• Business

    Καρώνης (Viva) εναντίον Ντίμον (JP Morgan) μέρος… δεύτερο

    Χάρης Καρώνης, επικεφαλής Viva Wallet - Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής JP Morgan

    Χάρης Καρώνης, επικεφαλής Viva Wallet – Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής JP Morgan


    Το δεύτερο επεισόδιο της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στον Χάρη Καρώνη της Viva και τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan εξελίσσεται σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

    Τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών εχουν λάβει θεσεις μαχης και αναμένεται συνέχεια στη σφοδρή κόντρα που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου στην ίδια δικαστική αίθουσα.

    Χωρίς να φαίνεται χαραμάδα συμβιβασμού και συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, όλα τελικά θα κριθούν εκεί περί τα μέσα Ιουνίου που αναμένεται η απόφαση των Λονδρέζων δικαστων.

    Η απόφασή τους θα καθορίσει την εξέλιξη του deal μεταξύ Καρώνη-Ντιμόν, καθώς θα φανεί υπέρ ποιας πλευράς θα γείρει η πλάστιγγα. Και έτσι ο «χαμένος» εκ των πραγμάτων θα κάνει ένα βήμα πίσω.

    Και ακριβώς επειδή αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την αποτίμηση της ελληνικής startup –το 48,5% απέκτησε το 2022 η αμερικανική τράπεζα– την περασμένη Παρασκευή 17 Μαΐου αναβλήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Viva, όπως είχε γράψει το mononews.gr.

    Το πιθανότερο είναι η γενική συνέλευση –που θα αποφασισει μεταξύ των άλλων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ και το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση της εταιρείας– να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το Δικαστήριο να υπάρξουν αλλαγές και στην ατζέντα της ΓΣ.

    Στην πρώτη δίκη η αμερικανική τράπεζα με έγγραφά της χαρακτήρισε «εκπληκτική και εμπορικά ανόητη» την ερμηνεία της Werealize.com Ltd, εταιρείας του Χάρη Καρώνη, σε ό,τι αφορά τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς.

    Τι λέει ο Ντίμον

    Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η πλευρά του μεγαλοτραπεζίτη, Τζέιμι Ντίμον, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Viva δεν αποτιμάται με βάση τις δραστηριότητές της αλλά με βάση τις προβλέψεις της για το πώς θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί με διαφορετική ιδιοκτησία.

    Μάλιστα οι δικηγόροι των Αμερικανών ανέφεραν ότι η JP Morgan «δεν υποχρεούται να αποδεχθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς της JP Morgan εάν η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά υποχρεούται να το αποδεχθεί κατά την τέταρτη περίοδο που τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μπορούν να ασκηθούν, ανεξάρτητα από την αξία της Viva».

    Το επιχείρημα αυτό το αντικρούει η πλευρά της Viva τονίζοντας πως: Η αμερικανική τράπεζα επιδιώκει να υποτιμήσει και να αποκρύψει την αξία της Viva προκειμένου η εξαγορά του υπολοίπου 51,5% να γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

    «Αυτή η μείωση της αξίας υποθέτει, επίσης, ότι η JP θα ασκούσε επιτυχώς το δικαίωμα αγοράς, ακόμη και εάν η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει τον δανειστή. Θα ήταν στρεβλό, όμως, η Viva να αποτιμηθεί με βάση το ότι η JP θα ήταν ο αγοραστής της (και έτσι τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ειδικά για την JP βάσει του κανονισμού Κ θα έπρεπε να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής…»

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκάλυψη για Καρώνη – JP Morgan: «Υπάρχει ”bad blood” και το deal κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα»

    JP Morgan κατά Καρώνη: «Είναι ανόητος και κερδοσκόπος» – Σφοδρή σύγκρουση στο Λονδίνο

    Opinion Poll: Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου



    ΣΧΟΛΙΑ