ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άγονος ελλείψει ενδιαφερομένων κηρύχθηκε ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της άλλοτε κραταιάς Alco, μίας εταιρείας που κατέκτησε την ελληνική αγορά με τα συστήματα αλουμινίου της, όμως έμελλε να οδηγηθεί στην απόλυτη παρακμή λόγω των επιλογών του βασικού μετόχου της, Θεόδωρου Τζώρτζη.
Όπως είχε γράψει το mononews, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου βγήκαν στο σφυρί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τα οικόπεδα και τα κτίσματα της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, η πώληση όμως δεν τελεσφόρησε καθώς προφανώς το τίμημα των 5,800 εκατ. ευρώ που έχει αποτιμηθεί η αξία των εκπλειστηριαζομένων εγκαταστάσεων κρίθηκε υψηλό στην παρούσα φάση.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 31/10/2018 διεξήχθη ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του βιομηχανοστασίου της εταιρείας με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 240/11-01-2017 διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 5.800.000 €».
Το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, που περιλαμβάνει κτιριακές υποδομές και αγροτεμάχιο έκτασης 43.218 τετραγωνικών μέτρων, βγαίνει σε πλειστηριαασμό έναντι αρχικής τιμής 5,81 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία από τον Απρίλιο έχει προβεί σε αναγκαστική κατάσχεσή του, αποσκοπώντας στην κατοχύρωση τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ από τις συνολικές απαιτήσεις της έναντι της Alco, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν έως και τα 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι διαδικασίες κατάσχεσης του εργοστασίου έχουν κινήσει επίσης το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ.
Είχε προηγηθεί ο πλειστηριασμός του εργοστασίου της θυγατρικής της Alco Αλουμίνιον Θράκης, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, όμως η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να το βγάλει εκ νέου σε πλειστηριασμό, αυτή τη φορά με χαμηλότερη αρχική τιμή. Στο σφυρί αναμένεται να βγει επίσης το πρώην εκθετήριο της Alco στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο έχει κατασχέσει η Alpha Bank έναντι απαίτησης ύψους 712.000 ευρώ.
Συνολικά, με βάση την πιο πρόσφατη διαθέσιμη οικονομική έκθεση, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Alco προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά στις 30 Ιουνίου 2018 ανέρχονταν σε 31,42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επί των ακινήτων της υπάρχουν εγγεγραμμένα εμπράγματα βάρη ύψους 12,49 εκατ. ευρώ υπέρ των τραπεζών και 1,85 εκατ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα της εταιρείας είχαν περιοριστεί κάτω από τα 1,3 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα ύψους μόλις 65.000 ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ…
Πώς φτάσαμε ως εδώ, όμως;
Πώς η άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία που έγινε διάσημη για τα συστήματα αλουμινίου της Alousystem οδηγήθηκε στην κατάρρευση; Όπως είπαμε, η εξέλιξη αυτή φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Θεόδωρου Τζώρτζη.
Ο οποίος το 2002 έκανε μία πολύ έξυπνη κίνηση, εξαγοράζοντας το 51% της γερμανικής εταιρείας προφίλ αλουμινίου Hermann Gutmann Werke.
Η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε… λίρα 100 για την Alco στα χρόνια της κρίσης, καθώς την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συρρικνωνόταν απότομα, πλήττοντας την αγορά του αλουμινίου, οι δραστηριότητές της στη Γερμανία της απέφεραν σημαντικά οφέλη.
Όμως στις αρχές του 2013 ο Θεόδωρος Τζώρτζης φαίνεται πως αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό του και την οικογένειά του το “καλό” κομμάτι της εταιρείας του και να πετάξει στον Καιάδα τα υπόλοιπα.
Με μία “σκοτεινή” διαδικασία, η οποία περιελάμβανε περίεργες συναλλαγές με τον… εαυτό του, ο Θεόδωρος Τζώρτζης εγκατέλειψε ουσιαστικά την υπερχρεωμένη Alco και έφυγε γι’ άλλες πολιτείες, συνεχίζοντας να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό μέσω του ομίλου Gutmann, του οποίου είναι επικεφαλής, μαζί με το γιο του.
Ο όμιλος εμφανίζει πωλήσεις της τάξεως των 120 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί 1.300 εργαζομένους σε διάφορα εργοστάσια ανά τη Γερμανία – την ώρα που η Alco, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, φυτοζωεί με μόλις 20 εργαζομένους, όταν στην ακμή της απασχολούσε περισσότερους από χίλιους…
Το κόλπο του Θεόδωρου Τζώρτζη για να “ξεφορτωθεί” τις εν Ελλάδι δραστηριότητές του ήταν περίτεχνο.
Πρώτα σύστησε μία θυγατρική της Alco στη Γερμανία, την Alco Deutschland, το 2012.
Τον Ιανουάριο του 2013 το 55% της θυγατρικής αυτής πωλήθηκε στην εταιρεία GSI German Service International έναντι 8,5 εκατ. ευρώ. Μόνο που η εταιρεία αυτή ανήκε επίσης στην οικογένεια Τζώρτζη, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα!
Ακολούθησε ένα μπαράζ δανείων της Alco από τη γερμανική της θυγατρική με ενέχυρο τις μετοχές της Alco στη θυγατρική, τα οποία εμφανίζονταν να μην αποπληρώνονταν ποτέ, με αποτέλεσμα η θυγατρική να εκποιήσει τις μετοχές αυτές, ανακτώντας σταδιακά όλο και μεγαλύτερο έλεγχο.
Και κάπως έτσι, ο Θεόδωρος Τζώρτζης έφυγε… από την πίσω πόρτα της Alco και μπορεί πλέον να απολαμβάνει τις επιτυχημένες δραστηριότητές του στη Γερμανία, την ώρα που η ελληνική Alco βρίσκεται στα Τάρταρα, υπερχρεωμένη και εγκαταλελειμμένη από τον άνθρωπο που την ίδρυσε το 1990…
Σημειώνεται ακόμα ότι ο ίδιος είναι και μέτοχος της MIG αφού αγόρασε σημαντικό ποσοστό μετοχών της εισηγμένης πριν από λίγους μήνες. Μάλιστα προσπάθησε το καλοκαίρι του 2018 να μπλοκάρει, ανεπιτυχώς, την πώληση του ΥΓΕΙΑ στο fund CVC.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του Τζώρτζη της Alco
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόλαση» οι πλειστηριασμοί τον Νοέμβριο: Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα-Στο σφυρί 21.892 ακίνητα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κώστας Μπουτάρης: Σε πλειστηριασμό τα σπίτια σε Κεφαλάρι και Υδρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαθανάσης: Η πρωτοβουλία STEP, εθνική ευκαιρία ανάπτυξης και παραγωγής κρίσιμων τεχνολογιών
- Χτύπημα των «Αδιάφθορων»: 4 συλλήψεις αστυνομικών για προστασία σε παράνομες λέσχες και οίκους ανοχής
- Νορβηγία: Σκέφτεται να κάνει ξανά υποχρεωτικά τα καταφύγια στα μεγάλα κτίρια – Αιτία η ρωσική απειλή
- Ρωσία: Εντοπίστηκαν επτά νέες κηλίδες στη Μαύρη Θάλασσα – Η καταστροφή διευρύνεται