ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικής πίεσης αναμένει η ΔΕΗ να λάβει υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, λέει ο οίκος S&P και… γι’ αυτό αξιολογεί την εταιρεία με CCC+ και θετικό outlook. Ο S&P επίσης εκτιμά ότι οι πιστωτικές της γραμμές μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες ρευστότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες, εκτίμηση που λαμβάνει υπ’ όψιν στην αξιολόγησης της εταιρείας.
Μπορεί τα αποτελέσματα του 2018 της ΔΕΗ να ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενο, αλλά το θετικό outlook αντανακλά στην ελληνική οικονομία αλλά και στην πίστη του οίκου ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση, σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης.
Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως έχει ήδη λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΔΕΗ λόγω των συνεχιζόμενων δύσκολων συνθηκών της αγοράς και την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή όπως και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος.
Όπως αναφέρει ο οίκος στο τέλος του 2018, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από δάνεια με εγχώριες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ένα δάνειο από την κοινοπραξία ξένων τραπεζών για την κατασκευή της μονάδας στην Πτολεμαΐδα 5. Πρόκειται για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε περιοχή του παλαιού ορυχείου Κομάνου στη Δυτική Μακεδονία και έρχεται, επί της ουσίας, να αντικαταστήσει τις 4 προηγούμενες με μία, λιγότερο ενεργοβόρα και τεχνολογικά προηγμένη μονάδα, εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές και εθνικές απαιτήσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Το έργο αυτή τη στιγμή θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.
Το πρώτο τρίμηνο του 2019, αναφέρει ο S&P, η εταιρεία είχε περίπου ρευστότητα ύψους 435 εκατ. ευρώ συν 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε πιστωτικές γραμμές οι οποίες λήγουν μετά το 2022. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ που λήγει τους επόμενους 24 μήνες συμπεριλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου. Το επόμενο χρέος που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ ωριμάζει μετά το 2020.
Ο οίκος επίσης εκτιμά πως δεν προβλέπει κάποια σημαντική βελτίωση στα οικονομικά της ΔΕΗ το 2019 ωστόσο προβλέπει πως θα υπάρξει κάποια βελτίωση στα EBITDA φέτος χάρη στην κατάργηση του τέλους για την κάλυψη του ελλείμματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (196,3 εκατ. ευρώ το 2018).