Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat
Η απόφαση του Αρείου Πάγου «θα είναι τελεσίδικα υπέρ της εταιρείας γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της» σημείωσε χθες μιλώντας στους μετόχους της Κέκροψ, στην ετήσια γενική συνέλευση, αναφορικά με το δικαίωμα της εταιρείας επί της έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου) ο διευθύνων σύμβουλός της Πέτρος Σουρέτης.
Όπως είπε «έχουν κλείσει όλες οι πύλες που οδηγούν σε άλλο δρόμο». Συμπλήρωσε πως η ουσία της υπόθεσης έχει κριθεί στο Εφετείο και ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τη διαδικασία. «Ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια πολιτική ηγεσία που ήθελε η έκταση να μείνει ανεκμετάλλευτη και μια τοπική που κάνει πολιτική στην πλάτη μας. Μόνον στα μη σοβαρά κράτη είναι πιο εύκολο να μην γίνει κάτι» κατέληξε ο ίδιος.
Η δικαστική διαμάχη με το δημόσιο για την επίμαχη έκταση διαρκεί 32 χρόνια. Η τελευταία πράξη ήταν η Αίτηση την οποία κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο ενώπιον του Αρείου Πάγου για την Αναίρεση της με αριθμό 3039/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών με την οποία η εταιρεία δικαιώθηκε. Ημερομηνία δικασίμου προσδιορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου 2020.
Βάσει των σημερινών δεδομένων η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια η Κέκροψ θα χρειασθεί 12 με 18 μήνες για τις μελέτες και τις εγκρίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη που σχεδιάζει και αφορά στη δημιουργία πολυτελών κατοικιών (η περιοχή του Παλαιού Ψυχικού έχει μόνον οικιστικές χρήσεις) με παράλληλη αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου που θα περιλαμβάνει πιθανόν και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ακόμη, στη δικαιοσύνη θα κριθεί η αξιοποίηση των 16 καταστημάτων της εταιρείας στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού (έχει κατατεθεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας) καθώς και του οικοπέδου επί της οδού Μελετοπούλου 7, στο Παλαιό Ψυχικό, για το οποίο ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) αίτηση για την ακύρωση του σχετικού Π.Δ. για την οικοδόμησή του.
Αναφορικά με την Παλαιά Αγορά ο κ. Σουρέτης είπε ότι είχε πάρει όλες τις εγκρίσεις για να λειτουργήσει, δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει η εταιρεία σχετική πρόταση του Δήμου (π.χ. την ανταλλαγή της έκτασης) και κατέληξε λέγοντας «δεν πάει άλλο, θα κινηθούμε και δικαστικά κατά προσώπων που εμποδίζουν το άνοιγμα της αγοράς τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες συμπεριλαμβανομένης και αυτής του υπουργείου Πολιτισμού».
Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ είναι η ΓΕΚ Τέρνα με 37,48 % και η Intradevelopment (όμιλος της Ιντρακόμ) με 34,32 %. Ποσοστό 6,69% έχει η Alpha Bank.
Το 2019 τα έσοδα της Κέκροψ από τη μίσθωση επενδυτικών ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 11,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,3 εκατ. , ενώ η ζημία μετά φόρων διαμορφώθηκε σε 566 χιλ. έναντι 118 χιλ. τη χρήση του 2018. Όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοί της θα της παρέχουν δάνειο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές της δαπάνες.