν και η άποψη που εξέφρασε ο ESA περί της νομικής του φορέα, ότι δηλαδή είναι καλύτερα ένας τέτοιος οργανισμός να είναι ΝΠΔΔ και όχι ΑΕ.
Παράλληλα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αρμοδιότητα του υφυπουργού Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, θα αναλύει – αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και τις αναγκαίες δράσεις με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2020.
Όπως επισημάνθηκε οι λέξεις – κλειδιά για το υπουργείο είναι η διαλειτουργικότητα και η απλούστευση των διαδικασιών. Χθες απεστάλη επιστολή προς όλα τα υπουργεία ώστε να συγκεντρωθεί η πληροφορία για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναλάβει το ρόλο του ως ο φορέας που θα συντονίσει όλες τις αναγκαίες δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι προδιαγραφές του διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες, θα αλλάξουν και μεταξύ άλλων θα δοθεί η δυνατότητα και της ψηφιακής υπογραφής.
Μεταξύ άλλων θα προχωρήσει η δημιουργία διαδικτυακής πύλης, το gov.gr, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά και με στόχο να ενημερώνεται διαρκώς από τις νέες υπηρεσίες – έργα που θα εκπονηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη «δεν απαιτούνται μεγάλα έργα για να αλλάξει η κατάσταση, αλλά γνώση και φαντασία». Όπως είπε «το τεράστιο πρόβλημα είναι ο χρόνος», ενώ με άλλη αφορμή σημείωσε ότι «μας αρέσει η ιδέα των ΣΔΙΤ γιατί εξασφαλίζει ποιότητα».
Για την κυβέρνηση στο μεταξύ προτεραιότητα αποτελεί η κυβερνοασφάλεια, ωστόσο, χρειάζεται να ξεκινήσει από την αρχή καθώς δεν έχει οριστεί καν ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές της χώρας που πρέπει να προστατευτούν.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε τα startups και τη ύπαρξη π.χ. του Equifund ως την καλή ιστορία στη χώρας και πρόσθεσε πως αυτές οι εταιρείες – οι πρωταθλητές του οικοσυστήματος θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.
Σημειώνεται ότι απώτερος στόχος του Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης η Ελλάδα να έχει προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο όσο αφορά τον ψηφιακό δείκτη DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαταλείποντας οριστικά τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης που βρίσκεται σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Στηρίζει τον Μάικ Τζόνσον, για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων
- Ευρωαγορές: Με κέρδη 19% το 2024 για τον DAX – Μεγάλος χαμένος της χρονιάς ο γαλλικός CAC 40
- Βρούτσης: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό
- Άγιο Όρος: Αυστηρά μέτρα για την πρόσβαση των προσκυνητών με τη νέα χρονιά