ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσοι από τους ανθρώπους της αγοράς έχουν αρχίσει να οσμίζονται…δημόσια πρόταση στην «Καρέλια», μάλλον δεν έχουν καλή όσφρηση. Άλλωστε και στο παρελθόν που είχαν υπάρξει τέτοιου είδους αναφορές περί προθέσεων εξόδου της ιστορικής καπνοβιομηχανίας από το χρηματιστήριο, αποδείχθηκαν ανεδαφικές.
Αφορμή για το χθεσινό, νέο γύρο σεναρίων, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση της κίνησης που έγινε από την πλευρά της Βικτωρίας Καρέλιας. Με την 85χρονη Πρόεδρο της εισηγμένης εταιρείας να παραχωρεί δωρεάν 14.000 μετοχές, αγοραίας αξίας 3,92 εκατ. ευρώ στα δύο παιδιά της. Τον Ανδρέα και τον Στάθη Καρέλια, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα στην καλαματιανή καπνοβιομηχανία. Οι οποίοι και μοιράστηκαν ακριβώς στη μέση τη δωρεά των μετοχών.
Η χήρα σύζυγος του μεγάλου τιμονιέρη της εταιρείας Γιώργου Α. Καρέλια ( που έφυγε από τη ζωή το 2000 σε ηλικία 71 ετών) είχε κάνει και πρίν από 13χρόνια μια αντίστοιχη κίνηση. Εκχωρώντας τότε με γονική παροχή 115.000 μετοχές (το 4,3% της εταιρείας) εξ ημισείας στα παιδιά της. Μετοχές που σήμερα αποτιμώνται στα 32,2 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς ο Ανδρέας Καρέλιας είχε δηλώσει την αγορά 458 μετοχών, έναντι τιμήματος 130.072 ευρώ. Μικρή μεν η αγορά, αλλά η πρώτη του είδους στα 22 χρόνια που εκείνος έχει στα χέρια του το πηδάλιο του CEO.
Όπως και να ’χει, η χθεσινή ανακοίνωση της μετοχικής δωρεάς από την πλευρά της Βικτωρίας Καρέλια δεν επιφέρει αλλαγές στους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων της καπνοβιομηχανίας. Διότι απλώς εμφανίστηκαν οι μετοχές που ήδη κατείχε, χωρίς να ευρύτερα γνωστό μέχρι τώρα. Καθότι δεν υπήρχε η υποχρέωση της προγενέστερης, σχετικής ανακοίνωσης του ποσοστού της.
Τι συνέβη τώρα; Με την προσθήκη της δωρεάς που αντιστοιχεί στο 0,507%, η επίσημη συμμετοχή των αδελφών Ανδρέα και Στάθη Καρέλια, μαζί με εκείνη του κοινωφελούς Ιδρύματος ανεβαίνει από το 49,692% στο 50,215%.
Με τα δεδομένα αυτά ορισμένοι στην αγορά άρχισαν να κάνουν συνειρμούς περί μελλοντικών εξελίξεων, που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τη δημόσια πρόταση.
Ωστόσο και τουλάχιστο όπως όλα δείχνουν η πρωτοβουλία της Βικτωρίας Καρέλια δεν φαίνεται να έχει βαθύτερο νόημα, πέραν αυτού της οικογενειακής τακτοποίησης. Με την ίδια να φέρεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις θέσεις Προέδρου, τόσο στην καπνοβιομηχανία, όσο και στο Ίδρυμα Καρέλια που εξακολουθεί να κατέχει το 7,15% των μετοχών της εισηγμένης. Αντλώντας σημαντικούς πόρους από τα παχυλά μερίσματα που διαχρονικά διαθέτει η εταιρεία.
Εν αντιθέσει με αυτά η Βικτωρία Καρέλια, πριν από περίπου 1,5 χρόνο, έκανε χώρο για να αναλάβει τη θέση Προέδρου στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας η νύφη της Ευγενία Κυριαζή. Σύζυγος του Ανδρέα Καρέλια. Με την «κυρία Βίκυ» όπως την αποκαλούν στην πελοποννησιακή πρωτεύουσα να είναι πλέον επίτιμη Πρόεδρος.
Τα σενάρια και οι αντικειμενικές δυσκολίες
Πέραν τούτων και αναφορικά με τα σενάρια περί της δημόσιας πρότασης, υπάρχουν δύο αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη ανάγεται στο γεγονός ότι με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της «Καρέλια» που είναι τώρα στα 772,8 εκατ. ευρώ, μια τέτοια πρόταση θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή για τους προτείνοντες.
Ακόμη κι αν μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μαχητή, υπάρχει μια δεύτερη παράμετρος που δείχνει να είναι απαγορευτική. Και τούτου γιατί μέσα στην «Καρέλια» υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή αντίρροπη δύναμη, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με τους έχοντες τα διοικητικά ηνία της καπνοβιομηχανίας. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αλληλοσυγκρουόμενοι μετοχικοί πόλοι, ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο…
Πρόκειται για τη σύζυγο και τη μοναχοκόρη του Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια (πρώτου ξαδέλφου του Γιώργου Α. Καρέλια) Αντιπροέδρου της εταιρείας, που έφυγε από τη ζωή στα τέλη του 2009, σε ηλικία 65 ετών. Όταν προδομένος από τα καρδιακά του προβλήματα, υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, έπεσε από το σκάφος του και πνίγηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ιωάννας Ι. Καρέλια και της μητέρας της Ασημίνας Σπυροπούλου-Καρέλια υπάρχει το 45,351% των μετοχών της εισηγμένης. Το οποίο όμως δεν εκπροσωπείται από τον Ιούνιο του 2013 στο Δ.Σ της καπνοβιομηχανίας. Όταν και τέθηκε εκτός η Ιωάννα, που είχε διαδεχτεί τον πατέρα της στη διοικητική εκπροσώπηση. Υπό συνθήκες που δεν έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά προφανώς ανάγονται στις αποφάσεις του «σκληρού» πυρήνα της υφιστάμενης διοίκησης. Που κατά τα άλλα δεν παραλείπει να υπερτονίζει επικοινωνιακά και σε κάθε ευκαιρία την κοινωφελή και φιλεργατική της δράση…
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτημα εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο ( όπου βρίσκεται από το 1976) είχε τεθεί και στο παρελθόν. Πλην όμως ο Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας φερόταν να ήταν κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως υποστηρίζεται από πηγές της αγοράς που είχαν τότε καλή ενημέρωση. Οι πληροφορίες λένε ότι και οι κληρονόμοι του κινούνται στην ίδια γραμμή.
Κι όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε όντως το ενδεχόμενο της δημόσιας πρότασης είναι ανέφικτο να περπατήσει με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς, μετοχικών δυνάμεων. Αλλά και τη δεδηλωμένη διάσταση ανάμεσα στις δύο «πτέρυγες» των βασικών μετόχων . Η οποία μπορεί να μην αποτυπώνεται πλέον τόσο έντονα στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται.
Όλα αυτά για μια διαχρονικά κερδοφόρο εταιρεία, που έχει μοιράσει μερίσματα 245 εκατ. ευρώ στα τελευταία 10 χρόνια και 335 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας. Έχοντας αυτήν τη στιγμή μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα, που μαζί με το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο φτάνουν στα 510,8 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Καρέλια: Η εταιρεία που είναι…θησαυροφυλάκιο μετρητών και η αλήθεια για τις παροχές στους εργαζόμενους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς