ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από το ξεπάγωμα, προς…νέο πάγωμα κινείται το έργο της Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου Great Sea Interconnector, καθώς η αναμενόμενη Navtex δεν εκδόθηκε, για να γίνουν οι έρευνες βυθού, τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και η εξέλιξη του έργου τοποθετείται, “στον κατάλληλο χρόνο”.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία, με νέα ανακοίνωση προειδοποιεί, πως το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας.
Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν από το Μαξίμου το οποίο βρίσκεται μπροστά σε Συμπληγάδες, καθώς οποιαδήποτε επιλογή του φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα.
Αν το έργο ματαιωθεί με ευθύνη της Ελλάδας ή της Κύπρου, τότε η γαλλική εταιρεία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιβαρύνουν ΑΔΜΗΕ και φορολογούμενους. Ο ΑΔΜΗΕ θα κληθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει η Nexans και να επιστρέψει στην Ε.Ε. περίπου 160 εκατ. ευρώ από το σύνολο των επιχορηγήσεων των 657 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή του έργου.
Σε περίπτωση που ακυρωθεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, ο ΑΔΜΗΕ ανακτά το 13% των επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών ώστε αθροιστικά το ποσό που ανακτά από την Ελλάδα να ανέρχεται σε 50%. Από αυτό το ποσοστό, το 37% θα ανακτηθεί από τους Ελληνες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Τι λέει η Τουρκία
Πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο για “μαξιμαλιστικές απαιτήσεις”, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα Κατεχόμενα, απειλώντας πως “θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν”, αναφερόμενη προφανώς στη στάση της Τουρκίας στην Κάσο και την παρεμπόδιση των ελληνικών ερευνών στην περιοχή.
“Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” (σσ. τα Κατεχόμενα) στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας”.
“Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα” ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Η σημερινή τουρκική αντίδραση έρχεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση της Άγκυρας, μέσω της εφημερίδας Turkiye, όπου είχε εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή της στο έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που προωθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρήτη: Ξεκινάει η αποπεράτωση του κλειστού Γυμναστηρίου στον Άγιο Νικόλαο – Τη χρηματοδότηση ανακοίνωσε ο Βρούτσης
- Σαλαμίνα: Συνελήφθησαν 13 άτομα για διαρρήξεις και ληστείες
- CNN: Τα πρώτα θύματα του εμπορικού πολέμου του Τραμπ με την Κίνα… οι αγρότες
- Hellenic Train: Η οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση
