Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Ενώ οι κυβερνήσεις βρήκαν λύση, ο Μανουσάκης τα τινάζει όλα στον αέρα 

Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, Γώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας Κύπρου

Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου βρήκαν έστω και προσωρινή, μεταβατική λύση για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου (και κατόπιν Ισραήλ, μην ξεχνιόμαστε) αλλά ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κος Μάνος Μανουσάκης επιχειρεί να τα τινάξει όλα στον αέρα, απειλώντας τα μέλη της ΡΑΕΚ (η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας της Μεγαλονήσου που εισηγείται και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποφασίζει) με αγωγές σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο!

Μετά από μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις των δύο υπουργών τα τελευταία 24ωρα φάνηκε  φως στο βάθος του τούνελ, ώστε η γαλλική Nexans, κατασκευάστρια του καλωδίου,  να συνεχίσει κανονικά την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι Γάλλοι έχουν λαμβάνειν πολλές δεκάδες εκατομμύρια από τον ΑΔΜΗΕ και είχαν δώσει τελεσίγραφο ώστε στις 31 Αυγούστου να έχει βρεθεί λύση στο οικονομικό, αλλιώς θα εγκατέλειπαν το έργο.

Την στιγμή που η λύση εμφανίστηκε στον ορίζοντα, ο κος Μανουσάκης επανέλαβε απευθείας απειλές  για αγωγές -και σε προσωπικό επίπεδο– προς τα μέλη της ΡΑΕΚ και έβαλε για άλλη μία φορά φωτιά στις διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη «διαχειρίστηκαν με επιτυχία τη νέα μεγάλη αστοχία και αμετροέπεια  Μανουσάκη,  και φαίνεται  πως  έχει επιτευχθεί  συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο για το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Το πλαίσιο  θα τροποποιηθεί, προβλέποντας εκ των υστέρων ανάκτηση εξόδων του ΑΔΜΗΕ από κρατική πηγή, για την περίοδο 2025-30  ενώ θα παραμείνει η ανάληψη γεωπολιτικού ρίσκου -και- από τους Κύπριους καταναλωτές.

«Οι  εξαντλητικές διαπραγματεύσεις ΠαπαναστασίουΣκυλακάκη, έβαιναν καλώς, αλλά όλα κινδύνεψαν να τιναχθούν στον αέρα όταν ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανουσάκης ενημέρωσε τη ΡΑΕΚ ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας θα δρομολογήσει λήψη δικαστικών μέτρων, αγωγών  εναντίον της ΡΑΕΚ αλλά και προσωπικά των τριών μελών της ανώτερης αρχής του οργανισμού, αν αυτά δεν συναινέσουν στην ενσωμάτωση της συμφωνίας στο ρυθμιστικό πλαίσιο» ανέφεραν ανώτατες πηγές από την κυβέρνηση της Λευκωσίας, ενώ τις ίδιες πληροφορίες αναπαρήγαγε και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που έχει άριστες πηγές στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Τότε ο  πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν προστασία από ανώτερους αξιωματούχους της κυπριακής Κυβέρνησης.

«Η νέα επίδειξη αυταρχισμού από τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μανουσάκη, με επίκληση μάλιστα του υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας που δεν επιβεβαιώνεται καθόλου από το περιβάλλον  του κ. Σκυλακάκη, φαίνεται για την ώρα να έχει αντιμετωπιστεί, χωρίς να πληγεί η καταρχήν συνεννόηση που επιτεύχθηκε τις τελευταίες μέρες από τους δύο υπουργούς Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ, με εμπλοκή και της υφυπουργού Προεδρίας Ειρήνης Πική και του ιδίου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως και του πρωθυπουργού της Ελλάδας» μας έλεγαν πηγές από τη Λευκωσία.

Με δυο λόγια η αήθης απειλή Μανουσάκη έμπλεξε μέχρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η ενδιάμεση λύση με 100 εκατ. ευρώ μέσω Βρυξελλών

Η συνεννόηση που επιτεύχθηκε με κόπο δεν αφορά τη συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, αλλά μόνο το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η απόφαση για συμμετοχή ή όχι στη μετοχική δομή του GSI θα ληφθεί προς το τέλος του χρόνου.

Για το σχέδιο  είναι θετική η Nexans, γι’ αυτό άλλωστε με επιστολή της  δηλώνει ότι συμφωνεί να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου ακόμη κι αν δεν λάβει την τελική δέσμευση για την ανάληψη του συνολικού κόστους του 1,4 δισ. ευρώ (full notice to proceed), αρκεί «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν έχουν επιλυθεί».

Το ποσόν  των 100-120 εκατ. ευρώ θα βρεθεί από ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης ώστε και η Nexans να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές πριν την εμπορική λειτουργία του έργου. Οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντατικές  με στόχο να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και  το σημαντικό έργο να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης.

Με τη ρύθμιση, θα εκλείψει το ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια για το έργο, που αποτέλεσε και βασικό σημείο τριβής μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ Κύπρου: οι Κύπριοι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν πριν την εμπορική λειτουργία του έργου στα τέλη του 2029-αρχές 2030, αλλά δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό αφού τα 100-120 εκατ. ευρώ θα εξασφαλισθούν από άλλη πηγή.

Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν θα δείξει, παράλληλα, ότι κάνει και μια έμπρακτη κίνηση στην κατεύθυνση ανάληψης και μέρους του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, θέμα το οποίο χειρίζονται πλέον τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τι λέει η Κυπριακή κυβέρνηση για το έργο.

«Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, διότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αρκετές παράμετροι», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σημειώνοντας ότι η θέση του Υπουργείου για το θέμα θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του έργου στην οικονομία και τον τομέα της ενέργειας. Σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕΚ για να μην επωμιστούν οι καταναλωτές το κόστος για το έργο πριν την υλοποίησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με αυτή. «Αν υπήρχε αντίθετη απόφαση, αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία αναλαμβάνουμε ως χώρα, ως οικονομία, το γεωπολιτικό ρίσκο, που συνοδεύει το εν λόγω έργο». Ερωτηθείς για το ποιος πρέπει να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο, απάντησε «θεωρώ ο επενδυτής. Ο επενδυτής αναλαμβάνει διάφορα ρίσκα, είτε λέγεται κατασκευαστικό ρίσκο, είτε τεχνικό ρίσκο, είτε λέγεται γεωπολιτικό ρίσκο ή ρίσκο χρηματοδότησης. Όλα αυτά, τα αναλαμβάνει ο φορέας υλοποίησης».

Κληθείς να απαντήσει αν η ανάληψη ρίσκου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται με το πιθανό όφελος που θα έχει από την υλοποίηση του έργου, είπε ότι για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει όφελος για τη Δημοκρατία ή την κυπριακή οικονομία πρέπει να δούμε τις μελέτες. Αφ’ ης στιγμής δεν έχουμε τίποτα ενώπιον μας, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε όφελος».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Αναρτήθηκαν τα νέα τιμολόγια – Στα 15,94 λεπτά η κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο
Ποια είναι τα αγαπημένα πολυτελή ρολόγια των τραπεζιτών
Energean: To 2025 η εκκίνηση της επένδυση στον Πρίνο-Η κούρσα της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά δέσμευσης άνθρακα