ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Καμπανάκι» για σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, επισημαίνοντας ότι το θέμα της Huawei απειλεί να εκτροχιάσει τα υφιστάμενα σχέδια ανάπτυξής τους, ενώ ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο φαίνεται να αποτελούν αφενός μεν το σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, αφετέρου δε το υψηλό κόστος των επενδύσεων.
Η σουηδική Ericsson και η επίσης σκανδιναβική ανταγωνιστική της, Nokia, θεωρούνται ότι θα είναι οι δύο εταιρείες που είναι πιθανό να βγουν κερδισμένες αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγορεύσουν τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στα έργα 5G μετά την άσκηση διώξεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, ο Börje Ekholm, ο CEO της Ericsson, υποστηρίζει ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της Huawei έχει προκαλέσει παράλυση στους Ευρωπαίους παρόχους.
«Αυτήν τη στιγμή, κινδυνεύουμε να επικεντρωθούμε σε ένα μόνο θέμα. Όλοι οι πελάτες μας προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα», υποστηρίζει.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση Διαχειριστών Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA) εξέδωσε προειδοποίηση, στην οποία δεν αναφερόταν μεν το όνομα της Huawei, αλλά ανέφερε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα του εξοπλισμού και μια πιθανή απαγόρευση θα μπορούσε να αυξήσει τα κόστη για τους παρόχους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης, να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία υφιστάμενων δικτύων 4G και να καθυστερήσει για χρόνια το λανσάρισμα των δικτύων 5G.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ekholm, η πολύ ρύθμιση και το κόστος αγοράς φάσματος συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας έχουν παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης δικτύων 5G στην Ευρώπη.
«Γιατί αφήνουμε άλλες χώρες να προσπερνούν την Ευρώπη», διερωτάται, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη εθνική υποδομή το νέο ασύρματο δίκτυο.
Στην Ευρώπη, τα δίκτυα 5G βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, ενώ άλλες χώρες έχουν προχωρήσει περισσότερο, υποστηρίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα επίσης με τον CEO της Ericsson, μια απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού της Huawei θα ήταν σε βάρος του ανταγωνισμού και της καινοτομίας, έστω κι αν διαφωνεί με την άποψη ότι η κινεζική εταιρεία διαθέτει πιο προηγμένο εξοπλισμό 5G.
«Αν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, η καινοτομία θα μείνει πίσω», υποστηρίζει, ενώ εκφράζει ανησυχία και για τον «εμπορικό πόλεμο» Κίνας – ΗΠΑ.
«Είμαστε μια σουηδική εταιρεία με μια μικροσκοπική εγχώρια αγορά. Στηριζόμασταν πάντα στο παγκόσμιο εμπόριο. Σήμερα έχουμε παρουσία σε 180 χώρες. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι, αν αλλάξει αυτό το μοντέλο, τότε φυσικά αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και σε εμάς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
[ft_copy]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να παζαρέψετε την τιμή ενός σπιτιού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μία 27χρονη CEO έφτιαξε μία start up μόδας αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα