ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι μετοχές – διαμάντια, το άγριο beef Καρώνη-Ντίμον, η μεταγραφή της Βρεττού, ο Μπρουμίδης και ο διάδοχος, πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ένα hot περιστατικό με βουλευτή
Σκληρά παζάρια κάνουν οι Κύπριοι για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Κύπρο, εγκαινίασε νέο γύρο συζητήσεων, με αντικείμενο τις λεπτομέρειες της Μελέτης Κόστους-Οφέλους του ΑΔΜΗΕ.
Για να προχωρήσει την επένδυση και να συμμετάσχει η κυπριακή πλευρά στο Great Sea Interconnector, αξίας €1,9 δισ, με τη συμμετοχή των κυπρίων καταναλωτών, η Κύπρος, συμφωνα με πληροφορίες, ζητά εξασφαλίσεις για το συνολικό κόστος του έργου αλλά και πρόσβαση στα δεδομένα του έργου, που χρησιμοποιεί στη Μελέτη ο ΑΔΜΗΕ.
Η χθεσινή σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 15:45 και κράτησε 4 ώρες. Εξερχόμενος, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε στους Κύπριους δημοσιογράφους: “Η συνάντηση ήταν εποικοδομιτική, η δουλειά συνεχίζεται και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο”. Στο ίδιο κλίμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε, “δεν τελειώσαμε η συζήτηση συνεχίζεται”.
Στο πλαίσιο των κρίσιμων αυτών επαφών που θα συνεχιστούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Nexans έδωσε εκ νέου παράταση στο τελεσίγραφό της για αναστολή εργασιών, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο. Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Τι ζητάει η Κύπρος
Η Λευκωσία προβάλλει την ανάγκη για διευκρίνιση κρίσιμων οικονομικών και νομικών πτυχών του μεγαλεπήβολου έργου, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το όλο ζήτημα, ενώ η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έργου μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου, δηλαδή τη συμμετοχή της Κύπρου στα κόστη κατασκευής, όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στη σύσκεψη η ελληνική πλευρά, προσήλθε στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση του έργου από την Κύπρο με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το ταμείο ρύπων, χωρίς όμως τελικά να οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση. Ωστόσο, η κυπριακή πλευρά, προσήλθε με πολλά ανοιχτά θέματα και σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει περισσότερες εξασφαλίσεις για τους κινδύνους, ώστε να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του έργου και στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζει όλα τα στοιχεία τους σχεδίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση επίσης, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα δεδομένα κόστους- οφέλους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, Great Sea Interconnector και είχε ετοιμάσει μια λίστα με σημεία ενδιαφέροντος ζητώντας απαντήσεις από την ευρεία σύσκεψη, πριν προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας ρυθμιστικού πλαισίου που προέκυψε ανάμεσα σε ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα και ζητάει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λευκωσία παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με το κόστος και το όφελος του έργου. «Το βασικό έγγραφο που έχει ενώπιον της είναι η ανάλυση που έκανε για τον ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.»
Η μελέτη, επισημαίνουν, προβλέπει κερδοφορία για τον επενδυτή, σε αντίθεση με την περσινή εκτίμηση της ίδιας εταιρείας για ζημιές, όπως καταγράφεται σε έκθεση που ετοιμάστηκε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Ιούλιο του 2023.
Σημειώνεται, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποστείλει τη Μελέτη Κόστους Οφέλους του ΑΜΗΕ, στην ΕτΕπ για γνωμοδότηση και σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έστειλε επιπλέον στοιχεία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Κύπρος δε βιάζεται και ότι πριν λάβει αποφάσεις θέλει να διασφαλίσει ότι δε θα χρειαστεί ούτε να δώσει παραπάνω κεφάλαια στην πορεία, ούτε να διαπιστώσει στην πορεία ότι το έργο δε γίνεται και θα έχει χάσει τα χρήματα των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει και αν θα συμμετέχει ως μέτοχος στο έργο, με 100 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι για να είναι βιώσιμο το έργο, θα πρέπει να συμμετέχει και η Κύπρος, μέσω του WACC που επιβαρύνει τους καταναλωτές, από τον Ιανουάριο του 2025, κάτι για το οποίο είναι επιφυλακτική η κυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος, που μπορεί να μην επιτρέψει στο έργο να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν τα κεφάλαια ή να δημιουργήσει καθυστερήσεις αυξάνοντας το κόστος του.
Τζούλι Φίσερ: Ο GSI αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο
Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.
«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί