Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η απόφαση για την έγκριση επένδυσης της Pfizer Hellas που αφορά τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Η επένδυση προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 280 θέσεις εργασίας.

1

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκε η χορήγηση της ενίσχυσης στον επενδυτικό φορέα με την επωνυμία «ΠΦΑΪΖΕΡ ΕΛΛΑΣ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Φαρμακευτικών, Χημικών Προϊόντων και Κτηνοτροφών» και με τον διακριτικό τίτλο «PFIZER HELLAS S.A.» για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, που αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών, στο σύνολο των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος κτιρίων East Plaza του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, συνολικού ενισχυόμενου μισθολογικού κόστους 20.252.042 ευρώ και 280 νέων ετήσιων μονάδων εργασίας.

Η επένδυση της Pfizer θεωρείται στρατηγική, καθώς εντάχθηκε σε εκείνες, που υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες, που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδο τους παγκοσμίως ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το επενδυτικό σχέδιο

Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών της Pfizer ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2021 και ήδη διαγράφει μια συνεχώς αναπτυξιακή πορεία, ξεπερνώντας μάλιστα τον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας.

Σήμερα, το Κέντρο απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα. Το  Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών εξυπηρετεί ήδη από τη Θεσσαλονίκη τον παγκόσμιο Οργανισμό της Pfizer και πιο συγκεκριμένα 50 χώρες από την Ευρώπη, τη  Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ στόχος μέσα στο 2022 είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και σε αυτό τον τομέα, εξυπηρετώντας περισσότερες από 70 χώρες από τις 3 αυτές ηπείρους.

Οι κύριες δραστηριότητες του νέου Hub θα είναι η παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, η διαχείριση έργων και η διαχείριση προμηθειών.

Εντάσσεται στην κατηγορία των αρχικών επενδύσεων σε νέα οικονομική δραστηριότητα.

Όπως διευκρινίζεται, το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά εξοπλισμού και εγκατάσταση ψηφιακών υποδομών 7.794.936,71 ευρώ.
  2. Λειτουργικές δαπάνες για μια 10ετία 117.173.026,17 ευρώ.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 124.967.962,88 ευρώ. Αφορά στις δαπάνες ανακαίνισης κτιριακών εγκαταστάσεων, αγοράς εξοπλισμού και εγκατάστασης ψηφιακών υποδομών ύψους 7.794.936,71 ευρώ, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο 10ετίας ύψους 117.173.026,17 ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, έξοδα μετακίνησης εργαζομένων, δαπάνες διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενοίκια, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων κ.ά.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες, που έγιναν αποδεκτές κατά την εισήγηση της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες αφορούν στο μισθολογικό κόστος, που προκύπτει από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας είναι το αποτέλεσμα της επένδυσης, υπολογιζόμενο σε περίοδο 2 ετών και εφόσον η πλήρωση της κάθε θέσης εργασίας έγινε εντός περιόδου τριών ετών από την περάτωση των εργασιών.

Παρεχόμενες ενισχύσεις

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, αποδίδεται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, που προβλέπεται στον ν. 4608/2019 για τις ενισχυόμενες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, ύψους 20.252.042 ευρώ.

Το ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής ανέρχεται σε 7.088.214 ευρώ, ήτοι ποσοστό 35% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης.

Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 υπολογίζεται ότι το επενδυτικό σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη στον κόσμο η Ελλάδα σε κρούσματα COVID-19 την τελευταία εβδομάδα – Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins προκαλούν ανησυχία

ΕΟΔΥ: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα