ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έβγαλαν νόημα τελικά οι εξαγορές σημαντικών, μετοχικών «πακέτων» από τον Μανώλη Καραμολέγκο, που είναι το μεγάλο αφεντικό της συνεπώνυμης αρτοβιομηχανίας. Και το νόημα αυτό δεν είναι άλλο από την υποβολή δημόσιας πρότασης, προκειμένου η εταιρεία να βγει από το χρηματιστήριο. Όπου και βρίσκεται εδώ και 23 χρόνια.
Εξ αντικειμένου το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης είναι ήδη «κλειδωμένο», αφού η πλευρά του βασικού μετόχου κατέχει παραπάνω από το 90% της εισηγμένης. Με το οποίο και θεμελιώνεται η άσκηση του δικαιώματος σε squeeze out.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «Καραμολέγκος» θα είναι η … 26η κατά σειράν εταιρεία, που θα ακολουθήσει το δρόμο της μεγάλης φυγής, από την κύρια, χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Κι όλα αυτά στο διάστημα των τελευταίων 6,5 ετών και έπειτα από υποβολή δημόσιων προτάσεων. Στις οποίες δεν συγκαταλέγονται οι περιπτώσεις εταιρειών που μετακίνησαν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά τα «χαρτιά» τους έχουν… επιστρέψει στο «ταμπλό» της διαπραγμάτευσης του ελληνικού «ναού» του χρήματος. Δεν συγκαταλέγονται επίσης ούτε οι εταιρείες που ενσωματώθηκαν σε υφιστάμενους, εισηγμένους ομίλους.
Όπως και να ’χει όμως, οι ισχυρές, φυγόκεντρες δυνάμεις, που αναπτύσσονται στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, έρχονται να αναδείξουν ένα ευρύτερο ζήτημα προβληματισμού. Καθώς από τη μια πλευρά η ελληνική αγορά αδυνατεί να συγκρατήσει τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ από την άλλη δεν μπορεί να κεντρίσει το ουσιαστικό ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές.
Αναμφίβολα, ένα σημαντικό κομμάτι των εταιρειών που φεύγουν από το χρηματιστήριο, συσχετίζεται με τις εξαγορές πλειοψηφικών ποσοστών από νέους στρατηγικούς εταίρους. Οι οποίοι περνούν στη συνέχεια σε δημόσιες προτάσεις και σε squeeze out. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις των σχεδίων εξόδου που υλοποιούνται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, για λόγους της δικής τους στρατηγικής.
Από το όλο πάζλ δεν λείπουν ούτε και τα παράπονα που ενίοτε εκφράζονται από τους μετόχους μειοψηφίας. Και αφορούν τις τιμές στις οποίες γίνονται οι δημόσιες προτάσεις. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα προσφερόμενα τιμήματα συνοδεύονται από τις απαιτούμενες εκθέσεις αποτίμησης, εν τούτοις οι γκρίνιες δεν παύουν να υπάρχουν…
Στο «τρένο» της μεγάλης φυγής εταιρείες των 2,33 δισ.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από το καλοκαίρι του 2015, οι συνολικά 25 εταιρείες που εγκατέλειψαν την οργανωμένη αγορά του χρηματιστηρίου, αποτιμήθηκαν στα 2,336 δισ. ευρώ. Τόση ήταν η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία, όταν πέρασαν την πύλη της εξόδου από την αγορά. Πρόκειται για μια τάξη μεγέθους που αντιστοιχεί στο 3,5% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων εταιρειών.
Με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, η μεγαλύτερη εταιρεία που έφυγε στα τελευταία 6,5 χρόνια ήταν η «Αστήρ Παλλάς» (444,6 εκατ. ευρώ). Ακολουθούμενη από το «Υγεία» (290,4 εκατ.) τις «Μινωικές Γραμμές» (256,7 εκατ.) το Ιασώ (183,2 εκατ. ευρώ) και την «Καράτζης» (156,8 εκατ. ευρώ).
Σε ότι αφορά την αρχαιότερη εταιρεία που…αυτομόλησε, αυτή ήταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, που είχε μπει στο χρηματιστήριο το 1919.
Πέραν τούτων το δρόμο της εξόδου έχουν ακολουθήσει και οι: Newsphone, ΓΕΚΕ (του ξενοδοχείου President), Paperpack, Forthnet ,Hellas on Line, Kleeman, Κυριακίδης Μάρμαρα, Γαλαξίδι ιχθυοκαλλιέργειες, Κορρές, Ντρουκφάρμπεν, Nexans, Κανάκης, Σφακιανάκης, Ελτράκ, F.G. Europe, Ιονική Ξενοδοχειακή, Περσεύς, Σελόντα και Νηρέας.
Απορίες για τα… «διαφυγόντα» κέρδη της αδελφής Μαρίας
Η σκυτάλη περνάει τώρα στη «Καραμολέγκος» που ετοιμάζεται να φύγει από το χρηματιστήριο με αποτίμηση στα 30,657 εκατ. ευρώ. Αφού η δημόσια πρόταση γίνεται στα 3,22 ευρώ ανά μετοχή. Αντιστοιχεί δε στο 77,7% της καθαρής θέσης της εταιρείας (ή στο 84,9% του Ομίλου), με βάση τα όσα αποτυπώνονται στην οικονομική κατάσταση του πρώτου 6μηνου του 2021.
Στην παρούσα φάση η πλευρά του βασικού μετόχου ελέγχει το 93,46%, με συνέπεια το υπολειπόμενο ποσοστό του 6,54% να έχει κόστος εξαγοράς 2.005.509 ευρώ.
Ο Μανώλης Καραμολέγκος, που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αρτοβιομηχανίας κατέχει σήμερα το 84,47%. Ποσοστό 1,72% έχει η σύζυγός του Ολυμπία Σάρου, ενώ 7,27 κατέχεται από την κυπριακή offshore, Holdway Limited. H οποία είναι συμφερόντων του γιού τους Ηλία Καραμολέγκου. Κάτι που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται επισήμως, αν και σε προηγηθέντα δημοσιεύματα του mononews προέκυπτε ξεκάθαρα ότι η υπεράκτια εταιρεία ανήκε στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιο.
Σε κάθε περίπτωση η δημόσια πρόταση γεννά απορίες για το μεγάλο ποσοστό ( 20,17%) που αγόρασε ο 63χρονος Μανώλης Καραμολέγκος από την αδελφή του Μαρία, τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, το «πακέτο» είχε αλλάξει χέρια έναντι 2,50 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ. Γεγονός που προκύπτει μέσα από το ημερήσιο δελτίο του χρηματιστηρίου, της 22ας Οκτωβρίου, στο οποίο και έχει καταχωρηθεί η συναλλαγή.
Όπως είναι εμφανές ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της αρτοβιομηχανίας αγόρασε το «πακέτο» από την αδελφή του με τίμημα που είναι..22,4% χαμηλότερο από εκείνο της τωρινής δημόσιας πρότασης. Με άλλα λόγια, αν η Μαρία Καραμολέγκου περίμενε ακόμη 3 μήνες για να δώσει τις μετοχές που κατείχε (στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης), θα είχε εισπράξει 1,38 εκατ. ευρώ περισσότερα…
Τον Αύγουστο της περσινής χρονιάς , δηλαδή πριν από την παραχώρηση των μετοχών, η Μαρία Καραμολέγκου είχε «αποκαθηλωθεί» βουβά από το Δ.Σ της εταιρείας. Έχοντας μάλιστα προηγουμένως (τον Μάιο του 2021) υποβιβαστεί από τη θέση Αντιπροέδρου σε εκείνη του-εκτελεστικού- μέλους. Εν τέλη στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου επανήλθε στα διοικητικά της εταιρείας ώς εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
Η ερμηνεία που δόθηκε για όλα αυτά, είναι ανάμεσα στα δύο αδέλφια υπήρξε αρχικά διάσταση απόψεων, και στη συνέχεια γεφυρώθηκε το «χάσμα» στις σχέσεις τους.
Ο ρόλος του έμπειρου μάνατζερ Βασίλη Ανδρικόπουλου
Ο Μανώλης Καραμολέγκος πάντως, ξεκίνησε τον «χορό» της εξαγοράς μετοχών της εταιρείας του, τον Οκτώβριο του 2020. Όταν και απέκτησε το 9,5% που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία- επενδυτή Σταύρου Νένδου. Έναντι ενός τιμήματος που υπολογίζεται στα 2,2 εκατ. ευρώ, ή 2,40 ευρώ ανά μετοχή.
Συμπωματικά την περίοδο εκείνη ήρθε στην αρτοβιομηχανία ο έμπειρος μάνατζερ Βασίλης Ανδρικόπουλος, αναλαμβάνοντας τη νευραλγική θέση του( εκτελεστικού) αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, που μέχρι σήμερα κατέχει. Για να πάει στην «Καραμολέγκος» ο Βασίλης Ανδρικόπουλος άφησε τη θέση του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κατείχε επί 16 μήνες. Πριν αναλάβει σύμβουλος ( για ζητήματα ανάπτυξης) είχε χρηματίσει σε σημαντικές διοικητικές θέσεις εταιρειών όπως η Diageo, η Noval, η Fix Ελλάς και η Green Cola.
Είναι άγνωστο αν Βασίλης Ανδρικόπουλος επέδρασε και σε τι βαθμό, στις κινήσεις που έχουν γίνει έκτοτε από τον Μανώλη Καραμολέγκο. Πάντως, ο έμπειρος μάνατζερ, από το περσινό Απρίλιο, εκτός από τη θέση του στην αρτοβιομηχανία, μπήκε ως (μη εκτελεστικό) μέλος στο Δ.Σ της Premia (πρώην Pasal) που δραστηριοποιείται στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων. Η οποία έχει ως Πρόεδρο και βασικό μέτοχο τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τα οικονομικά μεγέθη και οι νέες προκλήσεις
Κατά τα άλλα η «Καραμολέγκος» διαθέτει ισχυρό brand, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του συσκευασμένου-τυποποιημένου ψωμιού. Στο 9μηνου του 2021 πέτυχε ως όμιλος, αύξηση πωλήσεων κατά 10% ( στα 78,481 εκατ. ευρώ) ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 6,15% ( στα 10,371 εκατ. ευρώ), ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,872 εκατ. ευρώ. Από τα οποία όμως τα 1,6 εκατ. αφορούσαν έκτακτα κέρδη.
Ό όμιλος βαρύνεται με 85,5 εκατ. ευρώ δάνεια( τα περισσότερα μακροπρόθεσμα) έχει περί τα 17 εκατ. ευρώ στο ταμείο του, οι συνολικές του υποχρεώσεις αγγίζουν τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους κινείται στα επίπεδα του…45,2%.
Πρόσφατα, η αρτοβιομηχανία έθεσε σε λειτουργία τη νέα γραμμή παραγωγής, όπως επίσης και το υπερσύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής ,στο Κορωπί. Το οποίο και απορρόφησε επενδυτικά κεφάλαια 27,3 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της. Ωστόσο, τα αυξημένα ενεργειακά κόστη, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών (όπως τα άλευρα και τα έλαια) αναμένεται να επιδράσουν στα οικονομικά μεγέθη.
Από την άλλη πλευρά η λογική λέει ότι ο Μανώλης Καραμολέγκος δεν θα δαπανήσει συνολικά περί τα 9 εκατ. ευρώ προσωπικής ρευστότητας, μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει όλες τις μετοχές της εταιρείας του και να τη βγάλει από το χρηματιστήριο. Ασφαλώς θα έχει και άλλα στο νοu του…
Διαβάστε επίσης
Καραμολέγκος: Δημόσια πρόταση από την Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη Α.Ε – Στα 3,22 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο τίμημα
Γεφυρώθηκε το χάσμα στις σχέσεις των αδελφών Καραμολέγκου – Η επιστροφή στο ΔΣ και οι προκλήσεις για την εταιρεία
Βασίλης Ανδρικόπουλος στο mononews: «Γιατί επέλεξα την Καραμολέγκος – Μεγάλο σχολείο το Μέγαρο Μαξίμου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ