Νέες καταγγελίες για υπεξαίρεση σκιάζουν τη δράση της Bluehouse, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το mononews.

Πρόκειται για καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η οποία αφορά σε «παράνομη μεταφορά ποσών (υπεξαίρεση), που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια, προς τους διαχειριστές της Bluehouse», αντί να μπουν στα ταμεία της εταιρείας.

1

Σύμφωνα με την καταγγελία, «ο τραπεζίτης Roman Mocik (πρώην στέλεχος της Deutsche Pfandbriefbank) φέρεται να έχει αποκομίσει μέρος των υπεξαιρεθέντων περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στα funds της Bluehouse. Έτσι κατέληξαν τα κεφάλαια αυτά να περάσουν παράνομα – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία – στην προσωπική ιδιοκτησία των διαχειριστών της Bluehouse, κ.κ. Βίκτωρ Πιζάντε και Χαράλαμπο Πανδή».

Η καταγγελία υποβλήθηκε από τη Balmoral, fund με έδρα τον Παναμά, στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματικός δικαιούχος του fund είναι πολύ γνωστός Έλληνας εφοπλιστής.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, οι διαχειριστές φέρεται να μεθόδευσαν την υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση διάφορων χρηματικών ποσών: ήτοι

  • «ποσό 1,5 εκατ. ευρώ υπεξαιρείται από fund της Bluehouse και διοχετεύεται μέσω μίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών nominee directors στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προς εταιρεία οικογενειακών συμφερόντων του Βίκτωρ Πισάντε, δηλαδή την Swindon Holdings and Finance Limited, απολύτως εν κρυπτώ από τους επενδυτές.
  • ποσό άνω των 3,4 εκατ. ευρώ που οφείλεται βάσει του clawback. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το clawback διασφαλίζει ότι ο fund manager δεν θα πάρει success fee (ανταμοιβή καλής απόδοσης) από μεμονωμένες αποεπενδύσεις εάν δεν πετύχει στη συνολική ελάχιστη απόδοση του fund.
  • παράνομες χρεώσεις άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες ειδικού σκοπού σχετίζονται με την αποτυχημένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας Meridian, προσωπικής εταιρείας των Βίκτωρ Πισάντε και Χαράλαμπου Πανδή και άλλων.
  • Ποσό τουλάχιστον 1,9 εκατ. ευρώ από τα assets τα οποία υπεξαιρέθηκαν από τα funds, το οποίο ποσό και διαμοιράσθηκε μεταξύ του τραπεζίτη Roman Mocik, του Βίκτωρ Πισάντε και Χαράλαμπου Πανδή, σαν μέρισμα και άλλων ποσών που αφορούν υπερχρέωση αμοιβών ύψους συνολικά 650 χιλιάδων ευρώ το χρόνο για περίοδο 10 και πλέον ετών, δηλαδή άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ».

»Το συνολικό των ποσών που προκύπτει να έχουν παρανόμως εξαχθεί από τα εποπτευόμενα funds από τους διαχειριστές αυτών ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ», τονίζεται, με το ποσό να χαρακτηρίζεται «συγκλονιστικό». Σύμφωνα με την επιστολή, προς τη Eurobank Κύπρου εμβάσθηκε ποσό με το οποίο φέρεται οι διαχειριστές να έχουν δωροδοκήσει τον Roman Μocik.

Σημειωτέον ότι σχετικές γνωστοποιήσεις έχουν γίνει στην EBRD, στη Eurobank, όπου εμβάσθηκε ποσό με το οποίο φέρεται οι διαχειριστές να έχουν δωροδοκήσει τον Roman Μocik – τονίζεται στην επιστολή –, καθώς και προς άλλες αρχές «που διεξάγουν έρευνα», όπως η εποπτική αρχή των τραπεζών της Γερμανίας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου.

Η επιστολή προς τη Eurobank

Νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου, είχε σταλεί επιστολή από τους νομικούς εκπροσώπους της Balmoral και στη Eurobank Κύπρου, η οποία έχει ρόλο θεματοφύλακα δύο από τα funds της Bluehouse (των Τ2 Bluehouse Capital Partners L.P. και Bluehouse Accession Property II L.P.). Η συγκεκριμένη αναφέρεται σε ποινική καταγγελία που έχει υποβληθεί σε βάρος τριών ατόμων, των Roman Μocik, Βίκτωρ Πισάντε και Χαράλαμπου Πανδή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Τα γεγονότα που δημιούργησαν την υποψία αυτών των αδικημάτων σχετίζονται με μία ή περισσότερες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό της Eurobank Κύπρου.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν πληρωμές στον Mocik, πρώην τραπεζίτη σε γερμανική τράπεζα από μια εταιρεία που ονομάζεται DDH Credit Management Limited.

Ο κ. Mocik, πριν γίνει μέτοχος αυτής της εταιρείας, διαχειριζόταν το δάνειο μιας θυγατρικής εταιρείας ενώ ήταν στην τράπεζα.

Το δάνειο φαίνεται να έχει αναδιαρθρωθεί, το υπόλοιπο μειώθηκε και το δάνειο εξοφλήθηκε.

Τα υπολειπόμενα ποσά στη θυγατρική εταιρεία έχει εντοπιστεί ότι κατευθύνθηκαν στην DDH Credit Management Limited και από εκεί διανεμήθηκαν στους Mocik, Πισάντε και Πανδή.

Θεωρούμε πολύ ύποπτο για τον τραπεζίτη να αποκτήσει μετοχές της μητρικής εταιρείας της οποίας το δάνειο διαχειριζόταν και μέσα σε ένα χρόνο να εισπράξει πάνω από 800.000 μερίσματα», αναφέρει η συγκεκριμένη επιστολή.

H απάντηση της Bluehouse

To mononews απευθύνθηκε στη Bluehouse, η οποία απάντησε πως «Eδώ και τρία περίπου χρόνια, η Bluehouse είναι στόχος μιας συντονισμένης προσπάθειας σπίλωσης της προσωπικής και επαγγελματικής υπόληψης των στελεχών της εταιρείας μέσω της υποβολής αβάσιμων καταγγελιών και αναφορών σε δημόσιες αρχές, και της διοχέτευσης κακόβουλων πληροφοριών στον Τύπο.

Οι καταγγελίες αυτές έχουν μοναδικό στόχο να πλήξουν την υπόστασή της εταιρείας ενώπιον των επενδυτών και των συνεργατών της.

Είναι φυσικό οι καταγγελίες αυτές να έχουν προκαλέσει την υποβολή ερωτημάτων και την αναζήτηση πληροφοριών και διευκρινήσεων από τις αρμόδιες αρχές, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτήθηκε χρόνος και δαπάνες, όπως προφανώς στόχευε ο εκάστοτε καταγγέλων.

Στο πλαίσιο της εποπτείας της Bluehouse από την  ΕΚ Κύπρου δεν υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα. Ποτέ δεν υφίστατο επιχειρηματική συνεργασία της Bluehouse με fund στον Παναμά».

Διαβάστε επίσης:

One & Only Aesthesis: Πρεμιέρα μέσα Νοεμβρίου για το στοίχημα των 300 εκατ. της Grivalia Hospitality

Prem Watsa: Εύσημα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιώργο Χρυσικό

Ρευστότητα 400 εκατ. από την Πειραιώς στην Trastor σε ενάμιση χρόνο