Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κατέρρευσε ο Γενικός Δείκτης – Πτώση ρεκόρ τετραετίας

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2012 είχε, σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως λόγο, της εσωτερικής αβεβαιότητας, αλλά και του παγκόσμιου sell off, το οποίο σήμερα δεν έχει αφήσει καμία αγορά να… πάρει ανάσα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 5,70% στις 526,44 μονάδες, ενώ λίγο πριν τη λήξη της κύριας συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί έως και 5,90% στις 525,29 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 171 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 32,15 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, κυρίως στην Τρ. Κύπρου (32 εκατ.).

Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 7,37% στις 144,01 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας των 143,58 μονάδων, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στις 651,05 μονάδες και στο -5,51%.

Η εικόνα αυτή δεν απέχει πολύ από εκείνη που επικρατεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, όπου οι σημαντικότεροι δείκτες βρίσκονται στη δίνη των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 2,6% στις 324,54 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 2,4% στις 9.430 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 2,9% στις 5.706 μονάδες και ο CAC 40 καταγράφει πτώση 3,5% στις 4.142 μονάδες.

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% καταγράφει και η Wall Street, με τον Dow Jones να είναι στο -2,1% και τις 15.676 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,3% στις 4.375 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,1% στις 1.841 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, νέο χαμηλό δωδεκαετίας σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τα 28 δολάρια, ενώ χτες οι αναλυτές του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει ότι η οικονομική κρίση στην Κίνα και η εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλες τις αναδυόμενες αγορές απειλούν να περιορίσουν τo παγκόσμιο outlook.

Ο Γενικός Δείκτης, από τις 9 Δεκεμβρίου του 2015, όταν και… ακούμπησε για δεύτερη φορά τα χαμηλά του προηγούμενου έτους, τις 557 μονάδες, κατάφερε να φτάσει μέσα σε 14 συνεδριάσεις έως και τις 631 μονάδες (31/12). Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησε το 2016, το Χ.Α. έχει καταγράψει μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις, χάνοντας πάνω από 16%, ενώ από τη Δευτέρα κινείται σταθερά κάτω από τα χαμηλά του προηγούμενου έτους, όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ιδιαίτερη επιδείνωση της τεχνικής εικόνας στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2012, όταν και η χώρα βρισκόταν στην περίοδο της διπλής εκλογικής διαδικασίας, πριν την ανάδειξη της κυβέρνησης Σαμαρά. Αν και σήμερα έδειξε να “βγάζει” κάποιες στηρίξεις στις 530 μονάδες, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, ο επόμενος “σταθμός” θα είναι στις 520 μονάδες, με τον κίνδυνο της δοκιμασίας των 500 μονάδων να αυξάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο και όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, η αγορά δεν βρίσκει κανένα καταλύτη προκειμένου να ανακτήσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η κατοχύρωση παλαιών ιστορικών χαμηλών που χάθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής δείχνει αδύνατη να καταγραφεί.

Το κλίμα επιδεινώθηκε, επίσης, και από τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της για το συνταξιοδοτικό προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, θα μπορούσε να αποτελέσει μια διπλή ευκαιρία, αλλά μπορεί και να καταλήξει σε… ναυάγιο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι το ελληνικό θέμα, στο οποίο θέλει να εστιάσει, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο για την Ευρώπη, κινδυνεύοντας να χάσει την ευκαιρία να συμμετέχει στις εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν στο προσφυγικό και στην παγκόσμια κρίση που από τις αρχές του χρόνου παίρνει νέες διαστάσεις.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να κλείνει ο τραπεζικός δείκτης στις 38,80 μονάδες και στο -11,98%, επίπεδα που θεωρούνται ιστορικά χαμηλά (συμπεριλαμβανομένων και των reverse split), καθώς καταρρίφθηκαν ακόμη και οι 40,04 μονάδες που είχαν καταγραφεί στις 4 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται πλέον να υπάρξουν σύντομα κάποιες “αλλαγές” του δείκτη, προκειμένου να διευκολυνθεί το trading ειδικά στην αγορά παραγώγων.

Στο ταμπλό τώρα, ο πολιτικός και χρηματοδοτικός κίνδυνος που επισήμανε η Goldman Sachs χτες για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώθηκε στα διψήφια ποσοστά πτώσης των μετοχών τους. Η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 17,62% στα 0,1590 ευρώ, η Eurobank διαμορφώθηκε στα 0,72 ευρώ καταγράφοντας πτώση 14,79%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10% στα 1,71 ευρώ. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 7,20%, ενώ η τρ. Αττικής έχασε 14,45%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο -9,04%, ενώ άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΕΛληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Folli Follie, με την τελευταία να επιστρέφει σε πτωτική τροχιά μετά τη χθεσινή “ανάπαυλα”. Μοναδική που κατάφερε να βγει με μικρές, σχετικά, απώλειες από το σημερινό sell off ήταν η μετοχή της Grivalia, η οποία ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες στο -0,70%.

Στον Mid Cap, εκτός της Αττικής, η Σωληνουργεία Κορίνθου έχασε 8,76%, οι μετοχές των Υγεία και Frigoglass έχασαν άνω του 6% της αξίας τους, ενώ στο -5,97% έκλεισε η MIG.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη σήμερα στην κύρια αγορά οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 83 υποχώρησαν και οι 52 έμειναν αμετάβλητες.