ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χαμός στο ΜΜ, το limit up της Βρεττού, η ανηφόρα του Εξάρχου και τα 1,8 b, το ράλι της Intracom, τα 4 deals, το ρεκόρ της ΓΕΚ, ο Μυλωνάς και η Τειρεσίας, η νέα εταιρεία του εφοπλιστή και 4 πολιτικά quiz
Οι εγκεκριμένες δαπάνες περνάνε στη ρυθμιστική βάση του GSI για να ανακτηθούν από τους καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου σε ποσοστό 37% και 63% .
Εφόσον πληρωθεί η Nexans και δώσει εντολή στο ιταλικό πλοίο«NG Worker» αυτό θα επιστρέψει στην ελληνική ΑΟΖ και με την έκδοση της Navtex από το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν οι έρευνες βυθομέτρησης στα διεθνή ύδατα. Το πλοίο «Ievoli Relume» , που άλλη φορά είχε ναυλώσει η Nexans μέχρι τις 5/5 θα βρίσκεται μεταξύ Ολλανδίας
Η γαλλική εταιρία, που είχε συναινέσει στο προσωρινό πάγωμα των πληρωμών της από τον ΑΔΜΗΕ, πλέον, έχοντας λάβει δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι έτοιμη για την επέκταση των ερευνών στα διεθνή ύδατα και θα προχωρήσει σε εκ νέου ναύλωση των ερευνητικών σκαφών.
Το πλοίο «NG Worker» βρίσκεται από τις 7/4 στο ιταλικό λιμάνι Μιλάτσο της Βόρειας Σικελίας.
Τι έγινε το Φεβρουάριο και οδήγησε στο πάγωμα του έργου
Οι έρευνες στα διεθνή ύδατα είχαν παγώσει στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «NG WORKER» είχε βγει στα βόρεια της Κρήτης, 7 ναυτικά μίλια από της ακτές του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιώντας εργασίες για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Τότε η Τουρκία έχει στείλει στο σημείο κορβέτα, η οποία απέπλευσε νωρίτερα από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, η οποία ήταν σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων σύμφωνα με ναυτικές πηγές, μεταδίδοντας ηχογραφημένο μήνυμα που αναφέρει: «πραγματοποιείτε έρευνες εκτός των χωρικών σας υδάτων χωρίς άδεια. Σταματήστε αμέσως». «Σκιά» του ιταλικού ερευνητικού «NG WORKER» ήταν μια φρεγάτα κλάσης “S” του Πολεμικού μας Ναυτικού που εκτελούσε χρέη σκοπούντος πλοίου κοντά στην Κάρπαθο. Ακολούθησε το σταμάτημα των ερευνών και λίγο μετά και το πάγωμα και των πληρωμών προς τη γαλλική Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο.
Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη αντίδραση είχε η Τουρκία και το καλοκαίρι όταν το ιταλικό πλοίο έκανε έρευνες βυθού στην Κάσο. Κι αυτό γιατί αν και για την πραγματοποίηση ερευνών βυθού δεν χρειάζεται να γίνονται μόνο σε ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο λόγος αντίδραση της Τουρκίας σχετίζεται με την προσπάθειά της να νομιμοποιήσει το τουρκολιβυικό μνημόνιο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως παραβιάζονται τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα, στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου και θα ήθελε τα ερευνητικά πλοία να ζητήσουν την έκδοση navtex από τις τουρκικές αρχές, γεγονός το οποίο θα σήμαινε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το μνημόνιο.
Από το πάγωμα στην απόλυτη βεβαιότητα
Απόλυτη θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι έρευνες βυθού που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Great sea Interconnector, θα γίνουν. Μετά το πάγωμα του έργου στα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε στις έρευνες βυθού και των τουρκικών αντιδράσεω, ακολούθησε ένας διπλωματικός πυρετός με σημαντικές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Επιτρόπου Γιόρκενσεν με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μπαϊρακτάρ αλλά και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη- Χακίν Φιντάν.
Στρατηγική της Αθήνας είναι να αναβαθμίσει την εμπλοκή του Ισραήλ στο πρότζεκτ, με δεδομένο ότι το δεύτερο σκέλος του Great Sea Interconnector προβλέπει τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ, να ενεργοποιήσει την Κομισιόν, να λάβει στήριξη από τη Γαλλία και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.
Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψει το ερευνητικό σκάφος «NG Worker» για την πραγματοποίηση των μελετών βυθού στα διεθνή ύδατα, ανατολικά της περιοχής Κάσου – Καρπάθου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για την έκδοση σχετικής NAVTEX στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες και στο τελευταίο τμήμα που απομένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο της χάραξης του καλωδίου.
Τα επόμενα βήματα πλέον είναι η έκδοση NAVTEX που θα καθορίσει πότε θα βγει το ερευνητικό πλοίο και πάλι στα διεθνή ύδατα, με ερωτηματικό για το τί θα ακολουθήσει, αν θα υπάρξει και πάλι τουρκική αντίδραση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
