ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεκατρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν τουλάχιστον 100.000 ευρώ σε καταθέσεις σε τράπεζες που εποπτεύονται από το ίδρυμα της Φρανκφούρτης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που έβαλαν «τσεκ» σε ένα κουτί σε έντυπο Δήλωσης Συμφερόντων, λέγοντας ότι έχουν κεφάλαια που υπερβαίνουν το ποσό αυτό σε τουλάχιστον μία τράπεζα. Τα έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, απαιτούνται από τον νέο κώδικα δεοντολογίας.
Το ποσό των καταθέσεων ήταν η μόνη οικονομική παραδοχή για τον Draghi, ο οποίος δεν έχει σχετικές συμμετοχές σε εταιρείες ή επενδυτικά οχήματα, σύμφωνα με τα αρχεία. Αντίθετα, ορισμένοι από τους συναδέλφους του είχαν πολλά να δηλώσουν, με τον πιο περίπλοκο κατάλογο να είναι αυτός του νέου Βέλγου κεντρικού τραπεζίτη, Pierre Wunsch. Έχει συμφέροντα σε 13 ξεχωριστά funds και ένα επενδυτικό σχέδιο, καθώς και μετοχές σε ορισμένες start-up επιχειρήσεις.
Μεταξύ των πέντε συναδέλφων του Draghi στο εκτελεστικό συμβούλιο, ο Benoit Coeure, ο Yves Mersch και ο Peter Praet, τσέκαραν όλοι το «κουτάκι» των 100.000 ευρώ. Ο Praet, ο Mersch και ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos κατέγραψαν τα funds ή τις μετοχές στις οποίες έχουν επενδύσει.
Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής είχαν όλοι να δηλώσουν κάτι. Ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann δεν τσέκαρε το κουτί των 100.000 ευρώ, αλλά αποκάλυψε συμφέροντα σε δύο exchange-traded funds (ETFs). Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco και ο Francois Villeroy de Galhau της Τράπεζας της Γαλλίας ξεπερνούν το όριο των καταθέσεων. Ο Γάλλος κατέχει επίσης μετοχές στην εταιρεία της οικογένειάς του, την κατασκευάστρια πορσελάνης Villeroy & Boch.
«Ο κώδικας ενισχύει και εναρμονίζει τις πρακτικές ηθικής συμπεριφοράς, συμμόρφωσης και διαφάνειας εντός του Ευρωσυστήματος», ανέφερε η τράπεζα της Ιταλίας σε δήλωση για την απελευθέρωση των εγγράφων.
Έντεκα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν κεφάλαια 100.000 ευρώ ή περισσότερα σε μία μόνο τράπεζα. Επίσης, αποκάλυψαν ένα ευρύ φάσμα συμμετοχών σε μετοχές, funds και χρεόγραφα. Ο Ed Sibley, ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος εργάστηκε για την Bank of Ireland Group Plc μέχρι το 2008, είναι «στη διαδικασία απομάκρυνσης» των μετοχών που έλαβε στο πλαίσιο ενός σχεδίου ιδιοκτησίας μετοχών. Το ποσό του μεριδίου είναι μικρότερο από 500 ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωση.
Άλλες βασικές πληροφορίες:
- Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατέγραψε συμφέροντα σε δύο τμήματα ενός hedge fund, ενώ ο διάδοχός της Κωνσταντίνος Ηροδότου έχει επενδύσεις σε 13 funds, συμπεριλαμβανομένων παθητικών και ενεργών διαχειριστών
- Ο Ολλανδός διοικητής της κεντρικής τράπεζας Klaas Knot δήλωσε συμφέροντα σε ένα fund της ABN Amro
- Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Sabine Lautenschlaeger έλαβε περίπου 10.000 ευρώ μετά από φόρους και δωρεές για την ιδιότητά της ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Alfried Krupp von Bohlen und Halbach.
- Τα τρία λουξεμβουργιανά funds του Mersch επενδύουν κυρίως σε μετοχές, σύμφωνα με τις περιγραφές στο Bloomberg
- Ο Praet, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, έχει επενδύσεις στην κεντρική τράπεζα του Βελγίου, της πατρίδας του
- Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Olli Rehn είναι ιδιοκτήτης της Verkisto Oy, μιας μη εισηγμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και έρευνας με κεφαλαιουχική βάση 8.500 ευρώ και είναι «μη ενεργός»
- Ο Mario Vella της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας μετρά funds του Λουξεμβούργου που διαχειρίζεται ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της UBS Group στις επενδύσεις του
- Ο Weidmann έχει δύο ETFs από τον βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, ένα που παρακολουθεί τον δείκτη DAX της Γερμανίας, καθώς και ένα για το MSCI World