Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Νέο «σαμποτάζ» στο έργο από Μανουσάκη – Παρέμβαση Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου, ένα project που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Στο νέο ρεπορτάζ, μετά τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος με τις απειλές του σε βάρος μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), έρχονται να προστεθούν στοιχεία που καταδεικνύουν τον καταστροφικό ρόλο του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του philnews.gr, που έχει εξαιρετικές πηγές στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Κύπρου ήταν σε πολύ καλό σημείο ως προς την τελική μορφή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση, και υπήρξε συμφωνία, προέκυψε νέα εμπλοκή, με ευθύνη και πάλι του κ. Μάνου Μανουσάκη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ο ΑΔΜΗΕ δεν αποδέχεται το ποσό που προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση για τα ετήσια έσοδα μέσω του κρατικού ταμείου, και ζητά περισσότερα, δυναμιτίζοντας τη συμφωνία.

Με βάση τις πηγές από τη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε να καταβάλει μέσω του κρατικού ταμείου το ποσό των 25 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι κύπριοι καταναλωτές, μέχρι να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασύνδεση.

Γράφει το ρεπορτάζ: «Η κυπριακή Κυβέρνηση πληροφορούμαστε ότι στις εντατικές διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, της ΕΕ, το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, τη ΡΑΕΚ, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, δεσμεύτηκε μέσω του υπουργού Ενέργειας να καταβάλλει από το κρατικό ταμείο -πιθανό από τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου- αυτό το ποσό. Δηλαδή, περίπου 25 εκατ. για κάθε χρόνο από το 2025 μέχρι το 2030, ώστε να έχει έσοδα ο ΑΔΜΗΕ και να βελτιωθεί σημαντικά η ελκυστικότητα του έργου προς τους δανειστές και τους επενδυτές, χωρίς να επιβαρυνθούν άμεσα οι καταναλωτές ηλεκτρισμού. Οποιαδήποτε ποσά, πέραν των 25 εκατ. τον χρόνο δυνατό να δαπανήσει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο, θα τα λάβει μέσω της χρέωσης των καταναλωτών μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης».

Κι ενώ έως την Παρασκευή διαφάνηκε συμφωνία στον ορίζοντα, οι κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μανουσάκης ζήτησε περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ είτε από το κυπριακό κράτος είτε από τους καταναλωτές.

Επίσης, οι ίδιες πηγές λένε ότι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ «ζητά η όποια συμφωνία για την ανάκτηση εξόδων στο στάδιο των κατασκευών να μην κλειδώσει για την περίοδο 2025 μέχρι 2030, αλλά να αφεθεί ανοικτή, ώστε η ανάκτηση να συνεχίζεται «μέχρι τη λειτουργία του καλωδίου». Αυτή προφανώς είναι άλλη μια ένδειξη πως ούτε ο επενδυτής θεωρεί δεδομένο πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, όπως δεσμεύεται από τις ισχύουσες ρυθμιστικές αποφάσεις.

Το νέο «μπουρλότο» που βάζει ο κ. Μανουσάκης, έρχεται την ώρα που σήμερα λήγει η διορία που έχει δώσει στον ΑΔΜΗΕ η γαλλική Nexans η οποία θα φτιάξει το καλώδιο.

Η παρέμβαση Χριστοδουλίδη

Για το θέμα της διασύνδεσης, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η απόφαση για να προχωρήσουμε αρχικά με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης, προειδοποιώντας ότι αν οι επενδυτές δεν δώσουν ικανοποιητικές διευκρινίσεις στο κράτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι καταναλωτές ρεύματος, η κυπριακή πλευρά δεν θα είναι θετική ως προς τα όσα ζητά η πλευρά του φορέα υλοποίησης

Ο Πρόεδρος, ερωτηθείς το πρωί της Δευτέρας από δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο ΤΕΠΑΚ, ανέφερε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα, που χωρίζεται σε τρεις άξονες. Σημείωσε πως οι τρεις άξονες είναι οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος, προχωρήσαμε με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτής. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις, επισήμανε, για το έργο, γιατί κύριος στόχος μας είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές. Κάποιες από αυτές μάς έχουν απαντηθεί και μας ικανοποιούν και για άλλες ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινήσεις, συμπλήρωσε. Αν δεν μας ικανοποιήσουν, δεν θα είμαστε θετικοί, τόνισε ο Πρόεδρος.

Η παρέμβαση αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με τις νέες αξιώσεις που εγείρει ο κ. Μανουσάκης για χορήγηση ποσού πέραν των 25 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο και από ποτέ μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές
  Αποκαλυπτήρια για την ανάπτυξη β’ 3μήνου πριν τη ΔΕΘ – Προς αναθεώρηση του στόχου για το 2024

Πράσινα τιμολόγια: Φθηνότερη τιμή από τη Ζενίθ- Οι τιμές όλων των εταιρειών