ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί σκοτείνιασε η Εθνική και τα μυστήρια της Τέρνα, η σφήνα Μάρη στο OPEN, οι 900 ημέρες της ΑΒΑΞ, η μεταγραφή του Στάσση, ο «σπρίντερ» Πιέρ, η συμμαχία Εξάρχου και Καλλίνικου, τι ακούγεται για τον ανασχηματισμό, στο +15% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το save the date για τον JJC
Στον άμεσο προγραμματισμό των νέων έργων υποδομών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας τη 2η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, προαναγγέλλοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς στις αρχές του φθινοπώρου.
«Μέσα στον τελευταίο χρόνο, έχουμε δημοπρατήσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια σε έργα. Και είμαστε σίγουροι ότι μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2023 θα έχουμε δημοπρατήσει ακόμα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνοντας ότι έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη υλοποιούνται.
Υπενθυμίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος των κατασκευών τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εκτίναξε το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής και των πρώτων υλών, ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Και σε αυτή τη συγκυρία δείξαμε αντανακλαστικά. Σταθήκαμε δίπλα στην αγορά και ήδη από το Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή δύο μήνες πριν την εισβολή, δώσαμε επικαιροποιημένους συντελεστές αναθεώρησης, προκειμένου να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα της αγοράς».
Όσον αφορά την περαιτέρω κλιμάκωση του προβλήματος, αναφέρθηκε στη διττή παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Παρατηρητήριο Τιμών και την Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών, «η οποία θα θεσμοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, άρα έγκειται στον ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσει μαζί με το ΤΕΕ για να βγάλει τις τιμές».
Ν. Κουρέτας: Αναγκαία η επέκταση του Μετρό και ο μηδενισμός των αντιδράσεων
Στην ανάγκη επέκτασης του Μετρό σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των αντιδράσεων αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Κουρέτας παρουσιάζοντας μια αναλυτική εικόνα για τις επεκτάσεις που σχεδιάζονται. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στη Γραμμή 2 σχεδιάζεται η επέκταση με τρεις νέους σταθμούς, που θα εξυπηρετούν καθημερινά σχεδόν 55.000 επιβάτες, ενώ το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στη νότια πλευρά σχεδιάζεται η επέκταση του μετρό με τρεις σταθμούς ενώ η Γραμμή 1 προβλέπεται να καταλήξει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με επιπλέον τρεις νέους ενδιάμεσους σταθμούς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό δήλωσε ότι ήδη γίνονται μελέτες και για επιπλέον επεκτάσεις όπως αυτή από Γουδί προς Μαρούσι, και από το Άλσος Βεΐκου προς την Πετρούπολη, με δέκα νέους σταθμούς. Ο κύριος Κουρέτας στάθηκε και στις αντιδράσεις που παρουσιάζονται στα έργα επέκτασης του Μετρό αναφέροντας δύο αρνητικά παραδείγματα, αυτά των σταθμών της Αγίας Παρασκευής και της Γεωπονικής Σχολής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μηδενίσουμε τις αντιδράσεις και να επιδιώκουμε την επέκταση του Μετρό και τα έργα θα γίνουν κανονικά».
Χ. Βίνης: Εντός του 2022 η ολοκλήρωση της σηματοδότησης του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα
Από την πλευρά του ο κύριος Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων των 4 δισ. ευρώ που τρέχει για την αναβάθμιση του δικτύου. Ο κ. Βίνης είπε πως σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των οικονομικών φορέων, ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα εντός του Α΄τριμήνου του 2023 θα προκύψει και ο ανάδοχος των έργων. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα έργο «ορόσημο» όπως το χαρακτήρισε και αφορά τη σηματοδότηση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα, με στόχο ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2022.
Gregg Welch: «Είναι συναρπαστική περίοδος για τις υποδομές στην Ελλάδα»
«Συναρπαστική» για τα έργα υποδομών χαρακτήρισε την παρούσα χρονική περίοδο στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της PARSONS Gregg Welch, στο ITC 2022, η εταιρεία του οποίου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πενήντα χρόνια. Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποιά είναι τα βασικά κλειδιά για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεγάλων τεχνικών έργων, ο κος Welch αναφέρθηκε στα εξής τρία: ο έγκαιρος στρατηγικός σχεδιασμός, η σύμπνοια όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η εκτίμηση και διαχείριση ρίσκου. Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό ανέφερε ότι «υπάρχουν προσφορές από όλο τον κόσμο και αυξάνονται συνεχώς. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα έρχονται μαζί χάρη στα Property Management Systems (PMS)”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της PARSONS, «με ένα συστηματικό τρόπο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα από όλα τα μέρη ώστε η συνεργασία τους να είναι ομαλή και να διασφαλίζεται η επιτυχία των αναθέσεων».
Μ. Σιγάλας: «Οι ελληνικές υποδομές πόλος έλξης διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος»
«Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή προόδου. Η εικόνα της έχει αλλάξει διεθνώς, καθώς ο κόσμος των υποδομών ανεβάζει ταχύτητα», όπως επεσήμανε ο κ. Μανώλης Σιγάλας, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Hill International Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, πλέον, η χώρα μας και ο κλάδος των υποδομών καθίστανται πόλος έλξης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από σημαντικές εταιρείες ανά τον κόσμο, απόρροια της προσπάθειας, που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Κάνοντας μια εκτίμηση για το μέλλον, ο κ. Σιγάλας τόνισε ότι: «Η εξωστρέφεια του κλάδου είναι κάτι που πρέπει τώρα να δουλευτεί, ενώ και οι συμμαχίες είναι σημαντικές. Μέσω της δουλειάς, της αξιοπιστίας και της τεχνογνωσίας θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε έργα στο εξωτερικό. Οι Έλληνες νέοι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές στερέωμα των υποδομών τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη “δεξαμενή” στελεχών και πέρα από το μισθολογικό, είναι σημαντικό να τους δοθεί προοπτική».
Δ. Χανής: «Δεν έχουμε τελειώσει με τις ανατιμήσεις βασικών δομικών υλικών»
Στη διαπίστωση ότι οι ανατιμήσεις βασικών δομικών υλικών δεν έχουν τελειώσει, προέβη ο Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Ωστόσο, όπως είπε, αποτελεί ένα φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις 19 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Αναφερόμενος στο μέλλον, ο κ. Χανής τόνισε ότι υιοθετήθηκε ένα εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο, «η υλοποίηση του οποίου επιταχύνθηκε εξαιτίας των όσων βιώνει η επιχείρηση τον τελευταίο χρόνο», όπως είπε. Τέλος, αποκάλυψε ότι δίνεται προτεραιότητα στο «πρασίνισμα» της παραγωγικής διαδικασίας του Ομίλου, κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Χανής, «θα φέρει τον ΗΡΑΚΛΗ σε ηγετική θέση στο κομμάτι της «πράσινης μετάβασης» με σημαντικά οφέλη στο κόστος παραγωγής».
Το 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022 διεξάγεται την 31η Μαΐου και 1η Ιουνίου με φυσική παρουσία στο ΜΈΓΑΡΟΝ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης
Καραγιάννης: Στο Α΄ Εξάμηνο του 2023 θα έχουμε δημοπρατήσει νέα έργα αξίας 4 δισ. ευρώ
Ποια έργα ετοιμάζονται να προτείνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές στο Υπουργείο Υποδομών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα