Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Και η Αίγυπτος θα συμμετέχει μετοχικά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Συμφωνία με την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει μετοχικά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα (Gregy), πέτυχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός μετέβη στο Κάιρο και είχες συναντήσεις με τους ομόλογούς του υπουργούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σκυλακάκης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών (καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου). Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης των δύο Υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου, Δρ. Hani Sewilam, στο περιθώριο του Συνεδρίου “Cairo Water Week”. Συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με αντικείμενο αυτού, τρόπους άμυνας των δύο χωρών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μοντέλα πρόβλεψης της κλιματικής κρίσης, οι σύγχρονοι μέθοδοι άρδευσης, οι τρόποι μείωσης του κόστους αφαλάτωσης, η διασυνοριακή διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.

Μετά από τη συμφωνία αυτή η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα έχει τρεις μετόχους αρχικά. Τον ΑΔΜΗΕ από την πλευρά της Ελλάδας, τον EETC, δηλαδή τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Αιγύπτου και την εταιρεία Elica η οποία ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Πότε θα γίνει το reverse split – Το χρονοδιάγραμμα
Όμιλος Κοπελούζου: Συμφωνία με την αιγυπτιακή EGAS για την δημιουργία κοινής εταιρείας εξαγωγής LNG σε Ελλάδα και Αν. Ευρώπη
Μπενρουμπή μετά το deal με την Quest: Ο ρόλος της Αλίκης Μπενρουμπή και της Αλεξίας Μουστρούφη-Μπενρουμπή